Επανεκδόθηκαν τα βιβλία ιστορίας της Ελούντας, του συγγραφέα Μανόλη Μακράκη

Επανεκδόθηκαν και κυκλοφορούν τα βιβλία ιστορίας της Ελούντας, του συγγραφέα – διδάκτορα ιστορίας Μανόλη Μακράκη. Πρόκειται για τα βιβλία : «ΕΛΟΥΝΤΑ – Η ιστορία της μέσα από την ιστορία της Κρήτης» στην ελληνική και «ELOUNDA-AGIOS NIKOLAOS-SPINALONGA, Their history » στην αγγλική γλώσσα.

Το  βιβλίο στην ελληνική γλώσσα απαρτίζεται από 562 σελίδες από τις οποίες οι 482 είναι ασπρόμαυρες και οι 80 έγχρωμες με 410 φωτογραφίες.

Αποτελείται από δύο μέρη.

Το πρώτο παρουσιάζει την ιστορία της Ελούντας μέσα από την ιστορία της Κρήτης από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας, ενώ το δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Ελούντας: εκπαίδευση, κοινοτικοί θεσμοί, τοπική οικονομία- στοιχεία του κόστους ζωής, σωματεία, ανεμόμυλοι, ελαιοκομία, χαρουποεργοστάσιο, ακονιές,  αλυκές, αλιεία, ύδρευση, δρόμοι επικοινωνίας, τοπωνύμια, ιδιωτικός βίος, τουριστική ανάπτυξη, εκκλησιαστικά, οικιστική και πληθυσμιακή ανάπτυξη.

Περίληψη του πρώτου αποτελεί το δεύτερο βιβλίο το οποίο εμπεριέχει στην αγγλική γλώσσα την ιστορία της Ελούντας, της Σπιναλόγκας και τη συνοπτική ιστορία του Αγίου Νικολάου. Απαρτίζεται από 254 σελίδες από τις οποίες οι 192 είναι ασπρόμαυρες και οι 62 έγχρωμες, εμπλουτισμένο με 378 φωτογραφίες.

Το βιβλίο προλογίζει η διάσημη βρετανίδα συγγραφέας Βικτώρια Χίσλοπ.    Τα βιβλία είχαν κυκλοφορήσει το 2009 και 2011 αντίστοιχα. Παρουσιάστηκαν σε εκδηλώσεις στην Αθήνα (Πολεμικό Μουσείο), στο Ηράκλειο (αίθουσα Ανδρόγεω),  και στον Άγιο Νικόλαο (κινηματοθέατρο Ρέξ). Με την κυκλοφορία τους κέρδισαν κοινό, δημοσιογράφους, πνευματικούς ανθρώπους και πανεπιστημιακούς δασκάλους. 

Τα βιβλία είχαν εκδοθεί με τη στήριξη ξενοδόχων και τοπικών φορέων. Εξαντλήθηκαν σχετικά γρήγορα και προέκυψε η ανάγκη επανέκδοσής  των.  Επικαιροποιημένα με την καταγραφή των γεγονότων στα χρόνια που διάβηκαν (2009-2020) επανεκδόθηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου (Τμήμα Τουρισμού)  με σκληρό εξώφυλλο και χαρτί πολυτελείας σε μικρότερο (17 Χ 24 εκ.) αλλά περισσότερο εύχρηστο σχήμα.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos