Ελούντα, η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο
από τη παρουσίαση στο σχολείο της πάνω Ελούντας

Η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης» (ΒΜΦ) συμπλήρωσε φέτος 10 χρόνια λειτουργίας και γιόρτασε με δράσεις για την κοινότητα προσκαλώντας την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης.

  • Το πρόγραμμα «Φωνές – Η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο» της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, με τη συνεργασία της ομάδας παραγωγής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, ταξίδεψε στην Ελούντα για να προσφέρει στην τοπική κοινότητα, σε συνεργασία με τη ΒΜΦ, τον Προοδευτικό Σύλλογο Ελούντας και τον ΠΑΟΔΑΝ, το περιβάλλον καταγραφής και διάσωσης της μνήμης των ανθρώπων του τόπου και των ιστοριών τους, αλλά και την προβολή τους, με την αξιοποίηση ποικιλίας οπτικοακουστικών μέσων.

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουλίου, στο παλιό σχολείο της Επάνω Ελούντας η πρώτη συνάντηση-παρουσίαση του Προγράμματος.

  • Πραγματοποιήθηκε παρουσίαση των δράσεων της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης και των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, με ιδιαίτερη έμφαση στο πρόγραμμα «Κρήτη, προφορική ιστορία» και έγινε προβολή αμοντάριστου υλικού από καταγραφές προφορικών αφηγήσεων.
  • Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της Βιβλιοθήκης Μαρίνα Φουντουλάκη, τα νεαρότερα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής της ΒΜΦ, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 10 χρόνια ζωής της, σκέφτηκαν να ζητήσουν από τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας να καταγράψουν ιστορίες των παππούδων και γιαγιάδων τους, να χαρτογραφήσουν την Ελούντα του περασμένου αιώνα. Εντόπισαν το Πρόγραμμα Κρήτη, Προφορική Ιστορία και τους ανθρώπους του στα Χανιά, ζήτησαν  τεχνογνωσία και τους προσκάλεσαν να παρουσιάσουν τη δράση τους στο κοινό της Ελούντας σε πρώτη φάση και στη συνέχεια να εντάξουν την περιοχή στα εκπαιδευτικά τους προγράμματα . Άλλωστε , η καταγραφή προφορικών ιστοριών γίνεται τα τελευταία χρόνια με ιδιαίτερη αγάπη και επιμέλεια στην περιοχή από τον Μανόλη Μακράκη, Δρα Ερευνητή, Συγγραφέα και Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου, αλλά και από τον φίλο και συνεργάτη του, ιδρυτικό μέλος της ΒΜΦ Γιώργο Μαυρικάκη, οι οποίοι διαθέτουν ήδη το δικό του αρχείο καταγραφών ο καθένας.  
  • Στο πλαίσιο της συνάντησης της Παρασκευής προβλήθηκε η καινούργια παραγωγή του Φεστιβάλ, η ταινία μικρού μήκους «Μαρίκα…γιατί να φοβάσαι», που συμμετέχει ήδη σε 6 διεθνή Φεστιβάλ: Την 5η ημέρα της Μάχης της Κρήτης, το Σάββατο 24 Μαΐου 1941, μια ομάδα τριών Γερμανών, που διασχίζει τον Κακόπετρο του Δήμου Πλατανιά Χανίων, παραμερίζει στο σπίτι του Αντώνη Λουφαρδάκη, που βρισκόταν σε μια ρεματιά κάτω από τον κεντρικό δρόμο. Χωρίς λόγο και αιτία, μπαίνουν στο σπίτι και δολοφονούν με τα αυτόματά τους πέντε γυναίκες και ένα μωρό δύο χρονών. Αυτόπτης μάρτυρας η πεντάχρονη Μαρία που βλέπει τα πάντα κρυμμένη κάτω από ένα κρεβάτι. Στην ταινία η Μαρία θυμάται την ιστορία και τον πατέρα της να της λέει: «Μαρίκα… γιατί να φοβάσαι».
  • Στο χώρο εκτέθηκαν εκδόσεις της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης «Πυξίδα της πόλης», οι οποίες στη συνέχεια δωρήθηκαν στη Βιβλιοθήκη και θα διατίθενται για Δανεισμό (σε μέρες και ώρες λειτουργίας του Σχολείου).

Το Σάββατο 31 Ιουλίου,

Ελούντα, η Προφορική Ιστορία στο Προσκήνιο
από τις καταγραφές

στο Κοινοτικό Κατάστημα Ελούντας, οργανώθηκαν συνεντεύξεις και οπτικοακουστικές καταγραφές ιστοριών από ντόπιους κατοίκους με θέματα από τη Σχολική ζωή – Αλυκές – Ακονιές-Υφάντριες-Λεπροκομείο».

  • Τις δράσεις συντόνισαν μέλη της ομάδας εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: ο Ματθαίος Φραντζεσκάκης, ιδρυτικό μέλος της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, Διευθυντής του Φεστιβάλ, η Χαρά Ανδρεάδου, ιστορικός-εκπαιδευτικός, επιστημονική συνεργάτιδα του Φεστιβάλ, Συντονίστρια του προγράμματος «ΦΩΝΕΣ – η προφορική ιστορία στο προσκήνιο» και ο Κώστας Κοσμαδάκης, επιμελητής ήχου / κινηματογράφησης / μοντάζ, Συντονιστής Δημιουργικής ομάδας του Φεστιβάλ.

Η Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης και οι άνθρωποί της αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον Προοδευτικό Σύλλογο Ελούντας , την Ομάδα Υφαντικής και την επικεφαλής της Κατερίνα Λεμπιδάκη, τα Μέλη του Κοινοτικού Συμβουλίου και ιδιαιτέρως τον Κωστή Μαυρικάκη και Γιάννη Υγειονομάκη, τη Συνεργατική Τουριστικών Σκαφών Ελούντας Πλάκας, το νέο εστιατόριο «Ολούς» της οικογένειας Δασκαλάκη, αλλά και το ζεύγος Νίκου και Κατερίνας Δρακωνάκη, για τη στήριξή τους. Περισσότερο, όμως, τον Χάρη Αλεξάκη και τον ΠΑΟΔΑΝ για το νοιάξιμο και την υλική βοήθεια σε όλα.

Η αρχή έγινε. Στη συνέχεια η συνεργασία όλων των Ελουντιανών, μικρών και μεγάλων, είναι πολύτιμη. Το αποτέλεσμα του Προγράμματος Ελούντα, Προφορική Ιστορία θα είναι διαχρονική παρακαταθήκη για όλους.

Η ΔΕ ΤΗΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΜΦ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos