Εγκύκλιος επί τη εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου
ο Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

ΠΟΙΜΑΝΤΟΡΙΚΗ εγκύκλιος επί τη εορτή της κοιμήσεως της Θεοτόκου.

ΚΥΡΙΛΛΟΣ Ελέω Θεού Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας

«Τη ενδόξω Κοιμήσει σου ουρανοί επαγάλλονται και αγγέλων γέγηθε τα  στρατεύματα, πάσα η γη δε ευφραίνεται…»  (Αίνοι του Όρθρου της εορτής της Κοιμήσεως Θεοτόκου).

Ἀγαπητοί μου αδελφοί,

Μεγάλη χαρά επικρατεί σε ουρανό και γη, κατά τον ιερό υμνογράφο, κατά τη σημερινή μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου και της ενδόξου μεταστάσεώς της «εκ του θανάτου εις την ζωήν». Γιατί η Κοίμηση της Παναγίας δεν είναι θάνατος αλλά μία «κάλλιστη εκδημία», που προξενεί «χαροποιόν ή χαρμόσυνον πένθος». Είναι το μικρό Πάσχα και «μία των γλυκυτέρων και συμπαθεστέρων εορτών του χριστιανικού κόσμου», σύμφωνα με τόν «άγιο των ελληνικών γραμμάτων» Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Για όσους πιστεύουν και προσδοκούν «ανάστασιν νεκρών και ζωήν του μελλοντος αιώνος» είναι μία επιπλέον εγγύηση, μετά την Ανάσταση του Κυρίου, για το τι ακολουθεί μετά τον θάνατό μας. Είναι μία διαβεβαίωση ότι ο τάφος του αληθινού χριστιανού είναι πέρασμα και διάβαση από τον θάνατο στη ζωή.

Η μεγαλύτερη αυτή Θεομητορική εορτή μας δίνει την ευκαιρία να εκφράσουμε τη βαθειά μας ευγνωμοσύνη προς την Μητέρα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, για ό,τι  προσέφερε σε όλο το ανθρώπινο γένος ως συνεργός του Θεού στο έργο της σωτηρίας του κόσμου. Ο Θεός περίμενε πολύ καιρό για να βρεθεί μία τέτοια αγία, άσπιλη και πάναγνη ψυχή, χωρίς προσωπικές αμαρτίες, που θα προσέφερε ελεύθερα τον εαυτό της για τη μεγάλη αποστολή να κυοφορήσει στα σπλάχνα της τον Λυτρωτή του κόσμου. Και αυτή ήταν η ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, η «κεχαριτωμένη» Μαρία, η οποία κατέστη «σκεύος εκλογής» και το εργαστήριον της απορρήτου ενώσεως των δύο φύσεων του Θεανθρώπου Χριστού.

Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες οι πιστοί αισθάνονταν ευγνωμοσύνη και απέδιδαν ιδιαίτερη τιμή και ευλάβεια στο τίμιο πρόσωπο της Θεοτόκου. Δεν υπάρχει Ακολουθία της Εκκλησίας, που να μην γίνεται επίκληση του ονόματος της Κυρίας Θεοτόκου. Σε κανένα άλλο πρόσωπο δεν γράφτηκαν τόσες ιδιαίτερες ακολουθίες και δεν αποδόθηκαν τόσοι ύμνοι και προσωνύμια, όσο σ᾽ αυτήν. Σ᾽ εκείνη απευθύνονται οι περισσότερες προσευχές των πιστών, καθώς «πολλά γαρ ισχύει η δέησις μητρός προς ευμένειαν Δεσπότου». Η τιμή της Παρθένου Μαρίας συνδέεται πάντοτε με το πρόσωπο του Ιησού Χριστού και τιμάται ως Μητέρα του Θεού, δηλαδή ως όργανο της ενανθρωπήσεως του Θεανθρώπου. Η Εκκλησία της απέδωσε τον τίτλο Θεοτόκος από την Γ  Οἰκουμενική Σύνοδο. Ο άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός επισημαίνει ότι «κυριολεκτικά και αληθινά είναι Θεοτόκος και Κυρία και Δέσποινα όλων των δημιουργημάτων με το να γίνει δούλη και Μητέρα του Δημιουργού» («Έκδοσις ακριβής της Ορθοδόξου πίστεως» Δ,87).

Το ζωαρχικό και θεοδόχο σώμα της Παναγίας μετέστη άφθαρτο στους ουρανούς, δηλαδή αναστήθηκε, κρίθηκε, δικαιώθηκε και δοξάσθηκε. Όπως βλέπουμε στην εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ο Κύριος παραλαμβάνει την παναγία ψυχή της «εις τα επουράνια Άγια των Αγίων». Τρεις ημέρες νωρίτερα ο Αρχάγγελος Γαβριήλ της είχε αναγγείλει την ένδοξη μετάστασή Της και Εκείνη υποδέχθηκε με χαρά το ουράνιο μήνυμα. Οι άγιοι Απόστολοι, που η Κυρία Θεοτόκος εμψύχωνε, ενθάρρυνε, δίδασκε και καθοδηγούσε μετά την ένδοξο ανάληψη του Κυρίου μας, συγκεντρώθηκαν θαυματουργικά στη Γεθσημανή και ήταν παρόντες κατά τις τελευταίες στιγμές της επιγείου ζωής της Αειπαρθένου Μαρίας. Μετά από τρεις ημέρες, όταν άνοιξαν τον τάφο για να προσκυνήσει το πάνσεπτο σκήνωμά της ο Απόστολος Θωμάς, ο οποίος δεν παρευρισκόταν στην ταφή της, το θεοδόξαστο σώμα της έλλειπε. «Τάφος και νέκρωσις ουκ εκράτησεν» σύμφωνα με το κοντάκιον της εορτής. Η Θεοτόκος εξεδήμησε και σωματικώς προς τον ουρανό, διότι, κατά τους Πατέρες της Εκκλησίας μας, δεν θα μπορούσε το σώμα που έγινε δοχείο του Θεού και πηγή της Ζωής να μείνει στη γη και να υποστεί τη φθορά, την αλλοίωση και την αποσύνθεση.

Ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης μάς καλεί να γίνουμε «ακόλουθοι και μιμηταί της Παρθένου», αγωνιζόμενοι καθημερινά με φρόνημα ταπείνωσης, θυσίας, σωφροσύνης, υπομονής και αγάπης. Αυτό εύχομαι εγκάρδια σε όλους σας. Η Υπεραγία Θεοτόκος να είναι η μεσίτρια, η προστάτις και η βοηθός στις θλίψεις και στις δοκιμασίες του παρόντος βίου αλλά και κατά την ώρα της εξόδου μας από τον μάταιο τούτο κόσμο. Να σκέπει και να ευλογεί τον καθένα χωριστά και τις οικογένειές σας. Αμήν.

Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου 2018

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ὁ Ἱεραπύτνης καί Σητείας KΥΡΙΛΛΟΣ,

της Υπεράγνου Μητρός υπέρ πάντων υμών δεόμενος

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos