Κανάλι Ελούντας, 120 χρόνια από τη διάνοιξη του
Κανάλι Ελούντας, 120 χρόνια από τη διάνοιξη του

Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες μάθαμε το βράδυ της Κυριακής (30/7), για το κανάλι Ελούντας, κάτι που λίγο – πολύ είναι σημείο αναφοράς, διευκόλυνσης και χαρακτηριστικό του τόπου.

Το πως προέκυψε ως ιδέα από τους Γάλλους που ελλιμένιζαν τα πολεμικά τους και κάπως έπρεπε να γλυτώσουν το γύρο της Κολοκύθας για να ανεφοδιάζουν τη Σπιναλόγκα, οι αντιρρήσεις των ντόπιων, ο τρόπος κατασκευής και οι δυσκολίες, η συνέχεια μέχρι σήμερα, όλα αυτά φωτίστηκαν με λεπτομέρειες στην εκδήλωση “Κανάλι Ελούντας, 120 χρόνια από τη διάνοιξη του” της βιβλιοθήκης Μανώλης Φουντουλάκης, που έγινε στο κοινοτικό κατάστημα στο Σχίσμα.

Κανάλι Ελούντας, 120 χρόνια από τη διάνοιξη του
Κανάλι Ελούντας, 120 χρόνια από τη διάνοιξη του

Την ιστορική αναδρομή για το Κανάλι Ελούντας επιμελήθηκε ο καθηγητής Μανώλης Μακράκης με τη μαθήτρια του Έλενα Μαυρικάκη, χρησιμοποιώντας στοιχεία που υπήρχαν, αλλά και περισσότερα από το αρχείο του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού. Στα ενδιαφέροντα που μάθαμε είναι ότι μετά τη διάνοιξη, άρχισε ημερήσιο δρομολόγιο Ελούντα Άγιος Νικόλαος, με απόπλου στις 8 το πρωί και επιστροφή στις 2 το μεσημέρι, αφού η απόσταση είχε πλέον μειωθεί στα τέσσερα ναυτικά μίλια.

Η Μαρίνα Φουντουλάκη, στην εισαγωγική της ομιλία, αναφέρθηκε στα σχέδια της Βιβλιοθήκης Μανώλης Φουντουλάκης, στις επόμενες εκδηλώσεις καθώς και στη βοήθεια που πολλοί προσφέρουν για την επέκταση της.

Διαβάστε σχετικά:

Το δακτυλογραφημένο κείμενο των ημερολογίων των πλοίων στα Γαλλικά

Το ημερολόγιο μεταφρασμένο

Το κανάλι του Πόρου, από το περιοδικό Ελούντα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos