Ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης
Ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης

Τιμώντας τον αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη που με το έργο του αναμόρφωσε το πεδίο της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών,

το Κέντρο Μελέτης Τέχνης και Θεάτρου και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2014, ώρα 19.00΄ στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης την εκδήλωση Η περιπέτεια της Αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. Ο Αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης.

Για το έργο του Άρη Κωνσταντινίδη που συνεισέφερε σημαντικά στην εξέλιξη της εγχώριας αρχιτεκτονικής θα μιλήσουν οι Γιάννης Σαΐτας, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος-Εθνολόγος-Ερευνητής ΕΙΕ, Αλέξης Χατζηδάκης, Αρχιτέκτονας-Πολεοδόμος και Οδυσσέας Σγουρός, Αρχιτέκτονας και Γεν. Γραμματέας της Δ.Ε. του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ).

Το πρόγραμμα των ομιλιών έχει ως εξής:

Γιάννης Σαΐτας

Ο Άρης Κωνσταντινίδης και η διαμόρφωση της σχέσης του με την ανώνυμη (ή λαϊκή ή τοπική) αρχιτεκτονική

Αλέξης Χατζηδάκης

Η συμβολή του Άρη Κωνσταντινίδη στην ξενοδοχειακή αρχιτεκτονική

Οδυσσέας Σγουρός

Ασύμπτωτες διαδρομές της νεωτερικότητας στην Κρήτη: Η περίπτωση του Άρη Κωνσταντινίδη

Ο Άρης Κωνσταντινίδης (1913-1993), σπούδασε στο Πολυτεχνείο του Μονάχου, (1931-1936). Με την επιστροφή του στην Αθήνα εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες όπως την Πολεοδομική Υπηρεσία (1938-1942) και το Υπουργείο Δημοσίων Έργων (1942-50). Διετέλεσε προϊστάμενος τους τμήματος Μελετών του Οργανισμού Τουρισμού (1957-67), και κατόπιν ειδικός σύμβουλος (1975-78). Δίδαξε ως επισκέπτης καθηγητής στο Πολυτεχνείο της Ζυρίχης (1967-70), εκλέχθηκε επίτιμος διδάκτωρ της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (1978) και έκτακτο μέλος της Βαυαρικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Μονάχου(1985). Ως υπεύθυνος αρχιτεκτονικών μελετών του ΕΟΤ κατασκεύασε αρκετά από τα γνωστά ξενοδοχεία «Ξενία» στα οποία συγκαταλέγεται αυτό της Αμνισού, ενώ στο ιδιαίτερα πολυσχιδές έργο του ανήκουν και οι εργατικές κατοικίες της πόλης του Ηρακλείου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos