Λογοτεχνία Εν Αθήναις ΛΕΑ και στον Άγιο Νικόλαο
Λογοτεχνία Εν Αθήναις ΛΕΑ και στον Άγιο Νικόλαο

Το Ιβηροαμερικανικό Φεστιβάλ Λογοτεχνία Εν Αθήναις – ΛΕΑ γιορτάζει τα 10 του χρόνια που ,φέτος, συμπίπτουν με την τιμητική διάκριση της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας  Βιβλίου για το 2018 από την UNESCO.

Ο διαπολιτισμικός διάλογος που ξεκίνησε το 2008 ανάμεσα στις χώρες της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής με την Ελλάδα, άφηνε πίσω του κάθε χρονιά ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα, με αποτέλεσμα  μια διαπολιτισμική συνάντηση να  εξελιχθεί σε μια μεγάλη γιορτή της λογοτεχνίας  και σε σημείο αναφοράς για την πόλη της Αθήνας.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και αυτή τη χρονιά το φεστιβάλ ΛΕΑ έχει στο πρόγραμμα του ποικίλες δράσεις. Εκθέσεις ζωγραφικής και φωτογραφίας, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια λογοτεχνικής μετάφρασης αλλά και λογοτεχνικά, θεατρικά, μουσικά και γαστρονομικά εργαστήρια, μουσικές και ποιητικές βραδιές, αφιερώματα σε συγγραφείς, παρουσιάσεις βιβλίων, ομιλίες, συνεντεύξεις και συζητήσεις  με τους προσκεκλημένους διεθνούς φήμης συγγραφείς , με προσωπικότητες από όλο το φάσμα της σύγχρονης ελληνικής πολιτιστικής πραγματικότητας.

Από τις 8 Ιουνίου έως τις 18 Ιουνίου το φεστιβάλ ΛΕΑ γιορτάζει, και μαζί του όλη η Αθήνα.

Φέτος, μεταξύ των συγγραφέων που ταξιδεύουν στην Ελλάδα για να συμμετάσχουν στο Φεστιβάλ ΛΕΑ συγκαταλέγονται οι εξής: Ισόλ, από την Αργεντινή, Λουίς Ρουφάτο, από τη Βραζιλία, Έκτορ Αμπάντ Φασιολίνσε, Σαντιάγο Γκαμπόα και Πιεδάδ Μπόνετ, από την Κολομβία, Λεονάρντο Παδούρα και Ελίνα Μιράντα Κανσέλα, από την Κούβα, Χαβιέρ Θέρκας, Χόρχε Καριόν, Χουάν Βιθέντε Πικέρας, Δέμπορα Βουκούσικ, Βιβιάνα Κογιάδο, Τσάβι Αγέν, Δαβίδ Βιβάνκος και Εδουάρδο Χάουρεγκι, από την Ισπανία, Άλβαρο Ενρίγκε και Σάνατ Καράσα, από το Μεξικό, Έκτορ Ακίλες Γκονσάλες, από τον Παναμά, Αλόνσο Κουέτο, από το Περού, Ντούλσε Μαρία Καρντόζο, από την Πορτογαλία, Οντζάκι, από την Αγκόλα, Πατρίσια Κόγυερ και Δάφνη Αναστασίου, από τη Χιλή.

Επίσης, σε ό,τι αφορά το καλλιτεχνικό μέρος του Φεστιβάλ ΛΕΑ, αναμένονται να παρευρεθούν η Ροσίο Καρίγιο (σκηνοθέτις) και ο θίασος Organización Secreta Teatro, από το Μεξικό, η Λουσία Λόπες (σεναριογράφος), από την Κούβα, το Κουιντέτο Πνευστών CODA, από τη Χιλή, ο Άλβαρο Μέσα και το συγκρότημά του, από την Κολομβία, και η χορεύτρια Μίρτα Τσαμόρο, από την Παραγουάη.

Οι χώροι που υποδέχονται τις εκδηλώσεις του 10ου Φεστιβάλ ΛΕΑ είναι το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (τελετή εγκαινίων), το Μουσείο Μπενάκη, η Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, το Ινστιτούτο Θερβάντες, το Abanico, η Στοά του Βιβλίου, το μπαρ-βιβλιοπωλείο Poems & Crimes Art Bar, το καφέPolis Art Café, το βιβλιοπωλείο Public, το βιβλιοπωλείο Λεξικοπωλείο, το Θέατρο Επί Κολωνώ, ο Χώρος Πολιτισμού «Φρανσίσκο δε Μιράντα» της Πρεσβείας της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Νέας Ιωνίας και το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος (τελετή λήξης).

Φέτος, στo Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας (15-17 Ιουνίου) και στην Λίμνη  και τον Θερινό Κινηματογράφο «Χριστίνα»  του Δήμου Αγίου Νικολάου Κρήτης (19-21 Ιουνίου) θα παρουσιαστούν επίσης διάφορες εκδηλώσεις του ΛΕΑ.

Με επίτιμο Πρόεδρο τον Έλληνα συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη και υπό τη διεύθυνση της Κολομβιανής δημοσιογράφου και συμβούλου πολιτιστικής διαχείρισης Αδριάνα Μαρτίνες, κατά τη φετινή δέκατη διεξαγωγή του το Φεστιβάλ ΛΕΑ συνδιοργανώνουν το Φεστιβάλ ΛΕΑ – Διαπολιτισμική Ανάπτυξη, το περιοδικό Sol Latino, το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος και το Abanico, με την υποστήριξη του Δήμου Αθηναίων, του Ινστιτούτου Θερβάντες, τηςAcción Cultural Española, του Ινστιτούτου Camões, τηςΔιεύθυνσης Πολιτιστικών Θεμάτων του Υπουργείου Εξωτερικών της ΧιλήςDIRACκαι με την υποστήριξη και υπό την αιγίδα των Πρεσβειών των χωρών της Ιβηρικής Χερσονήσου και της Λατινικής Αμερικής με έδρα στην Αθήνα: της Αργεντινής, της Βενεζουέλας, της Βραζιλίας, της Κούβας, του Μεξικού, της Ουρουγουάης, του Παναμά, του Περού, της Πορτογαλίας, της Χιλής και της Κολομβίας στην Ιταλία -με δικαιοδοσία και στην Ελλάδα, καθώς και των Επίτιμων Προξενείων της Κολομβίας και της Παραγουάης στην Αθήνα.

Είσοδος ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες: www.lea-festival.com

Το Φεστιβάλ ΛΕΑ στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης 

19 έως 21 Ιουνίου 

 

Τρίτη 19 Ιουνίου 

Θερινός Κινηματογράφος Χριστίνα

 

21:00

Θεατρική παράσταση «Στον Όλυμπο της Σορ Χουάνα»

από τον μεξικανικό θίασο Organización Secreta Teatro, σε σκηνοθεσία Ροσίο Καρίγιο

Η πρεμιέρα του έργου «Στον Όλυμπο της Σορ Χουάνα» στο Φεστιβάλ ΛΕΑ έχει ως στόχο να διαδώσει το έργο της Μεξικανής συγγραφέως Σορ Χουάνα Ινές δε λα Κρους. Ο θίασος Organización Secreta Teatro προσάρμοσε σε μορφή διαλόγου την αλληλογραφία της Σορ Χουάνα με τη Σορ Φιλοτέα δε λα Κρους (ψευδώνυμο του επισκόπου της Πουέμπλα) όπου εκφράζεται η σκέψη της διανόησης του 17ου αιώνα. Πεζογραφία και ποίηση συνυπάρχουν καταδεικνύοντας την επιρροή του ελληνικού πολιτισμού στη γυναίκα που επαναστάτησε ενάντια στην κατάσταση της γυναίκας που της έλαχε να ζήσει, εναντιώθηκε στη δύναμη της Εκκλησίας με τη δύναμη της πένας της και έγινε μια από τις μεγαλύτερες ποιήτριες του μπαρόκ.

Είσοδος ελεύθερη ώσπου να συμπληρωθούν οι θέσεις.

  

* Στα ισπανικά με ελληνικούς υπέρτιτλους

Με την υποστήριξη του Εθνικού Ταμείου για την Πολιτισμό και τις Τέχνες του Μεξικού (FONCA), της Μεξικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Συνεργασίας για την Ανάπτυξη (AMEXCID) και του Abanico και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας του Μεξικού.

 

 

 

Τετάρτη 20 Ιουνίου

Θερινός Κινηματογράφος Χριστίνα

 

20:00 – 21:30

Παρουσίαση του βιβλίου «Η διαφάνεια του χρόνου» του Κουβανού συγγραφέα Λεονάρντο Παδούρα

Ο Μάριο Κόντε βρίσκεται στο κατώφλι των εξήντα και νιώθει σε κρίση και πιο σκεπτικιστής απ’ ό,τι συνήθως. Ένας παλιός συμμαθητής του τού ζητά να τον βοηθήσει να πάρει πίσω το άγαλμα μιας Νέγρας Παρθένου που του έκλεψαν. Το μυθιστόρημα αφηγείται επίσης τη μακραίωνη ιστορία του αγάλματος, μιας Νέγρας Παρθένου που έφερε απ’ την τελευταία Σταυροφορία σε ένα ερημητήριο των Πυρηναίων ένας κάποιος Αντόνι Μπαράλ, και θα είναι ένας άλλος Αντόνι Μπαράλ που θα τη σώσει και θα βρεθεί αναγκασμένος να μπαρκάρει λαθρεπιβάτης με προορισμό την Αβάνα.

Η Ελληνίδα δημοσιογράφος Μικέλα Χαρτουλάρη συζητά με τον συγγραφέα.

* Στα ισπανικά και τα ελληνικά

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, των Εκδόσεων Καστανιώτη και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κούβας

21:30 – 22:30

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Γράφοντας στην Κούβα» της Λουσία Λόπες και του Λεονάρντο Παδούρα

Ο Κουβανός συγγραφέας Λεονάρντο Παδούρα ακολουθεί κάποια καθημερινά τελετουργικά. Κάθε πρωί σηκώνεται, φτιάχνει έναν καφέ φίλτρου, καπνίζει το πρώτο τσιγάρο της ημέρας και κάθεται να γράψει πέντ’-έξι ώρες. Σε αυτήν την παραγωγή εμφανίζονται μια σειρά Κουβανοί συνδεδεμένοι με τον κόσμο των τεχνών, από τον μουσικό Πάμπλο Μιλανές ως τον ηθοποιό Χόρχε Περουγκορία, που ερμηνεύει τον Μάριο Κόντε, ένα από τα πιο συχνά επανερχόμενα στο έργο του Παδούρα ονόματα.

   * Στα ισπανικά με ελληνικούς υπότιτλους

Με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Θερβάντες της Αθήνας, των Εκδόσεων Καστανιώτη, του Public και του Δήμου Λευκάδας και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κούβας

 

 

Πέμπτη 21 Ιουνίου

Λίμνη Αγίου Νικολάου

 

21:00

Μουσική παράσταση με τους Los del Sur

Los del Sur

Η Λατινική Αμερική όπως και η Μεσόγειο αποτελούν αυτούς τους λαούς που κάποιοι τους αποκαλούν με κακή ή καλή πρόθεση …αυτοί του Νότου…

Όπως κα να ‘ναι πολλά κοινά στοιχεία χαρακτηρίζουν αυτούς τους λαούς όπως το γλέντι, η χαρά και η θλίψη για τη ζωή, η φιλοξενία και η ζεστασιά, ίσως επειδή ο ήλιος χαμογελάει πιο συχνά στο Νότο. Αυτή η χαρά θέλουν να μοιράζουν αυτό το αποκαλούμενο συγκρότημα “Los del Sur”, (Εκείνοι του Νότου) με την δική τους Λατινοαμερικάνικη μουσική αποτελούμενο από 6 μουσικούς διαφόρων χωρών. Μέσα στο ρεπερτόριο τους, εκτελούν ακριβώς αυτό το πολυπολιτισμικό συνδυασμό. Έτσι παρουσιάζουν μουσική από τη Βολιβία, τον Ισημερινό, την Κολομβία, το Μεξικό, την Αργεντινή και την Κούβα.

Στο συγκρότημα συμμετέχουν έμπειροι μουσικοί, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί με καταξιωμένους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες.

  • Martha Moreleón (φωνή)
  • Alejandro Díaz (έγχορδα, κρουστά, φωνή)
  • Oscar Pozo Ramos (παραδοσιακές φλογέρες, φωνή)
  • Luis Carrera Zapata (παραδοσιακές φλογέρες, έγχορδα, φωνή)
  • Pedro Fabián Córdova (κρουστά, φλογέρες, φωνή)

Και ο καλεσμένος μας από τα Ανώγεια, Κρήτη, ο Βασίλης Δραμουντάνης στην φωνή και στο μαντολίνο.

 

 

LEA en Ayios Nikólaos, Creta

 

Martes 19.06.18

Cinemateatro Cristina

 

21:00

Representación teatral “En el Olimpo de sor Juana”

El estreno de “En el Olimpo de sor Juana” en LEA pretende difundir la obra de la escritora mexicana sor Juana Inés de la Cruz. La compañía Organización Secreta Teatro ha adaptado al formato de diálogo la correspondencia de sor Juana con sor Filotea de la Cruz (seudónimo del obispo de Puebla) en donde se expresa el pensamiento de la intelectual del S. XVII. Prosa y poesía conviven exponiendo la influencia de la cultura griega en la mujer que se rebeló ante la condición femenina que le tocó vivir, enfrentó el poder de la Iglesia con el poder de su pluma y se transformó en una de las más grandes poetisas del barroco. Dirección: Rocío Carrillo.

  • En español con sobretítulos en griego

Entrada libre hasta completar aforo.

Con el apoyo del Fondo Nacional para la Cultura y las Artes (FONCA) de México, la Agencia Mexicana de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AMEXCID) y Abanico; y con el auspicio de las Embajadas de Μéxico y España y del Instituto Cervantes.

Miércoles 20.06.18

Cinemateatro Cristina

20.00 – 21.30

Presentación del libro “La transparencia del tiempo” del escritor cubano Leonardo Padura.

Mario Conde tiene casi sesenta años, y se siente más en crisis y más escéptico que de costumbre. Un antiguo amigo del instituto le pide ayuda para recuperar la estatua de una virgen negra que le han robado. También se cuenta la epopeya a lo largo de los siglos de la estatua, una virgen negra traída de la última cruzada a una ermita del Pirineo por un tal Antoni Barral, y será otro Antoni Barral quien la salve y se vea obligado a embarcar como polizón rumbo a La Habana.

La periodista griega Mikela Jartulari hablará con el autor.

* En español y griego

Con el apoyo del Instituto Cervantes, la editorial Kastaniotis; y con el auspicio de la Embajada de Cuba.

21:30 – 22:30

Proyección del documental “Escribir en Cuba” de Lucía López y Leonardo Padura.

El escritor cubano Leonardo Padura tiene una serie de rituales cotidianos. Todas las mañanas se levanta, se prepara un café ‘pasado’ (cubano), se fuma su primer cigarrillo del día y se sienta a escribir durante cinco o seis horas. En esta producción aparecen una serie de personajes cubanos vinculados al mundo de las artes, desde el músico Pablo Milanés hasta el actor Jorge Perugorría, que interpreta a Mario Conde, uno de los nombres más recurrentes de la obra de Padura.

  • En español con subtítulos en griego

Con el apoyo del Instituto Cervantes, la editorial Kastaniotis, y la Alcaldía de Lefkada; y con el auspicio de la Embajada de Cuba.

Jueves 21.06.18

Lago de Ayios Nikólaos

21.00

Presentación musical con Los del Sur

 

América Latina y el Mediterráneo son aquellos pueblos que algunos llaman con mala o buena intención “Los del Sur”.

Existen muchas características comunes entre estos pueblos como la fiesta, la alegría y la tristeza por la vida, la hospitalidad y la calidez, tal vez porque el sol sonríe con más frecuencia en el sur.

Estos sentimientos son compartidos por esta banda llamada “Los del Sur” que traen al escenario música de América Latina. Dentro de su repertorio, realizan precisamente esta combinación multicultural. Presentan música de Bolivia, Ecuador, Colombia, México, Argentina y Cuba.

Los integrantes de “Los del Sur” son músicos con una vasta experiencia que han han colaborado con distinguidos artistas griegos y extranjeros.

  • Martha Moreleón (voz)
  • Alejandro Díaz (cuerdas, percusión, voz)
  • Oscar Pozo Ramos (flautas tradicionales, voz)
  • Luis Carrera Zapata (flautas tradicionales, cuerdas, voz)
  • Pedro Fabián Córdova (percusión, flautas, voz)

Y nuestro invitado de Anogia, Creta, Vassilis Dramountanis en la voz y la mandolina.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos