Χοροί Θράκης

Just for your eyes 2008

Το Διδασκαλείο Λαογραφίας συμμετείχε το Σάββατο 17 Μαΐου, στη μουσικοχορευτική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του Πολιτιστικού Φεστιβάλ, με τίτλο “Just for your eyes 2008”, το οποίο διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το πρόγραμμα της βραδιάς, περιελάμβανε παρουσίαση παραδοσιακών χορών της Κρήτης, της Μακεδονίας και της Θράκης από τις χορευτικές ομάδες του Πανεπιστημίου Πατρών, του Πανεπιστημίου Κρήτης, του Συλλόγου Μακεδόνων Κρήτης και του Συλλόγου Θρακιωτών Κρήτης «ΟΡΦΕΑΣ».

Στο αμφιθέατρο του Φοιτητικού Κέντρου, η ομάδα του Γιάννη Παναγιωτάκη, παρακολούθησε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την παρουσίαση παραδοσιακών χορών από άλλες περιοχές της Ελλάδας και της Κρήτης. Μοναδικές μελωδίες από όλη την Ελλάδα πλημμύρισαν τη σκηνή, από δεξιοτέχνες μουσικούς, που συνόδευσαν επάξια τους χορευτές οι οποίοι έκλεψαν την παράσταση εντυπωσιάζοντας με τις τοπικές ενδυμασίες, τις χορευτικές τους ικανότητες και τις επιδέξιες φιγούρες. Ειδικά, οι κρητικοί μουσικοί, Μιχάλης Μπελιβάνης (λύρα) και Χρήστος Ζηδιανάκης (λαούτο, τραγούδι), ξεσήκωσαν με τις κοντυλιές τους, κάνοντας το κοινό να χορεύει στη σκηνή, στο τέλος της παράστασης.
Αμέσως μετά, ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι, με τη συμμετοχή των Συλλόγων, των Ομάδων, των μουσικών και του κοινού, που κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Τα μέλη του Διδασκαλείου, διασκέδασαν χορεύοντας τους παραδοσιακούς χορούς της Κρήτης, ενώ είχαν την ευκαιρία να ενωθούν χορευτικά με τις άλλες ομάδες, δημιουργώντας μία τεράστια πανελλαδική παρέα. Υπό τον μυσταγωγικό ήχο της γκάιντας του αριστοτέχνη Νίκου Μουτσέλου, πειραματίστηκαν σε χορούς της Μακεδονίας και της Θράκης, σε μία προσπάθεια ανταλλαγής κουλτούρας και πολιτιστικών γνώσεων μουσικής και χορού.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos