από τις εκδηλώσεις στο δημοτικό σχολείο Ελούντας
από τις εκδηλώσεις στο δημοτικό σχολείο Ελούντας

Του Μανόλη Μακράκη*

Με πλούσιες, ποικιλόμορφες και πολυσήμαντες εκπ/κές και πολιτιστικές δραστηριότητες γιορτάστηκαν στο Δημοτικό Σχολείο  Ελούντας τα πεντάχρονα γενέθλια της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης ». Οι δράσεις που άνοιξαν για μια ακόμη φορά το Σχολείο στην κοινωνία της Ελούντας, διοργανώθηκαν με τη συνεργασία της Βιβλιοθήκης,

του Δημοτικού Σχολείου και του Συλλόγου Γονέων. Συμπεριλάμβαναν τα πρωινά εργαστήρια με εκπ/κές δραστηριότητες συγγραφέων παιδικών βιβλίων με μαθητές τους σχολείου ανά τάξη, απογευματινά εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, στήσιμο εργαστηρίου υφαντικής, εργαστήριο χειροποιημάτων, κηροπλαστικής και κρητικής γαστρονομίας, προβολή των δράσεων της βιβλιοθήκης και απαγγελία Ερωτόκριτου.

Τα πρωινά εργαστήρια

Το πρωί του Σαββάτου έγιναν τα πρωινά εργαστήρια από διακεκριμένες & πολυβραβευμένες συγγραφείς παιδικών βιβλίων με εξόχως ενδιαφέροντα και επίκαιρα θέματα. Θέματα – προβλήματα του καιρού μας τα οποία αντιμετωπίζουμε καθημερινά στον κοινωνικό και σχολικό χώρο. Τη διαφορετικότητα και τη σχολική βία. Η Ναννίνα Σακκά-Νικολακοπούλου τ. Δ/ντρια του Αρσακείου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, τ. Πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, συνδιαλέχτηκε  με τα παιδιά της Α & Β  τάξης για το ζωντανό ρομπότ, τίτλο του τελευταίου της βιβλίου. Κατέληξαν πως μπορεί να γίνει κάποιος ζωντανό ρομπότ αν αγαπάει, αν βοηθάει κάποιον που τον χρειάζεται, αν είναι καλός φίλος και σύντροφος, αν γίνεται η δύναμη για κάποιον αδύναμο.

Η ίδια συγγραφέας έκανε τη δράση « Τα οικογενειακά των τεράτων » στους μαθητές της Γ΄ τάξης. Διαπραγματεύτηκε στο θέμα της ελληνικής μυθολογίας, η οποία δίνει απαντήσεις στα θέματα που απασχόλησαν διαχρονικά τον άνθρωπο. Την προέλευσή του, τη σχέση του με τη φύση, τις φυσικές και μεταφυσικές του αγωνίες. Τους τόνισε το γεγονός ότι η ελληνική μυθολογία είναι η πιο ποιητική μυθολογία του κόσμου. Στη Ναννίνα, όπως μας εξομολογήθηκε, άρεσαν τα ευαισθητοποιημένα παιδιά της Ελούντας, και αυτό περιποιεί τιμή για τους δασκάλους, τόνισε ότι το γεγονός δείχνει το κέφι και αγάπη τους για το βιβλίο και φανερώνει ευαισθητοποιημένους δασκάλους και  γονείς.

Η Σοφία Μαντουβάλου, συγγραφέας-παραγωγός Εκπαιδευτικής τηλεόρασης-Ελληνική υποψηφιότητα ΙΒΒΥ 2014 για το Διεθνές βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ασχολήθηκε το πρώτο δίωρο  με τη διαφορετικότητα, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση. Μια ιστορία με φόντο ένα φουστάνι με πεταλούδες που έρχονται από κάθε γωνιά της γης, για τη χαρά της ζωής. Οι ψυχές της αγάπης, οι πεταλούδες –φτερωτοί πανέμορφοι συγκάτοικοι της γης, αγγίζουν χωρίς φόβο τα φτερά τους, για να γνωριστούν, να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον και να αγαπηθούν. Διαπολιτισμικές αξίες, ανθρώπινα δικαιώματα, ιδέες και συναισθήματα φτερούγισαν μαζί με τις πεταλούδες-ψυχές, που φεύγοντας άφησαν πίσω τους τα όνειρα, τις ελπίδες και τα έργα τους.

Η ίδια συγγραφέας ανέπτυξε το 2ο δίωρο το θέμα «Το αντι-ΒΙΑ-τικό (αντίδοτο στη σχολική βία) « Ο δάσκαλος με τα όνειρα στα μάτια ». Τα μεγαλύτερα παιδιά υπέβαλλαν ερωτήσεις στη συγγραφέα για τον τρόπο που σκέφτεται στο γράψιμο ενός βιβλίου, πως ονειρεύεται, το πώς νιώθει, πώς γράφει, πως τελειώνει ένα βιβλίο. Οι μαθητές εκμαίευσαν το προφίλ του συγγραφέα μέσα από ερωτήσεις. Εμπνεύστηκαν για να φτιάξουν ένα αντιΒΙΑτικό πόστερ και να το τοποθετήσουν στο σχολείο.

Το σχολείο επισκέφτηκε στις πρωινές δραστηριότητες ο Δήμαρχος Αντώνης Ζερβός. Ενημερώθηκε για τις δράσεις, γνώρισε τις συγγραφείς και συνεχάρη τους υπεύθυνους για τις αξιόλογες εκδηλώσεις.

Απογευματινές δράσεις. Χαιρετισμοί – παρουσιάσεις

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, οι καλεσμένοι συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού Σχολείου Ελούντας, όπου έγινε το καλοσώρισμα από το Δ/ντή του Δημοτικού Σχολείου Μανόλη Μακράκη και σύντομοι χαιρετισμοί από την εκπρόσωπο, γενναία & χαρισματική, πολυμήχανο νου & ευγενική ψυχή της Βιβλιοθήκης «Μανώλης Φουντουλάκης» δικηγόρο Μαρίνα Φουντουλάκη, η οποία μίλησε για τις δραστηριότητες της βιβλιοθήκης τις δυσκολίες που συνάντησε στη μέχρι τώρα πορεία της και το σχεδιασμό για το μέλλον. Παρευρέθηκαν και  χαιρέτισαν οι : Mανώλης Θραψανιώτης βουλευτής Λασιθίου, Μανώλης Κλώντζας Αντιπεριφερειάρχης, Δέσπω Καρνιαδάκη Αντιδήμαρχος και Γιώργος Μαμάκης Σχολικός Σύμβουλος. Όλοι τόνισαν τη σημασία του εθελοντισμού για την παραγωγή πολιτισμού, την πλούσια δράση και τη σπουδαία προσφορά της βιβλιοθήκης στους μαθητές και κατ’ επέκταση στην τοπική κοινωνία, καθώς και το κενό που έρχεται να καλύψει από την απουσία κρατικών και δημοτικών δομών. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι ιερείς της Ελούντας Παναγιώτης Μπουτσάκης & Μιχάλης Δρακωνάκης, τοπικοί σύμβουλοι και αρκετός κόσμος.

Έπειτα προβλήθηκε μέσω ψηφιακού προβολέα οπτικοακουστικό αφιέρωμα στις δράσεις της Βιβλιοθήκης. Δράσεις που σχετίζονται με το δανειστικό τμήμα αλλά και με τις πλούσιες δραστηριότητές της.

Ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των δύο συγγραφέων. Στις σύντομες ομιλίες τους επισήμαναν πως ένας δείκτης επιτυχίας των εκδηλώσεων είναι η ικανοποίηση και ο ενθουσιασμός των συγγραφέων. Τόνισαν  ότι ήρθαν σ’ ένα ζωντανό και δημιουργικό σχολείο με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, συνάντησαν κατηρτισμένα και ενημερωμένα παιδιά, γονείς που ενδιαφέρονται και συμμετέχουν και που θα ’ταν τυχερές αν το ξαναεπισκεφτούν.

Τα βραδινά εργαστήρια

Παράλληλα με τις προαναφερόμενες απογευματινές εκδηλώσεις  συνεχίστηκαν οι δράσεις με τα  εργαστήρια.  Ο Ζουλιέν Γκριβέλ, ο βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών ανθρωπιστής και φιλέλληνας, κατέφτασε από τη Γενεύη της Ελβετίας για να διαβάσει στα παιδιά αποσπάσματα από το παραμύθι του Αντουάν Ντε Σαιντ Εξυπερύ « Ο Μικρός Πρίγκιπας », και να διηγηθεί στη συνέχεια στα μικρότερα παιδιά τη διδακτική  ιστορία του « Ξυλοκόπου με το τσεκούρι » από τους μύθους του Αισώπου.

Λειτούργησε επίσης εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού από την πολυτάλαντη και δραστήρια Μαρία Μαυροφόρου και τις νηπιαγωγούς Γωγώ Μοναχογιού και Άντζελα Χαλίμ.

Στήθηκε αργαλειός από τις υφάντρες της Ελούντας, Πόπη Σιγανού, Κατερίνα Λεμπιδάκη και Κατερίνα Κοκολάκη προκειμένου να γνωρίσουν τα παιδιά την υφαντική τέχνη.

Λειτούργησε ακόμη εργαστήριο χειροποιημάτων από την Ήρια Ασανάκη φοιτήτρια νηπιαγωγό, κόρη του Πάρη Ασανάκη και της Μαρίνας Φουντουλάκη και την πολύτιμη αρωγή των κυριών Αντωνίας, Ειρήνης και Πόπης θυγατέρων του Πέτρου Ξανθάκη. Τα παιδιά ασκήθηκαν στην τεχνική των χειροποιημάτων (τεχνική φελτ, μακραμέ), στην κηροπλαστική και στην κρητική γαστρονομία.

Μόλις τέλειωσαν τα απογευματινά εργαστήρια και οι παρουσιάσεις των δράσεων της Βιβλιοθήκης ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Σχολείου Ελούντας οργάνωσε μπουφέ προσφέροντας μεζεδάκια και ρακή.

Η νυχτερινή λέσχη απαγγελίας του Ερωτόκριτου

Η ψυχική ανάταση ήρθε στο τέλος με το τραγούδισμα και την απαγγελία του Ερωτόκριτου, στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης. Στο ημίφως και με μουσική υπόκρουση, ο Αντιπεριφερειάρχης με τη μελωδική φωνή και τον αδαμάντινο χαρακτήρα  Μανώλης Κλώντζας τραγούδησε απόσπασμα από τον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου ενθουσιάζοντας το κοινό. Το  ίδιο απόσπασμα απήγγειλαν στην αγγλική γλώσσα ο δικηγόρος και πρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθήνας Πάρης Ασανάκης και στη γαλλική γλώσσα ο Ζουλιέν Γκριβέλ. Το ολιγομελές κοινό ενθουσιάστηκε, συνεπάρθηκε από τις απαγγελίες και τραγούδησε  με μια φωνή τον Ερωτόκριτο, ενώ έκλεισαν τη βραδιά με απαγγελίες του ποιητικού αριστουργήματος δύο Σητειακοί, συντοπίτες του Κορνάρου. Η φιλόλογος Άννα Μανουσάκη απήγγειλε  με μεγάλη εκφραστικότητα και χάρη στίχους του αποχαιρετισμού Αρετούσας και Ρωτόκριτου ενώ ο συνταξ.  δάσκαλος Γιάννης Καλογεράκης τους τελευταίους στίχους του κρητικού έπους. Στίχους σπουδαίους, δημιουργήματα του  μεγάλου ποιητή της αναγέννησης. Η υψηλή ποίηση του Κορνάρου, η εξαίσια μουσική υπόκρουση, το ημίφως της βιβλιοθήκης, ο ενθουσιασμός των ολίγων πιστών,  ενυπήρχαν για να ευφράνουν καρδιά και νου, για να αγαλλιάσουν τις ψυχές μας, να μας ανεβάσουν ψηλότερα, σε μια ανάταση ψυχής. Όλα μαζί, μου έφεραν στο νου τη φράση του Χόρχε Λουίς Μπόρχες : « Πάντοτε πίστευα πως ο παράδεισος  είναι κάτι σαν βιβλιοθήκη ».

 

*Ο Μανόλης Μακράκης είναι διδάκτορας της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Παν/μίου Ιωαννίνων, συγγραφέας και υπηρετεί ως Δ/ντής στο Δημοτικό σχολείο Ελούντας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos