Μάθημα ιστορίας η έκθεση του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης!
ξεναγώντας τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης

Συγκινητική είναι από προχθές η προσέλευση επισκεπτών στο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης “Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών” όπου πραγματοποιείται η έκθεση ιστορικών φωτογραφιών με κεντρικό θέμα

τους μετασχηματισμούς του Ηρακλείου από τα μέσα του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα και επίκεντρο τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά. Οι επισκέπτες έρχονται να δουν σπάνιες απεικονίσεις της πόλης, φωτογραφίες που αποκαλύπτουν όχι μόνο τις πολεοδομικές αλλά και τις κοινωνικές αλλαγές που συντελέστηκαν στη διάρκεια ενός και πλέον αιώνα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν στις 9 Νοεμβρίου από τον Σεβ. Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Ειρηναίο, παρουσία βουλευτών, εκπροσώπων των τοπικών αρχών και πλήθους κόσμου. Τόσο οι επίσημοι προσκεκλημένοι όσο και οι υπόλοιποι παριστάμενοι ξεναγήθηκαν από την επιμελήτρια του Μουσείου Δρ. Έφη Ψιλάκη και εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για τη συγκέντρωση σπάνιου φωτογραφικού υλικού, αλλά και για τη μεθοδική ταξινόμησή του κατά ενότητες ώστε να προσφέρει μια ολοκληρωμένη εικόνα της ιστορικής διαδρομής του Ηρακλείου. Χαρακτηριστικά για τη γενικότερη σημασία της έκθεσης ήταν τα λόγια του Σεβ. Αρχιεπισκόπου μας, που συνεχάρη τη Διοικούσα Επιτροπή, τους εμπνευστές και όσους εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτής της πολύμοχθης προσπάθειας, επισημαίνοντας ότι η έκθεση αποκαλύπτει την ιστορία του Μητροπολιτικού Ναού, την ιστορία του τόπου μας, αλλά και τον ρόλο του Αγίου Μηνά ως επίκεντρου της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Πολλοί από τους επισκέπτες δεν έκρυψαν τη συγκίνησή τους καθώς έβλεπαν άγνωστες γωνιές της πόλης, περιοχές που έχουν αλλάξει, βομβαρδισμένα σπίτια, κατεστραμμένα μνημεία και χώρους που άλλαξαν χρήση στο πέρασμα του χρόνου. Οι πιο ηλικιωμένοι, μάλιστα, αναγνώρισαν σημεία τα οποία έχουν σημαδέψει την παιδική τους μνήμη, όπως τα στενά δρομάκια που δεν υπάρχουν πια, τα σχολεία της μετακατοχικής εποχής, τον βομβαρδισμένο χώρο γύρω από τον ναό κατά την περίοδο της γερμανικής επίθεσης του 1941, τον σταθμό των λεωφορείων κ.α. (τα υπεραστικά λεωφορεία στάθμευαν παλαιότερα στην πλατεία Αγίας Αικατερίνης, όπως φαίνεται και σε φωτογραφίες της έκθεσης).

Οι επισκέπτες της έκθεσης έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τις σταδιακές αλλαγές που συντελέστηκαν στο πέρασμα του χρόνου παρατηρώντας εικόνες της πόλης πριν από την ανέγερση του ναού του Αγίου Μηνά, τότε που πάνω από τις στέγες των σπιτιών υψώνονταν μόνο τζαμιά και πανύψηλα φοινικόδεντρα, και μετά από τα εγκαίνιά του, που έγιναν το 1895. Στις φωτογραφίες του 1900 συνυπάρχουν τα κωδωνοστάσια του ναού με τους μιναρέδες. Στις φωτογραφίες της δεκαετίας 1920-1930 η εικόνα έχει αλλάξει εντελώς. “Πάνω από τις κεραμιδένιες σκεπές υψώνεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Μηνά” έγραψε εντυπωσιασμένος από τη μορφή της πόλης δημοσιογράφος του National Geographic το 1952.

Η έκθεση περιλαμβάνει μόνο δυο σύγχρονες φωτογραφίες, στη μια από τις οποίες αποκρυσταλλώνονται οι μεγάλες αλλαγές της εποχής μας. Έχει ληφθεί από την ίδια οπτική γωνία, από το Μαρτινέγκο, και δείχνει τον Άγιο Μηνά ανάμεσα σε σύγχρονα κτήρια που υψώνονται πιο ψηλά ακόμη κι από τα καμπαναριά του!

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Σχολεία και σύλλογοι μπορούν να την επισκέπτονται κατόπιν συνεννοήσεως. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2810336316.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos