Η Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη
Μανόλης Κουναλάκης, η Κρήτη του Νίκου Καζαντζάκη

Έτσι επιγράφει ο Μανόλης Κουναλάκης, το πολύμορφο μουσικό του έργο, που βασίστηκε σε αποσπάσματα από το έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Η “μελοποίηση του Καζαντζάκη” υπήρξε μια μακρόχρονη ενασχόληση του συνθέτη (1995-2010), για αυτό αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος του ελεύθερου χρόνου του, στη μελοποίηση του. Το αποτέλεσμα, από τις μέχρι σήμερα παρουσιάσεις του έργου στην Κρήτη και την Κύπρο, έχει εντυπωσιάσει τόσο τους κριτικούς όσο και το κοινό, που μετέχει μιας εξαίσιας μουσικής προσέγγισης, μοναδικής αρμονίας και ενάργειας.

“Ο Καζαντζάκης δεν έγραψε ασφαλώς στίχους για τραγούδια. Έκανα, θα πει ο Μανόλης Κουναλάκης, μια επιλογή από κομμάτια παρμένα αυτούσια μέσα από τα έργα Οδύσσεια και Τερτσίνες. Όταν τα διάβαζα, τα λόγια ήταν γεμάτα μουσική και η μουσική τους άρχισε να με συνεπαίρνει.”

Ο Μανόλης Κουναλάκης, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει στον πρόλογο του ηχογραφημένου πλέον έργου του ο πρόεδρος του «Μουσείου Καζαντζάκη» Στέλιος Ματζαπετάκης, κατάφερε να μελοποιήσει αριστοτεχνικά τους στίχους του μεγάλου συγγραφέα και να οδηγήσει την καρδιά μας, μέσα από ένα όμορφο ακουστικό ταξίδι, στη μέθεξη του λόγου και της μελωδίας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos