Από τη παράστασηΤην θεατρική παράσταση «Ελένη η Καινουριοχωρίτισσα» θα παρουσιάσει την Παρασκευή 9.00 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Μαρμακέτου η ερασιτεχνική θεατρική ομάδα Μουσούρων με τη χορηγία του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου. Πρόκειται για τη θεατρική απόδοση του έργου του κρητικού συγγραφέα Μιχάλη Διαλυνά ή Διαλυνομιχάλη που έζησε στη Νεάπολη.
Το έργο εξιστορεί μια αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε το 1829 μεταξύ Ηρακλείου και Νεάπολης (καινούργιο χωριό τότε). Ο Χερίφ Πασάς του Ηρακλείου ερωτεύεται την όμορφη Ελένη από το Καινούργιο Χωριό του Μεραμπέλλου και αποφασίσει ότι τη θέλει στο χαρέμι του.
Τα κακά νέα για τη βίαιη αρπαγή της μαθεύονται γρήγορα στο λημέρι του Καπετάν Καζάνη και αρχίζει ο αγώνας για την απελευθέρωση της…
Το θέμα πάντα επίκαιρο, πραγματεύεται την ελευθερία αφού ακόμα και σε εποχές που οι άνθρωποι αναγκάζονται να υποδουλωθούν οι καρδιές τους παραμένουν ελεύθερες.
Πρόκειται για ένα εξαιρετικό έργο που ανέβηκε στη σκηνή για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1952 στην Μουσούτα με σκηνοθέτη τον τότε δάσκαλο του χωριού Νικήτα Ζαρωνάκη και αναβιώνει σήμερα με Μουσουτιανούς της νεότερης γενιάς, παιδιά και εγγόνια των τότε συντελεστών του έργου και με την ανανεωμένη προσέγγιση του σκηνοθέτη Μαρίνου Παπαδαντωνάκη.
Σε δύσκολους και απρόσιτους καιρούς για τα ανθρώπινα αισθήματα, μια ρομαντική ιστορία αγάπης, σεβασμού και τιμής έρχεται να μας ταξιδέψει για δύο ώρες που διαρκεί η παράσταση, σε μια εποχή που κανείς από τους σημερινούς κρητικούς δεν έχει ζωντανές εικόνες ή μνήμες και να μας οδηγήσει σε ένα μέρος της ζωής παλαιότερης Κρήτης.
Πρόκειται για ένα έργο που στηρίζεται σε ένα αξιοζήλευτο τρόπο γραφής και παράλληλα είναι εξαιρετικά λιτό προσφέροντας μεγάλα περιθώρια δημιουργικής αναπαράστασης και απδοσης του. Το μεγαλύτερο ωστόσο επίτευγμα της παράστασης είναι το γεγονός ότι άνθρωποι απλοί, καθημερινοί, χωρίς θεατρικές γνώσεις, δίνουν τον εαυτό τους, για να αναβιώσουν μια παράσταση που παίχτηκε από τους προγόνους τους πριν από 60 χρόνια στον ίδιο τόπο.
«Εύχομαι το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων να το ακολουθήσουν κι άλλοι, γιατί ο πολιτισμός και οι μνήμες θα μας βοηθήσουν να συνεχίσουμε να υπάρχουμε και να υπάρξουν κι άλλοι μετά από μας»,επισημαίνει προλογίζοντας την παράσταση ο σκηνοθέτης κ. Μαρίνος Παπαδαντωνάκης. Στην παράταση συμμετέχουν 23 ερασιτέχνες ηθοποιοί, τη μουσική και τα τραγούδια έχει γράψει ο Γιάννης Βασιλάκης, τα κοστούμια έχει επιμεληθεί η Βάσω Χατζηγιανόγλου – Φιλιπάκη και την κατασκευή του σκηνικού οι Χριστόφορος Καρανδινάκης και Κυριάκος Μίλης.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos