Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος
Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος

Στο βιβλίο «Λασίθι, οι άνθρωποι και ο τόπος», ο συγγραφέας Γιάννης Σταμέλος, με αφορμή 153 πρόσωπα, κάνει μερικά ταξίδια στο χώρο και το χρόνο, επιδιώκοντας να σκιαγραφήσει τους ανθρώπους και το ανατολικό άκρο της Κρήτης, αυτό που σήμερα αποτελεί το νομό Λασιθίου.

Μικρά βιογραφικά πορτραίτα, αφορμές, στιγμιότυπα και συνεντεύξεις, πραγματικές ή φανταστικές,

αποτελούν τα κύρια δομικά στοιχεία του βιβλίου. Μέσα από το υλικό αυτό προσπαθεί να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των ανθρώπων και τον πολιτισμός τους.

Τα βιβλίο προσφέρει πλήρη τεκμηρίωση και διατρέχει όλο τον ιστορικό ορίζοντα από τα μινωικά χρόνια μέχρι τις μέρες μας.

Αποτελεί μια άλλη ματιά, και προσέγγιση, σε γνωστά και άγνωστα στοιχεία από τον διαχρονικό πολιτισμό του νομού Λασιθίου.

Ο συγγραφέας κατοικεί μόνιμα στον Άγιο Νικόλαο από το 1989. Είναι μαθηματικός και υπηρετεί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έχει γράψει συνολικά εννέα βιβλία. Έχει διατελέσει πρόεδρος του Παραρτήματος Λασιθίου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας και από το 2007 είναι πρόεδρος της Ιστορικής Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Λασιθίου και υπεύθυνος έκδοσης του περιοδικού «Αμάλθεια».

Στην παρουσίαση που θα γίνει στο Πολύκεντρο Σητείας, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και ώρα 18.30, θα συντονίσει η Κατερίνα Γουλιέλμου και εκτός από τον συγγραφέα θα μιλήσουν και θα διαβάσουν αποσπάσματα οι Νίκος Τσαντάκης, Φανή Παφύτα και Μιχάλης Περάκης.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο ΔΟΚΑΣ.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos