Αρχαιολογικό Μουσείο ΗρακλείουΤον ερχόμενο Μάιο αναμένεται να δοθεί λύση στο πρόβλημα στέγασης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, με την ανέγερση δύο νέων κτηρίων επέκτασης. Με επιστοή του το υπουργείο Πολιτισμού επιχειρεί να δώσει εξηγήσεις στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με το Μουσείο και τις κακές εγκαταστάσεις του, που θέτουν σε κίνδυνο τα αρχαιολογικά ευρήματα που φυλάσσονται εκεί.
 
Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του υπουργείου « υλοποιείται η ανέγερση των δύο νέων κτηρίων επέκτασης Γ και Δ, των οποίων η περάτωση προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τον Μάιο 2006, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει υποβάλει η εργολήπτρια εταιρία στην επιβλέπουσα το έργο ΓΔΑΜΤΕ/ΔΕΕΜ.
 
Το κτήριο του ΑΜΗ, επιβαρημένο εδώ και πολλά έτη λόγω παλαιότητας, οριακής συντήρησης και μεταγενέστερων επεμβάσεων (κλιματιστική εγατάσταση, ψευδοροφές) είναι γνωστό ότι παρουσιάζει σειρά προβλημάτων, όχι μόνο μόνωσης ή φθοράς κονιαμάτων αλλά και μειωμένης στατικής επάρκειας. Ήδη, υλοποιείται η ανέγερση των δύο νέων κτηρίων επέκτασης Γ και Δ, των οποίων η περάτωση προβλέπεται να ολοκληρωθεί κατά τον Μάιο 2006, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει υποβάλει η εργολήπτρια εταιρία στην επιβλέπουσα το έργο ΓΔΑΜΤΕ/ΔΕΕΜ».
 
Σχετικά με τη στεγανότητα
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, τα όμβρια που μπήκαν στην αίθουσα του μουσείου ήταν στην πραγματικότητα μία μικρή σταγονορροή από τον κλιματισμό, που διακόπηκε σύντομα παρά την εντονότατη ολονύχτια βροχόπτωση.
 
Ενώ ως προς την διείσδυση όμβριων που σημειώθηκε την Κυριακή 15/1/2006 από την οροφή στο χώρο της Γραμματείας  πιθανότατα οφείλεται σε τοπική επίπτωση εξαιτίας του πρόσφατου ισχυρότατου σεισμού σε συνδυασμό με μικρή αποκόλληση της μεμβράνης μόνωσης της στέγης και μερικής θραύσης σωληνώσεων της κλιματιστικής εγκατάστασης στη στέγη λόγω επίσης της έντασης της δόνησης.
 
Πάντως σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εργασιών προβλέπεται να γίνει η μεταφορά αρχαίων από το χώρο Καταφυγίου στο κτήριο Γ΄ (Ιούνιος-Σεπτέμβριος ), η μεταφορά βιβλιοθήκης στο κτήριο Δ΄ (Αύγουστος), η μετεγκατάσταση της Υπηρεσίας στο νέο κτήριο Γ, η έναρξη εκπόνησης μουσειολογικής μελέτης διαμόρφωσης του Ανατολικού αίθριου χώρου του Μουσείου.
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos