Μια παρήγορη ιδέα, αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Έργα από την Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης» σε επιμέλεια Θεόφιλου Τραμπούλη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου

Έναν σπουδαίο και κρυμμένο θησαυρό της Κρήτης παρουσιάζουν ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου.

Την Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης». Σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατόκαμπου «Η Βίγλα» και τον Σύλλογο Φίλων της Πινακοθήκης «Σάββας Πετράκης» διοργανώνουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου την έκθεση Μια παρήγορη ιδέα με επιλεγμένα έργα της Πινακοθήκης σε επιμέλεια Θεόφιλου Τραμπούλη.

Η Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης» έχει έδρα της τον Κερατόκαμπο του Δήμου Βιάννου, έναν παράλιο οικισμό σε ένα από τα νοτιότερα σημεία της Κρήτης. Στη συλλογή της ανήκουν πάνω από 200 έργα σημαντικών σύγχρονων καλλιτεχνών, όπως η Νίκη Καναγκίνη, ο Νίκος Κεσσανλής, ο Γιάννης Μόραλης, ο Δημήτρης Μυταράς, η Μαρία Ξενάκη, ο Αλέκος Φασιανός κ.ά.. Ψυχή της ήταν ο αφοσιωμένος οραματιστής Σάββας Πετράκης που συνέλαβε και πραγματοποίησε την τολμηρή ιδέα να ζητήσει αρχικά από κρητικούς καλλιτέχνες και στη συνέχεια από καλλιτέχνες όλης της Ελλάδας, άγνωστούς του ως επί το πλείστο, να του προσφέρουν από ένα έργο, αποκλειστικά για τη χαρά της προσφοράς σε έναν μικρό τόπο. Μέσα από τη διπλή αυτή προσφορά, των καλλιτεχνών στον Σάββα Πετράκη, του Σάββα Πετράκη στην Πινακοθήκη, φτιάχτηκε μια μοναδική συλλογή που αξίζει να γίνει σημείο αναφοράς, όχι μόνον για τα έργα της αλλά και για τον τρόπο που συγκροτήθηκε και το όραμα που υπηρετεί. Εκεί όπου «το Φαράγγι διασχίζει την τελευταίαν προς την θάλασσαν βουνοσειράν και το άνοιγμά του ομοιάζει με γελαστόν στόμα», όπως έγραφε ο περίφημος Βιαννίτης συγγραφέας του 19ου αι. Ιωάννης Κονδυλάκης, η Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης» είναι ένα ξάφνισμα για τον επισκέπτη, η είσοδός του σε έναν αναπάντεχο κόσμο τέχνης, σε μια φαντασιακή κοινότητα που πηγαίνει πέρα από τον Κερατόκαμπο: περιλαμβάνει τους κατοίκους της περιοχής, όλους εκείνους που έχουν αγκαλιάσει το μοναδικό εγχείρημα του Σάββα Πετράκη, αλλά και τους καλλιτέχνες της έκθεσης και τους επισκέπτες της και τα πρόσωπα που εικονίζονται στα έργα, ζώντα και τεθνεώτα, και στο κέντρο της τον ίδιο τον Σάββα Πετράκη που έδωσε ζωή σε αυτήν την παρήγορη ιδέα.

Μια παρήγορη ιδέα, αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Κεσσανλής Νίκος: Ευαισθητοποιημένο πανί

Με την έκθεση «Μια παρήγορη ιδέα» ο Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου τιμά τη μνήμη του Σάββα Πετράκη και συνεχίζει την πολύ επιτυχημένη συνεργασία του με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου σε αυτό το πρόγραμμα κοινών εκθέσεων στο Αρχαιολογικό Μουσείου Αγίου Νικολάου. Δύο αρχεία που συνεργάζονται, το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου και η Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης», αρχαιολογίες του παρελθόντος και αρχαιολογίες του παρόντος σε έναν δημιουργικό και επίμονο διάλογο μεταξύ τους.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα διοργανωθούν διαλέξεις, συναυλίες και προβολές με θέματα από την ιστορία της ελληνικής τέχνης και λογοτεχνίας, τη λειτουργία της συλλογής και του συλλέγειν, την ιδιαίτερη μουσική παράδοση της περιοχής και της ανατολικής Κρήτης που θα φωτίσουν όψεις όχι μόνον αυτής της τόσο ιδιαίτερης συλλογής αλλά και της φαντασιακής κοινότητας την οποία συγκρότησε το μειλίχιο πάθος του Σάββα Πετράκη.

Σας προσκαλούμε όλους στα εγκαίνια της έκθεσης που θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2017 στις 20:00  στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου αλλά και στο πρόγραμμα των διαλέξεων που θα ανακοινωθούν σύντομα.

Λίστα Καλλιτεχνών

Γιάννης Αδαμάκης, Στάθης Ανδρουτσάκης, Άγγελος Αντωνόπουλος, Κλεοπάτρα Απέργη-Βερβεροπούλου, Καλλιόπη Ασπαργιωτάκη, Μαργαρίτα Βασιλάκου, Αλέξης Βερούκας, Αριστείδης Βλάσσης, Γιώργος Γκολφίνος, Βούλα Γουνελά, Παναγιώτης Γράββαλος, Γιώργος Γυπαράκης, Πέτρος Ζουμπουλάκης, Όπυ Ζούνη, Δημήτρης Ζουρούδης, Χρήστος Θεοφίλης, Ειρήνη Κανά, Νίκη Καναγκίνη, Ηλίας Κασάπης, Κυριάκος Κατζουράκης, Νίκος Κεσσανλής, Δημοσθένης Κοκκινίδης, Γιάννης Λασιθιωτάκης, Λίλλιαν Λυκιαρδοπούλου, Μιχάλης Μανουσάκης, Γιάννης Μόραλης, Νίκος Μόσχος, Χρήστος Μποκόρος, Χρόνης Μπότσογλου, Δημήτρης Μυταράς, Nelly’s, Μαριάννα Ξενάκη, Πέτρος Ξενάκης, Pino Pandolfini, Μαρία Παπαχαραλάμπους, Ελένη Παρμακέλη, Γιάννης Παρμακέλης, Τριαντάφυλλος Πατρασκίδης, Γιώργος Πάτσας, Κωνσταντίνος Περάκης, Σοφία Πορταλάκη, Βαγγέλης Ρήνας, Κυριάκος Ρόκος, Παύλος Σάμιος, Ρουμπίνα Σαρελάκου, Δημήτρης Σαριδάκης, Γρηγόρης Σεμιτέκολο, Βέρα Σιατερλή, Δήμητρα Σιατερλή, Δήμος Σκουλάκης, Βασίλης Σολιδάκης, Ευγένιος Σπαθάρης, Γιάννης Στεφανάκις, Βαγγέλης Τζερμιάς, Γιάννης Τζερμιάς, Αλέκος Φασιανός, Μανώλης Χάρος

Info:

Μια παρήγορη ιδέα. Έργα από την Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης»

Επιμέλεια έκθεσης και καταλόγου: Θεόφιλος Τραμπούλης.
Διοργάνωση: Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου και Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου, σε συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατόκαμπου «Η Βίγλα» και τον Σύλλογο Φίλων της Πινακοθήκης «Σάββας Πετράκης».

#parigoriidea
Σελίδα έκθεσης:
Μια παρήγορη ιδέα

Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Αγίου Νικολάου
Πολιτιστικός Σύλλογος Βιάννου «Η Βίγλα»
Πινακοθήκη Βιάννου «Σάββας Πετράκης»

Κατεβάστε το πρόγραμμα της έκθεσης μέσω της εφαρμογής Mirabello, από τους παρακάτω συνδέσμους:
– για iOS (i-phone , i-pad):
https://itunes.apple.com/gr/app/mirabello/id1024940246?mt=8
-για Android
https://play.google.com/store/apps/details

 

Εγκαίνια έκθεσης: 25/11/2017, 20:00.

Διάρκεια: 25/11/2017 – 07/01/2018
Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Νικολάου
Κων/νου Παλαιολόγου 41, Τ.Κ. 72100, Άγιος Νικόλαος (Νομός Λασιθίου)
Τ: +30 28410 24943

Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο: 09:00-15:00, Τετάρτη & Κυριακή: 09:00-15:00 & 18:00-20:00.

Τηλέφωνο πληροφοριών :  2841089513

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos