Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου
οι μαθητές στην έκθεση

Την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου οι μαθητές της B΄ τάξης του ΓΕΛ Νεάπολης πραγματοποίησαν διδακτική επίσκεψη στο Ηράκλειο, όπου φιλοξενείται η ψηφιακή έκθεση των έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Πρόκειται για μια ξεχωριστής σημασίας έκθεση, σύγχρονης εικαστικής τεχνολογίας, με ψηφιακές αναπαραγωγές έργων του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, γνωστού και ως El Greco, που παραχώρησαν κορυφαία μουσεία της Ευρώπης και της Αμερικής (Τολέδου, Μαδρίτης, Βατικανού, Νέας Υόρκης, Ρώμης, Φλωρεντίας, Οξφόρδης, κ.ά.) με τίτλο: «Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου». Αναφέρεται σε μια από τις διαρκείς πηγές έμπνευσης της ζωγραφικής της Αναγέννησης, αλλά και στις επιρροές του κορυφαίου καλλιτέχνη από έργα μεγάλων προσωπικοτήτων της Τέχνης εκείνης της εποχής. Επίσης, παρουσιάζονται και τα τεκμήρια της αρχαιότητας που λειτούργησαν ως πηγές έμπνευσης τόσο για τον ίδιο όσο και για άλλους καλλιτέχνες της εποχής του.

Από τα χρόνια της καλλιτεχνικής του μαθητείας στην γενέτειρα πόλη, το Χάνδακα, το σημερινό Ηράκλειο, ο Θεοτοκόπουλος είχε επίγνωση ότι αποτελεί κληρονόμο μιας αρχαίας πνευματικής παράδοσης, που διατηρήθηκε ζωντανή και ακμαία μέσα στις ιστορικές περιπέτειες του Ελληνισμού ανά τους αιώνες.

Όταν το 1567, σε ηλικία 26 ετών, αναχώρησε από την γενέθλια πόλη για να ταξιδέψει στην Ιταλία, ο Θεοτοκόπουλος ήταν ήδη καταξιωμένος ζωγράφος στον τόπο μας («μαΐστρος», σύμφωνα με τα αρχειακά ευρήματα).

Η ιδιομορφία των εκφραστικών του μέσων θα διαφανεί κατά το διάστημα που επεδίωκε να μαθητεύσει στην Βενετία και στην Ρώμη.  Ωστόσο, το προσωπικό του αποτύπωμα ολοκληρώθηκε στην Ισπανία, πρώτα στη Μαδρίτη και μετά στο Τολέδο.

Κάθε εποχή με την κριτική της ματιά, προσθέτει νέες αποτιμήσεις στο έργο ενός μεγάλου δημιουργού, οι οποίες διανοίγουν καινούργιους δρόμους για την προσέγγισή του. Τα επιτεύγματα του Θεοτοκόπουλου, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία: κάθε μελλοντική γενιά θα δέχεται με διαφορετικούς τρόπους τις ποικίλες εκφράσεις της εντελέχειάς του και θα ανακαλύπτει νέα πεδία μέσα στην Τέχνη του.

Η εμπειρία αυτής της έκθεσης, που διοργανώνει ο Δήμος Ηρακλείου, είναι μεθυστική! Ο χώρος υποβλητικός, τα έργα “ζωντανά” σε βαθμό που τα χρώματα μοιάζουν λες και μόλις έχουν περάσει από την παλέτα του Γκρέκο στον καμβά, κι οι αποτυπώσεις τόσο πιστές που μπορείς ακόμα και να ακολουθήσεις τις πινελιές πάνω στο πανί και να διακρίνεις μοναδικές λεπτομέρειες.

Η αξιοποίηση των μέσων της σύγχρονης τεχνολογίας στην έκθεση προσφέρει και μοναδικές δυνατότητες, όπως η τρισδιάστατη απεικόνιση γλυπτών, η ευχέρεια εστίασης σε λεπτομέρειες, ο συσχετισμός έργων κλπ. 

Σε συνεργασία με τη διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο δρ. Κορίνα Βουγιούκα και τον συνθέτη Τάσο Ρωσόπουλο, η δημιουργία “ηχοτοπίων” συνοδεύει τα εκθέματα δημιουργώντας μια πολυαισθητηριακή εμπειρία, στην οποία βυθίζεσαι καθώς ταξιδεύεις στον χρόνο, την ιστορία και την πινελιά του Greco.

Η εμπειρία συμπληρώνεται από την ξενάγηση της κ. Δάφνης Κρέμα, ιστορικού τέχνης,  που ξεδιπλώνει όλες τις πτυχές της έμπνευσης και επαναδιατύπωσης των αρχαίων φορμών από τον Γκρέκο, με τρόπο που μαγεύεσαι από τον πλούτο των γνώσεών της και τη γλαφυρή περιγραφή της.

Οι μαθητές ταξίδεψαν στο χώρο και το χρόνο μέσα από τις μοναδικές δημιουργίες του Κρητικού καλλιτέχνη και ονειρεύτηκαν με τη μαγεία της τέχνης του. Αφουγκράστηκαν  τα έργα και τα ηχοχρώματα, συνομίλησαν με το παρελθόν, χαράσσοντας τους δρόμους του δικού τους παρόντος, μέχρι εκείνους του μέλλοντος…

Οι υπεύθυνοι καθηγητές

Αντωνία Κυπριωτάκη

Χρυσούλα Πατεράκη

Γεώργιος Μουτσιούδης

Απηχήσεις της αρχαιότητας στο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου

                   Άποψη και χάρτης του Τολέδο

Ο Γιώργος Σεφέρης χρησιμοποίησε την περιγραφή δημιουργίας αυτού του πίνακα ως μότο στη Στέρνα,  ένα από τα πλέον σκοτεινά ποιήματα του.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos