Οροπέδιο ΛασιθίουΟι εκδηλώσεις «Θ’ Δικταία» που διοργανώνει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ψυχρού, ξεκινούν με τιμητική εκδήλωση για τον Αντώνο Φ. Παπαδάκη την Πέμπτη 17 και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 20 Αυγούστου στο Ψυχρό Οροπεδίου Λασιθίου.
 
Το πρόγραμμα ανοίγει στις 8 το βράδυ της Πέμπτης με την τιμητική εκδήλωση για το μεγάλο εθνικό ευεργέτη Αντνιο Φ. Παπαδάκη. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με τον ύμνο στον Δικταίο Δία.
 
Θα ακολουθήσουν χαιρετισμοί από το Δήμαρχο Οροπεδίου κ. Γιώργο Μηλιαρά, τον Αντιπρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών καθηγητή κ. Μιχάλη Δερμιτζάκη, την καθηγήτρια Dr. Amal A. El-Hadary, απόγονο πέμπτης γενιάς του Ισμαήλ Φερίκ Πασά, αδελφού του Αντωνίου Φ. Παπαδάκη και εκπρόσωπου των υποτρόφων φοιτητών του Πανεπιστημίου.
 
Μετά το τέλος των χαιρετισμών θα ακολουθήσει ομιλία από τον κ. Ιωάννη Καραβαλάκη, ιστοριοδίφη, με θέμα «Αντώνιος Φ. Παπαδάκης, ένας μεγάλος Κρητικός, ένας μεγάλος ευεργέτης», ενώ στη συνέχεια θα πραγματοποιηθούν επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια της προτομής που έχει στηθεί στο Παπαδάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχρού όπου θα πραγμτοποιηθεί η εκδήλωση.
 
Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από το Χορευτικό Τομέα του Πολιτιστικού Ομίλου Φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών με τη συμμετοχή μουσικών της Κρήτης, ενώ παράλληλα θα προσφερθούν κρητικά παραδοσιακά εδέσματα που θα ετοιμάσουν οι Ψυχριανές νοικοκυρές.
 
Την Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του θεάτρου που δημιούργησε ο Δήμος από το Δήμαρχο Οροπεδίου Λασιθίου κ. Γιώργο Μηλιαρά. Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση “Μήδεια” του Ευριπίδη από την Εταιρεία Θεάτρου “Προσωδία”. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 8:30 το βράδυ, με την απονομή του χρηματικού βραβείου “Κώστας και Καλλιόπη Κανδυλογιάννη” από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Ψυχρού κ. Περικλή Πιταροκοίλη.
 
Το Σάββατο 19 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη και ξενάγηση στο Δικταίον Άντρον από τις 4 έως και τις 6 το απόγευμα, ενώ την Κυριακή 20 του μήνα θα ξεκινήσουν στις 3:30 το μεσημέρι οι καθιερωμένοι Δικταίοι Αγώνες.
 
Αρχικά θα πραγματοποιηθεί ο 13ος Δικταίος Δρόμος 24.500 μέτρων – πρόκειται για το γύρο του Οροπεδίου Λασιθίου – με αφετηρία το Δικταίον Άντρον, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν από τον Άγιο Χαράλαμπο αγώνας δρόμου 2.000 μέτρων για μαθητές και μαθήτριες γυμναίου και από την Πλάτη αγώνας δρόμου 1.000 μέτρων για μαθητές και μαθήτριες δημοτικού.
 
Όλοι οι αγώνες θα τερματίσουν στην πλατεία του Ψυχρού. Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με την απονομή των επάθλων στους νικητές και με δεξίωση προς τους συμμετέχοντες αθλητές.
 
Συνδιοργανωτές είναι η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λασιθίου, η Εταιρεία Γραμμάτων και Τεχνών Ανατολικής Κρήτης και ο Σύνδεσμος Λασιθιωτών Ηρακλείου “Το Οροπέδιο”. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
 

Print Friendly, PDF & Email

Από manos