Ελούντα προφορική ιστορία
η εκπροσωπος της βιβλιοθήκης Μανώλης Φουντουλάκης, καλωσορίζει καλεσμένους και ακροατές

Η καταγραφή της προφορικής ιστορίας στην Ελλάδα είναι ίδιον των τελευταίων 10 και χρόνων. Πριν, ουσιαστικά, είχαμε τη καταγεγραμμένη ιστορία η οποία περνά βέβαια μέσα και από ερευνητικό φακό είτε από παραμορφωτικό; Είτε του ιστορικού, πείτε του λογοκριτή  τού τι πρέπει να μάθουμε ειδικά στα σχολεία και τι όχι. Οι προφορικές όμως ιστορίες περνούν από γενιά σε γενιά. Από στόμα σε στόμα. Ίσως και να μεταλλάσσονται στην πορεία να βάζει ο καθένας τα στοιχεία του.

Ζητούμενο η καταγραφή όλων αυτών των ιστοριών.

Για το λόγο αυτό η βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης από τα Χανιά, φέρνει στην Ελούντα το πρόγραμμα «Φωνές η προφορική ιστορία στο προσκήνιο. Κρήτη – προφορική ιστορία».

Το βράδυ της Παρασκευής (30-07) στο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου της επάνω Ελούντας παρουσιάστηκε το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τρεις εκπροσώπους της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης τον Ματθαίο Φραντζεσκάκη, την Χαρά Ανδρεάδου και τον Κώστα Κοσμαδάκη.

Ελούντα προφορική ιστορία
η εκδήλωση έγινε στο παλαιό δημοτικό σχολείο της πάνω Ελούντας

Εξηγήθηκε το πλαίσιο πάνω στο οποίο λειτουργούν όλα αυτά, διαδικασία, μεθοδολογία, συνεντεύξεις ,καταγραφή, παγίδες, θέματα που κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να τα αγγίξει κανείς….

Καταγραφές στην Ελούντα:

Όπως είπε η εκπρόσωπος της βιβλιοθήκης Μανώλης Φουντουλάκης, Μαρίνα Φουντουλάκη, η προσπάθεια ξεκινά με κάποιες καταγραφές οι οποίες έχουν οριστεί και γίνονται σιγά-σιγά, συστηματικά, με απώτερο σκοπό: να καταγραφούν όσο περισσότερες τέτοιες ιστορίες μπορούν, όσο πιο παλιά, τόσο το καλύτερο.

Η πρώτη σειρά συναντήσεων καταγραφής με παλαιότερους γνωρίζοντες κατοίκους της Ελούντας έχει το γενικότερο θεματικό ορίζοντα,  «αναμνήσεις από την Ελούντα του περασμένου αιώνα, Σπιναλόγκα, σχολική ζωή, Αλυκές, ακονιές, υφάντρες».

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos