Με θέα στο Λεβάντε, παρουσίαση στον Άγιο Νικόλαο
Νίκης Τρουλλινού,
Με θέα στο Λεβάντε

«Τα διηγήματα της Νίκης Τρουλλινού διατρέχει η μνημοσύνη, υπερβαίνουν το χρόνο, δε σταματούν πουθενά και γι΄αυτό μας προσφέρουν μία διέξοδο από τη σκυθρωπή καθημερινότητα και μία γνήσια αναγνωστική απόλαυση» (Γιώργης Γιατρομανωλάκης).

Η Νίκη Τρουλλινού γεννήθηκε στα Χανιά το 1953. Έκανε νομικὲς σπουδὲς στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στα χρόνια της δικτατορίας. Από το 1979 ζει στο Ηράκλειο. Άσκησε τη μάχιμη δικηγορία και δίδαξε (ΤΕΙ Ηρακλείου) για χρόνια. Πέρασε βιαστικά από το ραδιόφωνο, το θέατρο, την ποίηση (Ανθολογία Παν/μίου Πατρών). Σήμερα ασχολείται επαγγελματικὰ με τον αγροτουρισμό.

Πρώτη της συλλογὴ διηγημάτων, το 1995, το Ένα μολύβι στο κομοδίνο. Ακολούθησε η συλλογή  Μαρὰλ  όπως Μαρία  (2004) που ήταν στη βραχεία λίστα του Διαβάζω και το  Και φύσηξε νοτιάς… (2006, εκδόσεις Ροδακιό). To 2009 εκδόθηκε απὸ τον Κέδρο το μυθιστόρημά της Μ’ ένα καφάσι μπύρες, ενώ το 2014 από το Βιβλιοπωλείον της Εστίας Το τελευταίο καλοκαίρι της αθωότητας.

Το έργο της περιλαμβάνει ακόμη το βιβλίο Crete, No man is an island (κείμενα στις φωτογραφίες της Π. Μασούρη),   Ταξιδεύοντας (σημειώσεις στο ταξιδιωτικό έργο του Καζαντζάκη), Εκδ. Μουσείο Ν. Καζαντζάκη, 2010, Κατίνα Παϊζη, Πόσο πολύ σ άγάπησα, (Κείμενα – ΄Ερευνα-Επιμέλεια, εκδ. Δοκιμάκης 2011).

Με θέα στο Λεβάντε …..

Από τους τίτλους και μόνο φαίνεται η αγάπη της Τρουλλινού για τα ταξίδια, η αγάπη να συνδέει τον τόπο με συναισθήματα και μνήμες και να τα ανασύρει με τρόπο λυρικό. Κάτι ανάλογο παρατηρούμε και στο τελευταίο βιβλίο της «Με θέα στο Λεβάντε» που κυκλοφόρησε το 2017 απ΄τις εκδόσεις Κέδρος. «Να συρράψω μνήμες και ιστορίες, πρόσωπα να σας γνωρίσω και σκέψεις και διαβάσματα ανατολικά της Μεσογείου. Να ξορκίσω φόβους αποχαιρετώντας τον κόσμο του Λεβάντε», εξομολογείται η συγγραφέας στο οπισθόφυλλο του βιβλίου. Τους δρόμους για να το νιώσουμε θα μας ανοίξει η φιλόλογος Αντωνία Κυπριωτάκη την Παρασκευή 13 Οκτώβρη στις 8μμ στον Πολυχώρο Περίπου. Συνταξιδιώτες της θα είναι με το λόγο η φιλόλογος Άννα Μάμου, με την εικόνα ο εκπαιδευτικός Γιώργος Μαυροειδής και η ίδια η συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει η Ελένη Προκοπάκη.

Σας περιμένουμε!

Πολιτιστική Ομάδα Καθηγητών Αγ.Νικολάου-ΕΛΜΕ Λασιθίου

Εκδόσεις Κέδρος

Πολυχώρος Περίπου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos