Εκφάνσεις του γλωσσικού σεξισμού από τη Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος

Η Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος σας προσκαλεί να παρακολουθήσετε ζωντανά την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, στις 8:00μ.μ. τη 2η διαδικτυακή διάλεξη του κύκλου διαδικτυακών διαλέξεων Γλωσσολογίας που οργανώνει για το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο του 2022, με τίτλο:

Εκφάνσεις του γλωσσικού σεξισμού

Εισηγήτρια: Σταυρούλα Τσιπλάκου

 Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Υπάρχει η άποψη ότι η γλώσσα είναι ένα απλό εργαλείο της σκέψης και ότι από μόνη της δεν ευθύνεται για την ανδρική κυριαρχία και το σεξισμό αλλά απλώς τα αντικατοπτρίζει. Η γλώσσα μπορεί βέβαια να μην ευθύνεται για τις διάφορες ανισότητες, αποκλεισμούς και ρατσισμούς, αλλά αντικατοπτρίζοντας τις έμφυλες διακρίσεις και τον σεξισμό που υπάρχει στην κοινωνία, συντελεί στη διαιώνισή τους. Η φεμινιστική γλωσσολογία έχει δώσει έμφαση στον αποκλεισμό της γυναίκας από τη γλώσσα και στη χρήση σεξιστικού, μειωτικού για τη γυναίκα λεξιλογίου και γραμματικών δομών. Πιο πρόσφατα έχουν αναπτυχθεί πολύ πιο σύνθετες προβληματικές με στόχο την καλύτερη κατανόηση της κατηγορίας «φύλο» και της σχέσης της με τη γλώσσα, καθώς και σχετικά με το πώς το φύλο, ή, καλύτερα, τα διάφορα φύλα, συμπλέκονται με άλλες παραμέτρους, όπως οι κοινωνικές τάξεις, οι εθνοτικές ομάδες, το status, οι σεξουαλικότητες, και πώς αυτές οι σχέσεις οφείλουν να εξεταστούν από την φεμινιστική γλωσσολογία χωρίς να δημιουργούνται στερεότυπα  και αποκλεισμοί. Στην  ομιλία θα συζητήσουμε τα παραπάνω θεωρητικά ζητήματα όπως και ζητήματα σεξιστικής χρήσης στην ελληνική γλώσσα, όπου, λόγω του γραμματικού γένους, χρησιμοποιείται το αρσενικό ως γενικευτικό, αποκλείοντας τις γυναίκες από το λόγο και τη γλωσσική αναπαράσταση.  Θα συζητήσουμε επίσης γιατί δεν υπάρχει αντίσταση στα επαγγελματικά θηλυκά π.χ. σε -τρια ή -ισσα όταν έχουν συγκεκριμένο ταξικό πρόσημο, ενώ για τα επαγγέλματα κύρους το θηλυκό δεν είναι αποδεκτό. Τέλος, θα εξετάσουμε τις ιδεολογικές και άλλες αντιδράσεις απέναντι στη χρήση του @ ή του ουδετέρου γένους ως μη έμφυλων, μη σεξιστικών επιλογών.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Σταυρούλα Τσιπλάκου είναι είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη του μεταπτυχιακού προγράμματος “Ελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία”  και Κοσμητόρισσα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών. Σπούδασε Ελληνική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Θεωρητική Γλωσσολογία στα Πανεπιστήμια του Cambridge και του Λονδίνου. Έχει διδάξει στα πανεπιστήμια του Middlesex, του  Hull και του Simon Fraser και στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου. Τα θεωρητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στις περιοχές της κοινωνιογλωσσολογίας, της πραγματολογίας, της σύνταξης, της κατάκτησης της γλώσσας, καθώς και στους γραμματισμούς και τη διδακτική του γλωσσικού μαθήματος. Έχει διευθύνει και συμμετάσχει σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο την κοινωνιογλωσσολογία και τη διδακτική της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας και έχει δημοσιεύσει πολυάριθμες εργασίες, μεταξύ άλλων στα περιοδικά “Lingua”, “Linguistic Inquiry”, “Pragmatics”, “Journal of Pragmatics”, “Multilingua”, “Current Issues in Language Planning”, “Linguistics and Education”. Πρόσφατα εξέδωσε το “Intermediate Language Varieties: Koinai and Regional Standards in Europe”.  Έχει συμμετάσχει στη συγγραφή των Προγραμμάτων Σπουδών για το γλωσσικό μάθημα στην Κύπρο και στην Ελλάδα και έχει σχεδιάσει πολυμεσικό υλικό για τη διδασκαλία της ελληνικής ως δεύτερης γλώσσας.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάλεξη σε ζωντανή μετάδοση

-Από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή

-Από την πλατφόρμα Zoom όπου μπορείτε να θέσετε ζωντανά τα ερωτήματα σας, κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://us06web.zoom.us/j/87624999799

Μετά το τέλος κι εντός 1-2 εργάσιμων ημερών θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros” (https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos