Γεροντή, Θραψανιώτης,  Κανά, Κουνενάκης

Τιμή στη Σοφία Κανά

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων προβολής του εμπορικού και αστικού κέντρου της πόλης του Αγίου Νικολάου, Κρήτης, έγινε το βράδυ του Σαββάτου (30/6), η εκδήλωση προς τιμήν της Σοφία Κανά, της γυναίκας εκείνης το όνομα της οποίας συνδέθηκε με τις φυτικές βαφές, από τις αρχές της δεκαετίας του 70 και μετά.
Η Σοφία Κανά, βρέθηκε στον Αγιο Νικόλαο το 1971, αφού η χούντα έκλεισε τότε την Μεσημβρινή της Ελένης Βλάχου στην οποία δημοσιογραφούσε.

Στη συνέχεια και μετά τη προτροπή του αείμνηστου Δημάρχου Ρούσου Καπετανάκη, ήρθε σε επαφή με τις υφάντρες του χωριού Κρούστα, μέσα από τις οποίες πήρε αρκετά στοιχεία για τις φυτικές βαφές, τις οποίες στη συνέχεια εξέλιξε στο εργαστήρι της.

Γεροντή, Κανά

Τιμή στη Σοφία Κανά

ε δεξί χέρι τη Κρουθιανή Μαρία Γεροντή, άνοιξε το κατάστημα στην αρχή της οδού 28ης Οκτωβρίου, κοντά στο λιμάνι της πόλης, όπου για δεκαετίες, οι επισκέπτες της περιοχής, μπαινόβγαιναν στην αρχή από περιέργεια να δουν τους αργαλειούς, στη συνέχεια ια να αγοράσουν ένα υφαντό, εικαστική πλέον δημιουργία, της Σοφίας Κανά, το οποίο ποτέ δεν ήταν ίδιο με το άλλο.

Στην εκδήλωση τιμής που έγινε στη Δημοτική Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου, μόλις 100 μέτρα από το χώρο όπου για χρόνια εξέθετε η Σοφία Κανά, βρέθηκαν και μίλησαν γι’ αυτήν και το έργο της, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Μανόλης Θραψανιώτης, οι φίλοι απ’ τα παλιά, Γιώργος Βότσης, Λένα Παγώνη και Γιώργος Μπράμος, αλλά και η Μαρία Γεροντή, που καθήλωσε το κοινό με την άπταιστη Κρουθιανή της προφορά και τις μαντινιάδες της.

Κουνενάκης, Βότσης

Τιμή στη Σοφία Κανά

Τις δύο γυναίκες βέβαια τίμησε και πλήθος φίλων αλλά και πολιτών που γνωρίζουν τη σχέση και τη πορεία τους, για να ακολουθήσει λίγο αργότερα, ένα μικρό γλέντι στον πεζόδρομο με τον Λυραρογιάννη (Γιάννη Βάρδα), μαζί με λιτό κέρασμα βασικών γεύσεων του Κρούστα: Ρακή, τυρί και εφτάζυμο ψωμί.

Τα υφαντά της Σοφίας Κανά θα εκτίθενται για μερικές μέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos