Ανατολή και Μεσογείου ... γωνία, μικρό Φεστιβάλ 2017
Haig Yazdjian, Ειρήνη Δερέμπεη, Κάρολος Κουκλάκης και η δημοτική χορωδία Αγίου Νικολάου

Η “θρησκευτική ευλάβεια” με την οποία το κοινό παρακολούθησε το βράδυ του Σαββάτου (18/2) τη συναυλία “Ανατολή και Μεσογείου …. γωνία”,

στο κινηματοθέατρο REX, μας έφερε στο νου διάφορες ρήσεις, σοφών και μη, πολιτικών τε στιχουργών και άλλων όπως: το περίφημο “Ανήκομεν εις στην δύσιν”. Όμως όλη εκείνη η μουσική συγγένεια των δικών μας μουσικών δρόμων της ανατολής μας θύμισε το “άλλο Μπαχ και άλλο Σαμπάχ”, ή “άλλο Jazz και άλλο Χιτζάζ” παρ’ ότι η Jazz χρησιμοποιεί αυτόν το δρόμο.

Ο Haig Yazdjian με την Ειρήνη Δερέμπεη και τον Κάρολο Κουκλάκη, μας απέδειξαν ότι είμαστε “όλοι ανατολή“, μουσικές συγγένειες, δρόμοι, στο απέραντο αυτό σταυροδρόμι της Μεσογείου των χιλιετιών και των θαλασσίων και στεριανών μονοπατιών, που λειτούργησαν ως ένας απίθανος αχταρμάς δίδοντας τόσο διαφορετικές αλλά και τόσο συγγενείς μουσικές οι οποίες μπορούν να συνυπάρξουν σε ένα τραγούδι.

Ανατολή και Μεσογείου ... γωνία, μικρό Φεστιβάλ 2017
Ειρήνη Δερέμπεη

Το μουσικό ύφος, ξεκίνησε από τη Κρήτη, πέρασε τις ακτές τις Μικράς Ασίας, έφτασε στο Ιράκ και στην Αρμενία, χάρις στη συνεργασία του Haig με τη Ειρήνη Δερέμπεη από τις πλέον συγκροτημένες και όμορφες φωνές της χώρας και τον Κάρολο Κουκλάκη, οι δύο πρώην Παλαιϊνά Σεφέρια. Μαζί τους στη πολίτικη λύρα και τα κρουστά ο Γιώργος Κοντογιάννης και ο Μανώλης Κανακάκης, κανονάκι και πιάνο.

Η ευχάριστη ολοκλήρωση της συναυλίας είχε και άρωμα της δημοτικής χορωδίας Αγίου Νικολάου, με δύο τραγούδια, ένα παραδοσιακό Αρμένικο το Der Man και το Bingeol του Ara Dinkjian.

Ήταν άλλη μια εκδήλωση της σειράς “Μικρό Φεστιβάλ 2017“, με τη συνεργασία του ΠΑΟΔΑΝ και το Ωδείου Τέχνης Κρήτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos