Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας εγκύκλιος για το Πάσχα
Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας Κύριλλος

† ΚΥΡΙΛΛΟΣ, ΕΛΕΩ ΘΕΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ, ΤΩ ΙΕΡΩ ΚΛΗΡΩ ΚΑΙ ΤΩ ΘΕΟΦΡΟΥΡΗΤΩ ΛΑΩ, ΤΗΣ ΑΓΙΩΤΑΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ ΚΑΙ ΣΗΤΕΙΑΣ.

 ΧΑΡΙΝ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗΝ ΠΑΡΑ ΤΟΥ ΑΝΑΣΤΑΝΤΟΣ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

«Νυν πάντα πεπλήρωται φωτός, ουρανός τε και γη και τα καταχθόνια»

(γ   Ὠδή του Κανόνος της Αναστάσεως)

Αγαπητοί εν Χριστώ Αδελφοί και τέκνα φωτόμορφα της Εκκλησίας,

Χριστός Ανέστη!

Μετά το στάδιο του έντονου πνευματικού αγώνα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που κορυφώθηκε με τη βίωση των Παθών του Κυρίου μας κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα, ακούεται και πάλι ο χαρμόσυνος χαιρετισμός και νικητήριος παιάνας «Χριστός Ανέστη». Χαρά, ελπίδα και δύναμη μεταδίδει στους πιστούς το ανέσπερο φως της Αναστάσεως του Χριστού, που τώρα λάμπει σε όλη την κτίση. Είναι το φως της χαράς και της μεταμορφώσεως, το οποίο καλούμαστε να προσλάβουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στους συνανθρώπους μας.

Ο Αναστάς Κύριος χαρακτηρίζεται «φως του ανθρώπου» που «φαίνει εν τη σκοτία». Το λυτρωτικό φως της Αναστάσεώς Του γίνεται φέγγος άδυτης χαράς για τον κόσμο. Ο άγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος μάς βεβαιώνει ότι το αναστάσιμο φως που ανέβλυσε από το κενό μνημείο διαλύει το σκοτάδι της αμαρτίας μέσα και έξω από την καρδιά μας και μας οδηγεί στην αγάπη, στη συν-χώρηση του άλλου και στην αλληλοπεριχώρηση Θεού, ανθρώπου και κτίσης.

Παρά τις δύσκολες και καταθλιπτικές συνθήκες ζωής, με την πολυποίκιλη κρίση και την παρατεταμένη αβεβαιότητα, υπάρχει η χαρμόσυνη και πάντοτε επίκαιρη είδηση, την οποία πανηγυρικά διαλαλεί η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Είναι η νίκη επί του θανάτου και η λύτρωση από τη φθορά και την αμαρτία, που άλλαξε ριζικά την προοπτική του ανθρώπου και την πορεία του κόσμου. Την αλήθεια αυτή της συντριβής του κράτους του θανάτου από τον Αναστάντα Χριστό παριστάνει χαρακτηριστικά η εικόνα της Αναστάσεως. Εκεί εικονίζεται ο Αναστημένος Χριστός να τραβά από το χέρι τους Πρωτοπλάστους, τον Αδάμ και την Εύα, και να τους βγάζει από τον σκοτεινό Άδη. Ο νικητής του θανάτου και χορηγός της ζωής σπάει τα κλείθρα του σκότους και του Άδη, και η ζωή η «πέρας ουκ έχουσα» πλημμυρίζει τον κόσμο.

Η Ανάσταση του Χριστού δίδει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να ζήσει την απαρχήν της άλλης βιωτής, της αιωνίου. Όσα έπαθε ο Χριστός, τα έπαθε για τον άνθρωπο, που είναι «ζώον θεούμενον», σύμφωνα με τον θαυμαστό ορισμό του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Ο Χριστός έγινε και είναι το δικό μας Πάσχα, δηλαδή το δικό μας πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή. Πέρασε από τον θάνατό μας, μας ένωσε μαζί Του και μας «διεβίβασε» από το θάνατο στη ζωή. Ο θάνατος δεν είναι πλέον κυρίαρχος και το αναπόφευκτο τέλος της ζωής μας. Από φυλακή των ψυχών και κατάσταση απελπισίας έγινε μία διάβαση προς την αιώνια δόξα και Βασιλεία του Θεού. Γι᾽ αυτό «μηδείς φοβείσθω θάνατον· ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος», μας παροτρύνει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος στον Κατηχητήριο Λόγο του.

Η ζωή του Χριστού μας διδάσκει ότι όλα μπορούν να αποκτήσουν σωτηριολογική σημασία, καθώς τον Σταυρό ακολουθεί η Ανάσταση. Μπορεί να μας πικραίνουν οι δοκιμασίες, οι θλίψεις, οι αρρώστιες, ο πόνος, οι αποτυχίες, οι αδικίες, οι συκοφαντίες, η φθορά και ο θάνατος, αλλά δεν πρέπει να μας συντρίβουν, γιατί τώρα υπάρχει η προοπτική της Αναστάσεως και της αιωνιότητας. Η Εκκλησία ως Σώμα Χριστού ζει αδιάλειπτα μέσα στους αιώνες το θαύμα της Αναστάσεως, ευαγγελιζόμενη τη σωτηρία «του κοινού γένους των ανθρώπων». Συνεχώς, και ιδιαίτερα κατά τη λαμπρότερη αυτή εορτή της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού, μας καλεί να ζήσουμε την εορτή της νεκρώσεως του θανάτου και να βιώσουμε την αρχή μιας καινούργιας ζωής. Να συναντηθούμε με τον Αναστημένο Χριστό, για να αναγεννηθούμε και να γίνουμε τέκνα φωτόμορφα της Αναστάσεως και «θείας κοινωνοί φύσεως» (Β  Πέτρου 1,4).

Εύχομαι πατρικά η χαρά της Αναστάσεως του Κυρίου μας και το αναστάσιμο φως να πλημμυρίσουν τις καρδιές και να φωτίσουν τον νου όλων μας, ώστε αναστημένοι στο φρόνημα και την ψυχή να βρίσκουμε διεξόδους στις ποικίλες δοκιμασίες και στις αλλεπάλληλες αντιξοότητες της ζωής μας.

Αδελφοί, «Χριστός Ανέστη»,

«Αληθώς Ανέστη» ο Κύριος!

Άγιον Πάσχα 2017

† Ο Ιεραπύτνης και Σητείας KYΡΙΛΛΟΣ

ευχέτης πάντων προς τον Αναστάντα Κύριό μας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos