Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου εγκύκλιος για το Πάσχα
ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος στο Φανάρι

Γεράσιμος, Χάριτι Θεού Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου, παντί τω πληρώματι της Εκκλησίας χάριν, ειρήνην και έλεος, παρά του ενδόξως Αναστάντος Σωτήρος Χριστού.

Την εκ νεκρών εξανάστασιν του Σωτήρος ημών Ιησού Χριστού εορτάζομε και πάλι, αδελφοί και τέκνα ημών, εν Χριστώ Αναστάντι, αγαπητά.
«Χαράς τα πάντα πεπλήρωται, της Αναστάσεως την πείραν ειληφοτα», ψάλλει ο Ιερός Υμνωδός. Με τον ύμνο αυτό θέλει να δηλώσει την εμπειρία της Εκκλησίας και να μας δείξει τη νέα πραγματικότητα, την οποία δημιούργησε η Ανάσταση του Χριστού.
Η Ανάσταση του Χριστού είναι το θεμέλιο της Χριστιανικής Πίστεως. Είναι η εμπειρία και η ακλόνητη βεβαιότητα της Εκκλησίας. Είναι η νίκη επί του θανάτου. Είναι η πηγή της αληθινής και αναφαίρετης χαράς. Είναι το δώρο της Βασιλείας του Θεού και της αιώνιας ζωής.
Η Ανάσταση του Χριστού είναι η εγγύηση της ανακαινίσεως του ανθρώπου και της μεταμορφώσεως του κόσμου. Η πίστη στην Ανάσταση είναι πίστη στη ζωή, στην εν Χριστώ ζωή, στην Αναστημένη ζωή.
Ο Χριστός, δεν είναι ένας ακόμα προφήτης ή διδάσκαλος ηθικής, ανάμεσα στους άλλους προφήτες και διδασκάλους. Ο Χριστός είναι ο Ενσαρκωμένος Υιός και Λόγος του Θεού, το δεύτερο Πρόσωπο της Αγίας Τριάδος, που με την Ανάστασή Του άνοιξε την προοπτική της αιωνιότητος. Κατέστησε βατό στους πιστεύοντας εις Αυτόν τον δρόμο που οδηγεί στον Τριαδικό Θεό και προσκαλεί πάντα άνθρωπο να εισέλθει στη χαρά Του και τη νέα ζωή.
Μόνο διά της Αναστάσεως και διά της εισόδου μας στη νέα εν Χριστώ ζωή μπορούμε να βιώσουμε πλήρως την αξία και τον προορισμό του ανθρώπου, απαλλαγμένοι από την αμαρτία, περιβεβλημμένοι την Χάριν του Θεού και ενωμένοι μετά του Δεσπότου Χριστού, όπως οι Απόστολοι και οι Άγιοι της Εκκλησίας.

Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,
«Ανάστασιν Χριστού θεασάμενοι, προσκυνήσωμεν Άγιον Κύριον Ιησούν τον μόνον αναμάρτητον». Εορτάζομε Πάσχα Άγιον εν πνεύματι Χριστού. Εντός της ατμόσφαιρας αυτής της νίκης της χαράς και της πανηγύρεως, ας αποβάλλομε σκοτεινά πάθη, μικρότητες, θανατηφόρα μίση, μνησικακία, ιδεοληψίες και εμμονές, τα οποία δεν έχουν χώρο ύπαρξης στην καρδιά μας.
Αυτό είναι το άμεσο δώρο της Αναστάσεως. Η συγγνώμη που ανέτειλε εκ του Τάφου. Η αγάπη και η ειρήνη του Θεού προς τον άνθρωπο, του ανθρώπου προς τον Θεό και του ανθρώπου προς τον συνάνθρωπο.
Ας εκδηλώσουμε λοιπόν την χριστιανική μας πίστη και την αγάπη προς πάντας τους αδελφούς, ιδιαιτέρως, προς τους ενδεείς και τους πάσχοντας, ακόμη και προς τους μισούντας ημάς, δι’ έργων συμπαθείας και αλληλεγγύης. Ας διατηρήσουμε άσβεστο το Φως της Αναστάσεως στις καρδιές μας, πάσας τας ημέρας της ζωής ημών.
Μετά πασχαλίων ευχών και πολλής αγάπης εν Χριστώ Αναστάντι

Ο Μητροπολίτης

†Ο Πέτρας και Χερρονήσου Γεράσιμος

 

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos