Ερωτόκριτος: Μία παράσταση, δύο προσεγγίσεις, διαδικτυακή ομιλία

“Τα μεγάλα έργα τέχνης, παραμένοντας πάντα επίκαιρα, έχουν την ιδιότητα να συνομιλούν συνολικά με τις μελλοντικές γενιές. Ωστόσο ενεργοποιούν σε κάθε άνθρωπο μια ιδιωτική εμπειρία ανάλογα με την ιδεολογική, ψυχολογική και ηθική του θέση. Δεν είναι μόνο διαχρονικά και πανανθρώπινα. Είναι κυρίως αυστηρά προσωπικά.

Ο Ερωτόκριτος του συντοπίτη μας σητειακού Βιτσέντζου Κορνάρου είναι ένα τέτοιο έργο. Κάθε συζήτηση με ανθρώπους που είχαν ασχοληθεί μαζί του οδηγούσε σε διαφορετικό μονοπάτι, κάθε επιστημονική εργασία φώτιζε μια καινούργια πλευρά.

Κάθε Ερωτόκριτος ήταν προσωπική υπόθεση. Συμπτωματικά λοιπόν, διασκευάζοντας και σκηνοθετώντας το σπουδαίο αυτό ποίημα για το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας, δύο διαδοχικές χρονιές το 2018 και 2019, είχα τη μεγάλη ανταμοιβή (αρχικά έμοιαζε με τιμωρία) να αντιμετωπίσω τον Ερωτόκριτο από δύο τελείως διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτήν την πορεία ανάμεσα σε δύο προσεγγίσεις της ίδιας παράστασης θέλω να μοιραστώ μαζί σας”.

Νάσος Ζαγκότης

Σας προσκαλούμε να παρακολουθήσετε την ομιλία σε ζωντανή μετάδοση από τη σελίδα μας «Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος» στο Facebook ή από την πλατφόρμα Zoom κατεβάζοντας την εφαρμογή και ακολουθώντας το σύνδεσμο https://zoom.us/j/92481612461

Μετά το τέλος θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros”(https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA)

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos