Εικαστική έκθεση «Αναφορά» στο Νίκο Καζαντζάκη
Εικαστική έκθεση «Αναφορά» στο Νίκο Καζαντζάκη

«Ταχτικά πάω στα Μουσεία, προπάντων της ζωγραφικής», με αυτή τη φράση του Νίκου Καζαντζάκη από τις Επιστολές του στη Γαλάτεια, ξεκίνησε την εισήγησή της η επιμελήτρια της έκθεσης «Αναφορά» κ. Χρυσούλα Σκεπετζή, στα εγκαίνια την Κυριακή το βράδυ στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου.

Η έκθεση που περιλαμβάνει εικαστικές δημιουργίες 39 καλλιτεχνών, εμπνευσμένων από το μεγάλο διανοητή Νίκο Καζαντζάκη, αποτελεί ένα σημαντικό εικαστικό γεγονός για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, τόνισε η κ. Κωστάκη Μαρία, αντιπρόεδρος ΠΑΟΔΑΝ και οργανώτρια, αφού το θέμα είναι ο Καζαντζάκης, ένας άνθρωπος που ασκεί ιδιαίτερη επιρροή σε όλους, αφού η πόλη φιλοξενεί συγκεντρωμένα 39 έργα γνωστών και καταξιωμένων εικαστικών και αφού η επιμελήτρια κ. Σκεπετζή, εικαστικός και λογοτέχνις, τιμά την Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου με την παρουσία και το έργο της.

«Το εγχείρημα και η αναζήτηση της επιμέλειας αλλά και των περισσοτέρων καλλιτεχνών ήταν και είναι να παρουσιαστούν άγνωστες πτυχές από τη διαδρομή του σπουδαίου συγγραφέα σ’ ένα αφιέρωμα που να εκτείνεται όχι μόνο στο έργο, αλλά και στη ζωή και τα ταξίδια του» εξήγησε η κ. Σκεπετζή και προσέθεσε πως «αυτή η έκθεση έχει μια ιδιαιτερότητα. Τα έργα της δεν διαβάζονται αν δεν διαβάσεις ή αν δεν έχεις διαβάσει. Οι εικόνες δεν υπάρχουν χωρίς τις λέξεις. Οι εικόνες συμπληρώνουν τις λέξεις και οι λέξεις τις εικόνες για να εξασφαλίσουν την λογική για την οποία υλοποιήθηκαν. Οι εικαστικοί δούλεψαν με σαφήνεια. Με διάφορους και διαφορετικούς τρόπους, ανάλογα με τα μέσα και κυρίως με ό,τι αγαπούν στον Καζαντζάκη. Τη δύναμη, τη φλόγα, το πάθος, την πίστη, την αγάπη για τη σκέψη, το ψωμί, το χώμα, την ανάγκη για ελευθερία, τις αρχές και τις αξίες. Και ήταν Δέος για όλους εμάς. Και ήταν τιμή μας.» και ολοκλήρωσε με την ευχή «οι ταξιδιάρικες παρουσίες και απουσίες του Καζαντζάκη και μέσω των εικαστικών τεχνών να είναι επί της ουσίας και όσο γίνεται εποικοδομητικότερες, με ή χωρίς οδύνες και σπαραγμούς, με ή χωρίς ηδονές ελευθερίας και στοχασμού».

Η κ. Σκεπετζή χειροκροτήθηκε θερμά από το φιλότεχνο κοινό στην κατάμεστη Πινακοθήκη, αυτή τη ζεστή βραδιά του Ιούλη, τόσο για το μεστό και σύντομο λόγο της όσο και το εξαιρετικό στήσιμο της έκθεσης.

Ο εκπρόσωπος της ΔΕΦΝΚ, συνδιοργανωτής, κ. Γιάννης Ευαγγελινάκης, ευχαρίστησε την επιμελήτρια και τον ΠΑΟΔΑΝ για την συνεργασία και ιδιαίτερα το Δήμαρχο κ. Δ. Κουνενάκη, ο οποίος στη συνέχεια στην τοποθέτησή του έθιξε με πολύ καυστικό τρόπο την αδυναμία του πνευματικού κόσμου αλλά και του συνόλου της κρητικής κοινωνίας να στηρίξει την ύπαρξη και λειτουργία του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, το οποίο αντιμετωπίζοντας σοβαρά προβλήματα αποδέχτηκε τη οικονομική βοήθεια αμφιβόλου ποιότητας επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η έκθεση παρέμεινε ανοικτή ως πολύ αργά το βράδυ, με ωραία συζήτηση και ξενάγηση. Παρόντες ήσαν και αρκετοί δημιουργοί. Τελευταίος επισκέπτης ο πάντα αειθαλής Νίκος Κούνδουρος, ο οποίος παρέμεινε αρκετή ώρα στην Πινακοθήκη, συζητώντας με την επιμελήτρια, όπως επίσης ο κ. και η κ. Φαρνού, που βρίσκονται στη Νεάπολη και το φετινό καλοκαίρι.

Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε απόγευμα από 18.00- 21.00 μέχρι 4 Αυγούστου.

 

Παράλληλα με την έκθεση, στο χώρο της Πινακοθήκης, θα πραγματοποιηθούν τρεις εκδηλώσεις:

Παρασκευή 25/7: παρουσίαση βιβλίου: «η αλήθεια του παραμυθιού και ο καρπός του ήλιου» της Θεοδοσίας Αργυράκη Ασαργιωτάκη, ώρα 20.00

Δευτέρα 28/7: «Ο κρυφός ωκεανός – Ανατομία της συνειδητότητας». Παρουσίαση βιβλίου του Shree Adheesh, Ώρα 20.00

Κυριακή 3/8: «Ασκητική» του Ν. Καζαντζάκη – Θεατρικός μονόλογος, Ώρα 21.00 / Είσοδος: Ελεύθερη

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos