από Καβούσι προς Σητεία, με ενδιάμεσες στάσεις στα χωριά
από Καβούσι προς Σητεία, με ενδιάμεσες στάσεις στα χωριά

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016 η κόρη της Μινωϊκής Ελιάς Καβουσίου ξεκίνησε με τιμές για να φυτευτεί την επόμενη ημέρα στο Αεροδρόμιο Σητείας που έγιναν τα εγκαίνια του.

Η απόφαση αυτή είχε ληφθεί από τον Οκτώβριο στην εκδήλωση που είχε διοργανωθεί από τον Δήμο Ιεράπετρας , την Τοπική Κοινότητα Καβουσίου με τον Πρόεδρο Γιάννη Ρεμεδιάκη και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Καβουσίου, που έφερε τον τίτλο «Ελαίας-Ειρήνης, Φωτός Δρόμοι» και είχε μεγάλη επιτυχία.

Στην διαδρομή της για το αεροδρόμιο την υποδέχτηκαν με τιμές τα Βορεινά χωριά του Δήμου Σητείας, με πρώτο σταθμό την Λάστρο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος με τον Πρόεδρο Στέλιο Σακκαδάκη, τον παππά Γιάννη και οι χωριανοί την υποδέχτηκαν με κεράσματα και λουλούδια και ευχήθηκαν καλό καταβόδιο.

Επόμενος σταθμός της η Σφάκα.  Τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Ζερβάκης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σφάκας με τα κεράσματα του και οι  συγχωριανοί την υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα.  Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Φραγκιαδάκης την καλωσόρισε με ένα συγκινητικό χαιρετισμό και ευχήθηκε να γίνει σύμβολο παγκόσμιας ειρήνης.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρλωτής με τον Πρόεδρο Δημήτρη Μάλλιο και συγχωριανούς την καλοδέχτηκαν στην πλατεία του χωριού με εδέσματα και ευχήθηκαν την καλή και λεύτερη περπατησιά της μέσα στο χρόνο.

Στα Μέσα Μουλιανά ο Μινωϊκή Ελιά βρέθηκε στη νέα πλατεία του χωριού υποδεχόμενη από τον Πρόεδρο του χωριού Μανώλη Γιαλεσάκη και την Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαρία Αβραμάκη.  Είχαμε την ευκαιρία δοκιμάζοντας τα παρεχόμενα εδέσματα να συζητήσουμε για την συνεργασία και αλληλοστήριξη των χωριών μας.

Η Ελιά ξεκουράστηκε για μία ημέρα μέχρι την επόμενη που έγιναν τα εγκαίνια του Αεροδρομίου για να φυτευτεί με τιμές στον ιδιαίτερο χώρο του τρίτου αεροδρομίου της Κρήτης.  Είναι η ολοκλήρωση μιας προσπάθειας που οραματίστηκαν και ξεκίνησαν η Περιηγητική Λέσχη Σητείας με τον πρόεδρο κ. Πετυχάκη και τον κ. Ψαρομιχαλάκη στην συνέχεια, αλλά και προσφορές από ιδιοκτήτες Δ.Χ, γιατί όταν η κοινωνία πιστέψει στο έργο είναι εκεί και προσφέρει και το είδαμε και στα σημερινά εγκαίνια που επαγγελματίες εστιατορίων-ζαχαροπλαστείων, ξενοδόχοι , ηλεκτρονικοί, κινηματογραφιστές και απλοί δημότες πρόσφεραν ανιδιοτελώς ο καθένας από την μεριά του για να στηθεί αυτή η εκδήλωση.  Οι κάτοικοι όμως του Λασιθίου περιμένουν από τις ηγεσίες να φροντίσουν για την αποπεράτωση του οδικού δικτύου για την εξυπηρέτηση τους, αλλά και την ομαλή πρόσβαση των επισκεπτών μας.

Σήμερα η Αρχαία Μινωϊκή Ελιά έρχεται να επισφραγίσει το όραμα των προπατόρων της και θα δείχνει το δρόμο για την ειρήνη και την ελευθερία , αφού οι Σητειακοί είναι απόγονοι των Ετεοκρητών Μινωϊτών, του κατ’εξοχήν φιλήσυχου, ελεύθερου και πολιτισμένου λαού μιας άλλης εποχής.

Δέσποινα Κουρουπάκη

Αντ/δρος Πολιτιστικού Συλλόγου Σφάκας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos