Αντώνης Μπαριταντωνάκης, έφυγε ο τελευταίος από τους μερακλήδες μουσικούς της γενιάς του
Παντελής και Αντώνης Μπαριταντωνάκης από το εξώφυλο του δίσκου “Σκοποί και χοροί της ανατολικής Κρήτης” των Πανεπιστημιακών εκδόσεων Κρήτης 1988

Καλό ταξίδι Αντώνη

Η Ανατολή αποχαιρέτησε τον Αντώνη Μπαριταντωνάκη του Παντελή. Τον τελευταίο από τους παλιούς μερακλήδες μουσικούς της. Ο Αντώνης άφησε τα εγκόσμια μετά από πολύμηνη άνιση μάχη που έδινε στωικά με την επάρατο νόσο.

Την Πέμπτη 25 Ιουνίου 2020 και στις 6μμ εψάλλη η εξόδιος ακολουθία στον Ιερό Ναό Αγ. Γεωργίου Καλογέρων όπου τον αποχαιρέτησε σύσσωμη η Ανατολή μαζί με την οικογένεια και τους φίλους του.

Εκ μέρους όλων των συγχωριανών του, λόγια αποχαιρετισμού, ψυχής και αδελφικής αγάπης απηύθυνε ο Χριστόφορος Καρτσάκης, πρώην γραμματέας της Κοινότητας Ανατολής.

Η ταφή έγινε στο κοιμητήριο Ανατολής.

Ο Αντώνης Μπαριταντωνάκης, ο μόνιμος πασαδόρος του βιολάτορα Παντελή πατέρα του, πλέον θα τραγουδεί μαζί του στους ουρανούς με εκείνο τον δικό του ξεχωριστό τρόπο.

Έφυγε, αφήνοντας υπέροχες αναμνήσεις στους χωριανούς και τους φίλους του αφού τραγουδούσε μέχρι το τέλος αγκαλιά με τη κιθάρα του.

Μοναδικός ερμηνευτής στα λεγόμενα ευρωπαϊκά μιας άλλης εποχής, δίνοντας κέφι στη παρέα.

Επιμένοντας πάντα στα μονοπάτια της παλιάς ντόπιας μουσικής παράδοσης, άξιος εκφραστής της και δάσκαλος σε πολλούς από τους σύγχρονους συνεχιστές της που αποζητούσαν με κάθε ευκαιρία την πλούσια γνώση και την εμπειρία του.

Ο Πολιτιστικός Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής τίμησε τον βιολάτορα Παντελή Μπαριταντωνάκη, που γεννήθηκε το 1912 στην Ανατολή, σε μια καταπληκτική εκδήλωση που διοργάνωσε στο κέντρο Δρυγιές, λίγο πριν το τέλος της ζωής του και έχοντας χάσει εντελώς την όρασή του, σε ένα μια ανεπανάληπτη μουσική βραδιά με τις κοντυλιές του, ως τα ξημερώματα.

Στα πλαίσια των τιμητικών εκδηλώσεων που έχει καθιερώσει ο Σύλλογος για διακεκριμένους Ανατολιώτες είχε παρθεί σχετική απόφαση για να τιμηθεί και ο Αντώνης, όταν κατά ατυχή συγκυρία αρρώστησε και ξεκίνησε ο δικός του «Μαραθώνιος».

Με την ευχή να βγει νικητής, περιμέναμε να του κάνουμε την έκπληξη, αλλά Εκείνος αποφάσισε να μας αφήσει νωρίς. Ας είναι αιωνία η μνήμη του.

Η φωτογραφία από τα “ραδιοφωνικά” πατέρας και γιος, μοναδική επίσημη ηχογράφηση του μουσικού τους έργου, από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (1988). Έργο του επίσης Ανατολιώτη αείμνηστου καθηγητή Γεωργίου Αμαργιανάκη που έχει πολλά προσφέρει στην μουσική της Κρήτης.

Επικήδειος στον Αντώνη Παντελή Μπαριταντωνάκη 25/06/2020

Αισθάνομαι την ανάγκη να πω δυο λόγια για τον προκείμενο νεκρό Αντώνιο Μπαριταντωνάκη.

Ο Αντώνης ήταν παιδί της εποχής μου και φίλος μου καλός. Ξεκινώ λοιπόν λέγοντας ότι την εποχή αυτή που ζούσαμε στο χωριό με στερήσεις μεν αλλά με σεβασμό και αγάπη τον Αντώνη μπορούσες να τον έχεις φίλο καρδιακό.

Ήταν καλό παιδί σε όλα, ευχάριστος στην παρέα του και από τότε φαίνεται ότι το μυαλό του ταξίδευε σε καλούς δρόμους. Έτσι παντρεύτηκε την αγαπημένη από τότε Δέσποινα. Καλό άνθρωπο και καλή νοικοκυρά και συμπορεύτηκαν στη ζωή χέρι-χέρι. Έχουν δυο παιδιά άριστα, τον Παντελή και το Νίκο που εκτός του ότι προόδευσαν, διακρίνονται στην κοινωνία για τον χαρακτήρα τους.

Ο Αντώνης παρόλο που δεν είχε ασχοληθεί με την γεωργία, μετά το γάμο του ρίχτηκε εντατικά σε αυτήν και είχε καλή οικονομική πρόοδο. Δεν μπορούσε όμως να μην ασχοληθεί με τα μουσικά πράγματα αφού ήταν γιος του Παντελή, βιρτουόζο βιολιστή, πασίγνωστο σε όλη σχεδόν τη Κρήτη.

Έτσι, ερασιτεχνικά συνεργάστηκε με διάφορα σχήματα και ειδικά τον Βαγγέλη Βαρδάκη παίζοντας με δεξιοτεχνία την κιθάρα του και τραγουδώντας με την καθαρή και εκφραστική φωνή του τραγούδια της παλιάς εποχής.

Δε θέλω να κουράσω με πολλά λόγια. Εύχομαι καλό καταβόδιο στον αγαπημένο μας Αντώνιο να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.

Συλληπτήρια θερμά στη Δέσποινα, τα παιδιά και τα εγγόνια τους και είθε να έχουν την εξ ύψους παρηγορίαν.

Χριστόφορος Καρτσάκης Συνταξιούχοs Γραμματέας της πρώην κοινότητας Ανατολής

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ : ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΓΓΕΛΑΚΗ πρώην πρόεδρος Π.Φ.Σ. Ανατολής

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos