Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας μήνυμα για το 2017
ο μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

“Ιδού νυν καιρός ευπρόσδεκτος, ιδού νυν ημέρα σωτηρίας” (Β  Κορ. 6,2)

Μαζί με τη Δεσποτική εορτή της Περιτομής του Σωτήρος Χριστού, ο οποίος τήρησε τον Μωσαϊκό νόμο και υπέστη αυτήν την επώδυνη πράξη προτυπώνοντας το άγιο Βάπτισμά Του, και μαζί με την εορτή της μνήμης του Μεγάλου Βασιλείου, υποδεχόμαστε σήμερα το νέο σωτήριο έτος 2017. Αυτή η αφετηρία του νέου ημερολογιακού έτους είναι αφορμή για καινούργιους στόχους, νέες προσδοκίες, ελπίδες και οράματα, αλλά και ευκαιρία για περισυλλογή και αυτοκριτική. Συγκεντρωθήκαμε σήμερα στους Ιερούς Ναούς για να ευχαριστήσουμε τον Τριαδικό Θεό που παρατείνει φιλάνθρωπα το έλεός Του σε εμάς και μας δίνει καιρό μετανοίας και άλλο ένα χρόνο ζωής. Η Εκκλησία μας σήμερα προσεύχεται ο Κύριός μας να ευλογήσει “τα έργα των χειρών του και να μας αξιώσει να διέλθουμε με ωφέλεια και καρποφορία τη νέα περίοδο του χρόνου”.

Ο άνθρωπος γεννιέται, αναπτύσσεται και πεθαίνει μέσα στον χρόνο, ωστόσο η έννοια του χρόνου παραμένει δυσκολονόητη και πολλές φορές ασύλληπτη για τον ανθρώπινο νου. Στον αρχαιοελληνικό και στον εξωβιβλικό κόσμο επικρατούσε η άποψη ότι ο χρόνος δεν έχει ούτε αρχή ούτε τέλος, αλλά συνεχώς ανακυκλώνεται. Για εμάς όμως τους χριστιανούς ο χρόνος έχει μια ευθύγραμμη πορεία, αφού ο κόσμος έχει μία αρχή, μετά την εκ του μηδενός δημιουργία του από τον Θεό, και κατευθύνεται σε ένα τέλος, που είναι η Βασιλεία του Θεού.

Ο χρόνος αφ᾿ εαυτού δεν είναι ούτε καλός ούτε κακός, αλλά παίρνει αξία ανάλογα με το πως ζει ο άνθρωπος, ο οποίος είτε γεμίζει τον χρόνο του με φως, χαρά, αγάπη, ευτυχία η αντίθετα με σκοτάδι, απελπισία και δυστυχία. Κάθε στιγμή του χρόνου που ζούμε είναι δώρο της αγάπης του Θεού, είναι “καιρός ευπρόσδεκτος” για να εργασθούμε για την αναγέννησή μας και τη σωτηρία μας.  Σε κάθε έτος, σε κάθε ημέρα, σε κάθε ώρα και στιγμή της ζωής μας, μας προσφέρονται κατάλληλες ευκαιρίες αγιασμού και οφείλουμε να τις αξιοποιούμε, ώστε ο χρόνος να αποκτά ουσιαστικό νόημα και σωτηριολογική αξία.

Τρεις είναι οι λόγοι που ο «καιρούς και χρόνους εν τη ιδία εξουσία» θέμενος Τριαδικός Θεός μας δίδει το δώρο του χρόνου: Πρώτον, για να ζούμε «εξαγοραζόμενοι τον καιρόν» (Εφεσ. 5,16), δηλ. να τον αξιοποιούμε για να γινόμαστε καλύτεροι και να αυξανόμαστε πνευματικά μέχρι να φθάσουμε «εις μέτρον ηλικίας του πληρώματος του Χριστού» (Εφ. 4,13). Δεύτερον, για να κατανοήσουμε ότι ο χρόνος μας είναι “συνεσταλμένος”, δηλαδή σύντομος. Και τρίτον, για να μεταμορφώσουμε αυτόν τον περιορισμένο χρόνο της ζωής μας σε αιωνιότητα, προγευόμενοι τη Βασιλεία των ουρανών. Αυτό μας παραγγέλλει ο Απόστολος Παύλος όταν γράφει· «Προσέχετε, λοιπόν, καλά, μη ζείτε ως ασύνετοι, αλλά ως συνετοί. Να χρησιμοποιείτε σωστά τον χρόνο σας, γιατί ζούμε σε πονηρούς καιρούς. Γι᾿ αυτό μην είσθε άφρονες, αλλά ν᾿ αντιλαμβάνεσθε τι θέλει ο Κύριος από σας» (Εφεσ. 5, 16-17).  Όμως, ο σύγχρονος άνθρωπος θεωρεί τον χρόνο εχθρό του, αφού μάλλον “σκοτώνει” και χάνει τον καιρό του, παρά τον αξιοποιεί.

Αγαπητοί μου Αδελφοί,

Ας μην σπαταλάμε τον χρόνο της ζωής μας ανέμελα, ανώφελα και άσκοπα, διότι μέσα στη χρονικότητα βιώνεται η αιωνιότητα, η οποία κερδίζεται η χάνεται ανάλογα με τον τρόπο που χρησιμοποιεί κανείς τον χρόνο του. Η Εκκλησία μας αντιμετωπίζει τον χρόνο ως μεγάλη ευλογία του Θεού. Με τις εορτές και τις καθημερινές ακολουθίες της εξαγιάζει και μεταμορφώνει τον χρόνο προσφέροντας την παρουσία του Θεού και την πλούσια χάρη Του στη ζωή μας. Σε μας εναπόκειται να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία που μας προσφέρει με τον θησαυρό των εορτών, τον διδακτικό και νουθετικό λόγο της και την ποιμαντική ενίσχυσή της μέσα από τα ιερά Μυστήρια, με τα οποία μεταδίδεται δωρεάν η Χάρη του Θεού και ο αγιασμός. Μέσα στον χρόνο ο άνθρωπος δέχεται τις ευλογίες του Θεού, αλλά και τις δοκιμασίες, τις θλίψεις και τον πόνο, που ανοίγουν ένα παράθυρο στη Βασιλεία του Θεού, αφού κατά τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη είναι ευκαιρίες για τον Χριστιανό να μιμηθεί και να οικειωθεί τον πόνο του Χριστού.

Eύχομαι πατρικά εγκάρδια “ο εν τη ογδόη ημέρα σαρκί περιτμηθήναι καταδεξάμενος δια την ημών σωτηρίαν, Χριστός ο αληθινός Θεός ημών” να βοηθήσει όλους μας να συνειδητοποιήσουμε τη σωτηριολογική αξία του χρόνου, ιδιαίτερα κατά την περίοδο αυτή της οικονομικής, κοινωνικής και ηθικής κρίσεως και της κατάπτωσης αξιών και ιδανικών, το δε νέο έτος 2017 να διέλθει ειρηνικά, υγιεινά και δημιουργικά για όλους μας, με περισσότερη αγάπη, σύμπνοια, πρόοδο και ελπίδα.

Καλή και ευλογημένη από τον Κύριο χρονιά!

Ιεράπετρα, Πρωτοχρονιά 2017

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας ΚΥΡΙΛΛΟΣ

Διάπυρος προς τον εν σαρκί περιτμηθέντα Κύριον

ευχέτης πάντων υμών

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos