Ιεραπύτνης και Σητείας ποιμαντορική εγκύκλιος επί το Πάσχα

† ΚΥΡΙΛΛΟΣ

ΕΛΕῼ ΚΑΙ ΧΑΡΙΤΙ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ΤΩ ΙΕΡΩ ΚΛΗΡΩ ΚΑΙ ΤΩ ΘΕΟΦΡΟΥΡΗΤΩ ΛΑΩ ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

 «Χαράς τα πάντα πεπλήρωται, της Αναστάσεως την πείραν ειληφότα…».

(Τροπάριον Αίνων Ακολουθίας της Αναστάσεως). 

Αγαπητοί μου αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,

Εν μέσω μιας πρωτοφανούς παγκόσμιας πανδημίας που ανάγκασε τον λαό του Θεού να μετέχει μόνο νοερώς και ψυχικώς και όχι σωματικώς στις ιερές Ακολουθίες των Αγίων ημερών των Αχράντων Παθών και της Αναστάσεως του Κυρίου μας, αλλά με αμείωτη την πασχάλια χαρά και το Φως της Αναστάσεως να πλημμυρίζουν τις καρδιές μας, αξιωνόμαστε και φέτος να εορτάσουμε το Άγιο Πάσχα. Όλα πλέον καταυγάζονται από τη ζωντανή ελπίδα, την αδιάκοπη προσδοκία, το μυστικό φως και τη δύναμη της Αναστάσεως.

Στο πρόσωπο του Αναστάντος Χριστού, που «κεκοινώνηκε σαρκός και αίματος» (Εβρ. 2,14), συντελέσθηκε η νίκη κατά του διαβόλου και των έργων του, και του θανάτου, ο οποίος ήταν συνέπεια της πτώσης των Πρωτοπλάστων και επακόλουθο της αμαρτίας. Με τη θριαμβευτική κάθοδο του Χριστού στον Άδη (Α΄ Πέτρ. 3,19), η νίκη κατά της φθοράς και του θανάτου συμπεριέλαβε όχι μόνο στους ζώντες αλλά και όλους τους κεκοιμημένους, αρχής γενομένης από τον Αδάμ και την Εύα, τους οποίους βλέπουμε στην εικόνα της Αναστάσεως να κρατάει ο Αναστάς Χριστός και να τους βγάζει από τα μνημεία.

Το αναστημένο σώμα του Χριστού, αν και είναι υλικό και κτιστό, αισθητό, απτό και ψηλαφητό, με σάρκα και οστά, και μπορεί να λαμβάνει τροφή, είναι όμως απαλλαγμένο από κάθε φυσική αναγκαιότητα. Έτσι ο Αναστημένος Χριστός εισέρχεται στο υπερώο της Ιερουσαλήμ, όπου ήταν συνηγμένοι οι Μαθητές και κατόπιν Απόστολοί Του «των θυρών κεκλεισμένων» (Ιωάν. 20,1), γίνεται άφαντος στους Εμμαούς μετά την κλάση του άρτου (Λουκ. 24,31) και τέλος αναλαμβάνεται στους ουρανούς (Λουκ. 24,51), ανεβάζοντας την ανθρώπινη φύση «εκ δεξιών του Πατρός» (Μαρκ. 16,19).

Αυτό το Αναστημένο σώμα του Χριστού, το οποίο νίκησε τον θάνατο, «ενδύεται» ο χριστιανός την στιγμή που προσλαμβάνεται με το Άγιο Βάπτισμα στο Σώμα του Χριστού, την Εκκλησία Του. Πλέον όσοι πεθαίνουν εν Χριστώ, μεταβαίνουν από το θάνατο στη ζωή, διότι ο σταυρωθείς, ταφείς και αναστάς Χριστός είναι η διάβαση, το συνεχές πέρασμα και το Πάσχα, που διαδιβάζει «εκ γαρ θανάτου προς ζωήν και εκ γης προς ουρανόν», κατά την υμνολογία της Εκκλησίας μας.

Ο υπέροχος Κατηχητικός Λόγος του αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, που αναγιγνώσκεται τη βραδιά της Αναστάσεως, μας καλεί όλους να μετέχουμε στο πανηγύρι της κατάργησης του θανάτου και στη χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου, ο Οποίος «δέχεται τον έσχατον καθάπερ και τον πρώτον… και τον ύστερον ελεεί και τον πρώτον θεραπεύειˑ κακείνω δίδωσι και τούτο χαρίζεταιˑ και τα έργα δέχεται και την γνώμην ασπάζεταιˑ και την πράξιν τιμά και την πρόθεσιν επαινεί…». Αυτή τη χαρά της Αναστάσεως βιώνουμε στη Θεία Λειτουργία κάθε Κυριακή, που εορτάζουμε το εβδομαδιαίο Πάσχα, την Ανάσταση του Χριστού μας, η οποία αποτελεί το κέντρο της πίστεώς μας. Ο Αναστάς Χριστός μας καλεί διαρκώς σε συνάντηση και συμπόρευση μαζί Του στην πανσωστική οδό του Σταυρού και της Αναστάσεώς Του, που είναι η πρόγευση του μυστικού και αιωνίου Πάσχα της μέλλουσας Βασιλείας του Θεού, «ένθα ο των εορταζόντων ήχος ο ακατάπαυστος».

Κατά τις κρίσιμες ώρες αυτές των δοκιμασιών, των θλίψεων και των ποικίλων πειρασμών ολόκληρης της ανθρωπότητας, εύχομαι πατρικά ο Αναστημένος Κύριος να προσφέρει γρήγορη και ασφαλή διέξοδο από την παρούσα υγειονομική κρίση της παγκόσμιας επιδημίας του κορωνοϊού. Η αναστάσιμη χαρά, να ενοικήσει και να πλημμυρίσει μυστικά τις καρδιές όλων μας, την κάθε «κατ’ οίκον Εκκλησία», το κάθε σπίτι, που εδώ και πολύ καιρό έχει γίνει Εκκλησία, τις πόλεις και τα χωριά μας, την πατρίδα μας και τον κόσμο άπαντα. Μπορεί φέτος να μην ανάψαμε τις λαμπάδες μας με το Αναστάσιμο φως, μπορεί να μην δώσαμε τον ασπασμό της αγάπης μεταξύ μας, όμως ας προσπαθήσουμε να κρατήσουμε αναμμένο μέσα μας το φως της Αναστάσεως του Χριστού, και να είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα νικήσει το σκοτάδι της πανδημίας. Ο Υιός και Λόγος του Θεού θα εξαλείψει τον ιό της αρρώστειας. Η χαρά της Αναστάσεως θα διαδεχθεί τον φόβο και την αβεβαιότητα. Η ελπίδα του Χριστού θα διώξει την απελπισία.

Αδελφοί, «Χριστός Ανέστη», 

«Αληθώς Ανέστη» ο Κύριος!

Άγιον Πάσχα 2020

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας KYΡΙΛΛΟΣ

Ευχέτης πάντων προς τον δι’ ημάς Αναστάντα Κύριον

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos