Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη Ελούντας από τη βιβλιοθήκη Μ Φουντουλάκης
Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη Ελούντας

Ενόψει  της λήξης της φετινής σχολικής χρονιάς, η Βιβλιοθήκη ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΟΥΝΤΟΥΛΑΚΗΣ προγραμματίζει και φέτος μια πρωτότυπη δράση  με αποδέκτες τους μαθητές της Ελούντας.

Η δράση συμπίπτει (όχι τυχαία) με δυο τεράστιας σημασίας βιβλιοφιλικά γεγονότα της φετινής άνοιξης : την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου της UNESCO (συνοδεύεται από αμέτρητες εκδηλώσεις με επίκεντρο το βιβλίο μεταξύ Απριλίου 2018 και Απριλίου 2019) αφενός και αφετέρου την ολοκλήρωση της μεταφοράς και εγκατάστασης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος (ΕΒΕ) στο νέο της σπίτι στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος .

Το φετινό “δώρο” της ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ (για τα επτά χρόνια επιτυχούς λειτουργίας της) προς τους μικρούς και μεγάλους Φίλους της θα είναι η Ίδρυση  της (πρώτης στην περιοχή) Υπαίθριας Ανταλλακτικής Βιβλιοθήκης  Ελούντας.

Πρόκειται για μια ελεύθερη, ανοιχτή σε όλους βιβλιοθήκη, από την οποία ο καθένας (χωρίς την παραμικρή διατύπωση) θα μπορεί να παραλαμβάνει ένα βιβλίο της αρεσκείας του, εντελώς δωρεάν, με την προϋπόθεση να αφήνει (ταυτόχρονα ή αργότερα) ένα άλλο βιβλίο από τη δική του συλλογή ή από τη συλλογή οποιουδήποτε τρίτου, καινούριο ή μεταχειρισμένο.

Η πρώτη «Ονειροθήκη» της Ελούντας (όνειρα που κρατάμε στα χέρια μας δεν είναι τα βιβλία;) δεν είναι άλλη από την παλιά πιατοθήκη της γιαγιάς Μαρινιάς.

Η τροφοδοσία της στο μέλλον θα γίνεται από διαθέσιμα βιβλία μας ή βιβλία που θα εισφέρουν ιδιώτες ή από την καθημερινή ανταλλαγή των μαθητών.

Ακόμη και το ενδεχόμενο να μην είναι και τόσο … ανταλλακτική η βιβλιοθήκη μας, δεν μας ανησυχεί : στόχος η ελεύθερη κυκλοφορία και η κινητικότητα των βιβλίων (bookcrossing).

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στο Δημοτικό Σχολείο Ελούντας την Τρίτη 29 Μαίου 2018 και ώρα 12.00, σε συνεργασία με τους Δασκάλους, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου .

Για το καλό ξεκίνημα της ιδέας, τα παιδιά καλούνται να φέρουν μαζί τους  ένα βιβλίο, που θα ανταλλάξουν μεταξύ τους στη συνέχεια .

Την ίδια μέρα θα γίνει ο αποχαιρετισμός των μαθητών της Στ’ Δημοτικού με … τι άλλο; Με ένα καινούριο βιβλίο-δώρο της ΒΜΦ.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ ΒΜΦ

-Μαρίνα Γ.Φουντουλάκη

-Γιώργος Εμμ.Μαυρικάκης

-Κωστής Εμμ.Μαυρικάκης

-Κώστας Γ.Φουντουλάκης

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos