Αντιγόνη ΒαλάκουΗ Αντιγόνη Βαλάκου είναι από τις μορφές που ευτύχησαν στο νέο ελληνικό θέατρο. Διακρίθηκε πολύ γρήγορα και σε πολύ νεαρή ηλικία, αγαπήθηκε από το κοινό και λατρεύτηκε από τους κριτικούς οι οποίοι δεν εφείσθησαν διθυράμβων για το ταλέντο της.
 
Είναι μια ξεχωριστή παρουσία στο θέατρο καθώς διέθετε ένα εντελώς προσωπικό τρόπο ερμηνείας και μια ξεχριστή ιδιαίτερα χαρακτηριστική φωνή. Η Αντιγόνη Βαλάκου μιλάει στην εκπομπή «Μονόγραμμα» για τα πρώτα δύσκολα χρόνια της ζωής της στην γενέθλια πόλη της, την Καβάλα.
 
Για το πικρό ψωμί στ καπνοχώραφα, για τα όνειρά της που ήξερε πως θα πραγματοποιηθούν πέρα από τη θάλασσα που έβλεπε μπροστά της . Για την έλευσή της στην Αθήνα.
 
Για τον πρώτο ρόλο που ήρθε απρόσμενα γρήγορα, στο «Νυφιάτικο Τραγούδι» του Ν. Περγιάλη. Θυμάται τους αμέτρητους ρόλους που έπαιξε σε μια θαυμαστή όσο και πληθωρική πορεία. Έπαιξε μεγάλους ρόλους από την ¶ννα Φρανκ, ως την Έντα Γκάμπλερ, από την Οφηλία, στο Σαίξπηρ, ως τη Νόρα του Ίψεν, για να για να εκπέμψει νέο ρίγος στην Επίδαυρο με τις τραγικές ηρωίδες.
 
Η Αντιγόνη Βαλάκου δόθηκε στο αρχαίο δράμα με απόλυτη αφοσίωση και προσήλωση. Από την αγαπημένη της Ηλέκτρα, ως την διαφορετική δική της Αντιγόνη, ως τη Μήδεια, την Αγαύη και την Ιφιγένεια, και οι κριτικοί αρχίζουν να υμνούν την «εξπρεσιονιστικών αποήχων» ερμηνεία της.
 
Από το Εθνικό Θέατρο ως το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, ως τους ιδιωτικούς θιάσους, όλοι έριζαν ποιος θα την αποκτήσει. Παράλληλα με την καριέρα στο θέατρο, ο κινηματογράφος, βρήκε στο πρόσωπό της μια ξεχωριστή ηρωίδα που έγινε ευρέως γνωστή και αγαπήθηκε από το κοινό. Το κωμειδύλλιο «Γκόλφω» του Περεσιάδη παίχτηκε ως το πιο μικρό χωριό και έσπασε τα ταμεία. Η ερμηνεία της όμως στα «Μικρά όνειρα» με το Δημήτρη Παπαμιχαήλ παραμένει συγκινητική και συγκλονιστική.
 
Η Αντιγόνη Βαλάκου διαθέτει μια σπάνια σεμνότητα, γι’ αυτό και έχει αποσυρθεί από τα κοσμικά δρώμενα. Οι δημόσιες σχέσεις δεν την αφορούν. Πρώτα και πάνω απ’ όλα το θέατρο. Από τον πρώτο της ρόλο το 1949 μέχρι σήμερα το υπηρετεί πιστά απαρέγκλιτα και με συνέπεια.
 
Το αφιέρωμα, που προλογίζει ο παραγωγός Γιώργος Σγουράκης, θα προβληθεί απόψε (2.5) στις 20:00 από την ΕΤ1
 
Δημοσιογραφική επιμέλεια: Ιωάννα Κολοβού
Φωτογραφία: Λάμπρος Μπαρζός
Μοντάζ: Σταμάτης Μαργέτης
Διεύθυνση παραγωγής: Στέλιος Σγουράκης
Σκηνοθεσία: Ηρώ Σγουράκη
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Κώστας Τριπύλας.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos