Εισόδια της Θεοτόκου: η κατά σάρκα και πνεύμα αμόλυντος και αειπαρθένος Μαρία ....
που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως

Η Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου, Εορτή κατά την οποία η Θεοτόκος –τριετής ούσα– προσφέρεται και αφιερώνεται στον ναό, προεικονίζει το γεγονός της ελεύσεως του Κυρίου, υπογραμμίζει την ελπίδα της εκ Θεού σωτηρίας και μας προσκαλεί να αποκτήσουμε καθαρότητα βίου. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του κηρύγματος του Σεβασμ. Μητροπολίτου κ. Γερασίμου για την μεγάλη αυτή Θεομητορική Εορτή της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε το εσπέρας της Παρασκευής 20 Νοεμβρίου και ιερούργησε την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, το Σάββατο 21 Νοεμβρίου, στις Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου και της Θείας Λειτουργίας αντίστοιχα που τελέσθηκαν στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Μεγάλης Παναγίας Νεαπόλεως. Οι Ακολουθίες μετεδόθησαν για τους ευσεβείς χριστιανούς εκ της ραδιοφωνικής συχνότητας 90,1 Fm.

«Αν η Εορτή του Ευαγγελισμού τονίζει την υπακοή της Θεοτόκου στο θείο θέλημα και την ταπείνωσή της, η Εορτή των Εισοδίων είναι αφιερωμένη στην καθαρότητα της Θεοτόκου. Λέγει το Κοντάκιο που ψάλαμε: «Ὁ καθαρώτατος ναὸς τοῦ Σωτῆρος, ἡ πολυτίμητος παστὰς καὶ παρθένος». «Πολυτίμητος» σημαίνει ο ακριβός, αυτός που έχει μεγάλη τιμή και αξία. Η λέξη «παστάς» πάλι την καθαρότητα υπογραμμίζει. «Παστάς» είναι ο νυμφώνας, το νυφικό δωμάτιο, το οποίο ήταν πεντακάθαρο με τα πάντα καινούρια και αχρησιμοποίητα. Έτσι πεντακάθαρη παρουσιάζεται στην διάλεκτο των υμνογράφων και της Εκκλησίας μας η Παναγία: «Τὸ ἱερὸν θησαύρισμα τῆς δόξης τοῦ Θεοῦ», ο ιερός θησαυρός που αποκαλύπτει την δόξα του Θεού. Δεν χωρεί λοιπόν αμφιβολία ότι η Εορτή των Εισοδίων τιμά και αποκαλύπτει την καθαρότητα της Υπεραγίας Θεοτόκου».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο σεβαστός Ποιμενάρχης υπεγράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του θεολογικού αυτού γεγονότος για τον καθένα από εμάς: «Η Παναγία προσκαλεί και εμάς να εισέλθουμε στην καθαρότητα του βίου που οδηγεί στο μυστήριο του Θεού, διότι Εκείνη είναι η πύλη, η είσοδος, μέσα από την οποία εισέρχεται κανείς στο μυστήριο του Θεού. Διαφορετικά δεν μπορούμε να εισέλθουμε στην ουράνια αυτή κατάσταση. Ο ορθολογισμός, η κατανόηση, η εμπαθής ζωή, ο εγωισμός είναι ψηλά τείχη που παρεμποδίζουν την μετοχή στο μυστήριο του Θεού. Η πίστη, η ταπείνωση, η υποταγή στο Θείο Θέλημα, η κατά Θεόν άσκηση, οι πρεσβείες των Αγίων, αποτελούν μικρές εισόδους σε αυτό. Και η κεντρική πύλη του μυστηρίου του Θεού ονομάζεται Υπεραγία Θεοτόκος.

Με την είσοδο και την προσφορά Της στο ναό η Παναγία μας έγινε κατοικητήριο του Θεού, χώρα του Αχωρήτου, χώρος που αποκαλύπτει ο Θεός τα μυστικά Του, χώρος ο οποίος γνωρίζει τον Θεό στους ανθρώπους. Κάθε πιστός που αποκαθιστά μια πνευματική σχέση και επικοινωνία με το Πρόσωπο της Θεοτόκου γνωρίζει εξαιρέτως τον Κύριο. Γιατί η Παναγία μας είναι ο ναός τοῦ Θεοῦ, είναι ο τόπος που φανερώνει τα θαύματα του Θεού, αυτά που ξεπερνούν την λογική μας, αυτά που εξαφανίζουν τη λογική μας και φανερώνουν την άλλη λογική και αποκαλύπτουν την άλλη ζωή. Αυτά που καταδεικνύουν έναν άλλον κόσμο, τον πραγματικό κόσμο, τον κόσμο στον οποίον καλείται ο καθένας μας να μπει μέσα και να ζήσει».

 Κατακλείοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος ανέφερε: «Αυτό είναι το Πρόσωπο της Θεοτόκου. Είναι πεντακάθαρο, είναι πύλη στο μυστήριο του Θεού, είναι κατοικητήριο, είναι σκηνή επουράνιος, είναι οδός για να ζήσουμε ως Εκκλησία τη δόξα Του. Ας εμπνευστούμε λοιπόν από το παράδειγμά Της, διότι δεν θα γίνει τίποτα από όλα αυτά πραγματικότητα, αν η δική της καθαρότητα δεν αποτελέσει πρότυπο για την δική μας καθαρότητα».

Προ της απολύσεως ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ανέγνωσε, γονυπετής προς τον Κύριον, ευχή υπέρ της απαλλαγής εκ της λοιμώδους ασθενείας, υπέρ υγείας των ασθενούντων και υπέρ της στηρίξεως του δοκιμαζομένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας.

εκ της Μητροπόλεως Πέτρας και Χερρονήσου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos