Ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, με τις φωτογραφίες του
Ο Λεωνίδας Κουδουμογιαννάκης, με τις φωτογραφίες του

Την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 7:00 μ.μ. πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου πολιτιστική βραδιά με θέμα: «Περιήγηση στα Ιστορικά και Θρησκευτικά Μνημεία της Ιεράπετρας» «Μοναστηριακά ελαιοτριβεία της Κρήτης», με ομιλητή τον Οικονομολόγο Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιηγητική Λέσχη Ιεράπετρας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Δασκαλάκης, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ.  της Περιηγητικής Λέσχης Ιεράπετρας και Δ/της του Κέντρου Κοινωνικής Μέριμνας  της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

Ο ομιλητής παρουσίασε τα σημαντικότερα Μοναστηριακά Ελαιοτριβεία  προβιομηχανικής περιόδου της Κρήτης. Ανέλυσε την δομή και λειτουργία τους, τον οικονομικό τους χαρακτήρα και την σημαντική συμβολή τους στην τοπική αγροτική οικονομία. Τόνισε την αναγκαιότητα προστασίας αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς και την δημιουργία Μουσείου Ελαιουργίας στην Κρήτη.

Ο Δήμαρχος Ιεράπετρας στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε για την ανάδειξη των πολιτιστικών μνημείων του Δήμου Ιεράπετρας και την συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λασιθίου για την συντήρηση και ανάδειξη τους.

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Νίκος Δασκαλάκης μίλησε για την αναγκαιότητα προβολής των κύριων αγροτικών προϊόντων της Κρήτης που είναι το λάδι και το κρασί και την ανάδειξη τους μέσα από τη δημιουργία τοπικών μουσείων.

Ο Δ/της του Κέντρου Πολιτιστικής και Κοινωνικής Μέριμνας της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Νεκτάριος Παπαβασιλείου εκπροσωπώντας τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας, ο οποίος απουσίαζε λόγω προγραμματισμένων από καιρού υποχρεώσεων, τόνισε: “Τα μοναστηριακά ελαιοτριβεία της Κρήτης αποτελούν ιστορικό σημείο αναφοράς παραγωγής του κύριου αγροτικού προϊόντος του νησιού μας, και αναμφισβήτητα, στοιχείο της θρησκευτικής, πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας παράδοσης και κληρονομιάς, ενώ ταυτόχρονα, καταδεικνύονται ως η πλέον σημαντική εκείνη παράμετρος ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών και οικονομιών που δυστυχώς,  δεν έχουν μελετηθεί και καταγραφεί έως σήμερα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων του Δήμου Ιεράπετρας συνταξιούχος εκπαιδευτικός κ. Γιάννης Ροβυθάκης και ο Δ/της του 1ου Γυμνασίου Ιεράπετρας κ. Θεόδωρος Μανουσάκης με την σειρά τους τόνισαν την αναγκαιότητα συνειδητοποίησης και ευαισθητοποίησης των αρμόδιων φορέων για την ανάδειξη του Κρητικού πολιτισμού της ελιάς.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos