Ντίνος Χριστιανόπουλος, έφυγε ένας ειλικρινής άνθρωπος και ποιητής
ο Ντίνος Χριστιανόπουλος

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητριάδης, έφυγε από κοντά μας, μετά από αλλεπάλληλες ταλαιπωρίες της υγείας του τα τελευταία χρόνια. Υπήρξε εκτός από ποιητής διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, εκδότης και βιβλιοκριτικός. Αλλά κυρίως ήταν ωμά ειλικρινής, σε όλες τις εκφάνσεις της ύπαρξης του:

«Δεν θέλω και πολύ τις αυτοβιογραφίες γιατί μου δίνουν την εντύπωση ότι ξόφλησα κι ότι δεν έχω πια να κάνω τίποτα άλλο παρά να βυθίζομαι στις αναμνήσεις…»

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, γεννήθηκε και έζησε στη Θεσσαλονίκη. Τέκνο προσφύγων της ανατολικής Θράκης, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, υπήρξε εκδότης, επιμελητής, ξεκαθαρίζει νωρίς το κυρίαρχο θέμα της ποίησης του: την εφήμερη ομοφυλοφιλική σχέση και το ερωτικό πάθος που οδηγεί στην ταπείνωση και στη μοναξιά. Όμως σταδιακά στρέφεται σε κοινωνικά θέματα.

Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
ποτέ δε λένε την αλήθεια
ο κόσμος υποφέρει και πονά
κι εσείς τα ίδια παραμύθια

Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
ποτέ δε λένε την αλήθεια
ο κόσμος υποφέρει και πονά
κι εσείς τα ίδια παραμύθια

Τι να τα κάνω τα τραγούδια σας
είναι πολύ ζαχαρωμένα
ταιριάζουν για σοκολατόπαιδα
μα δεν ταιριάζουνε για μένα.

θα γίνει γνωστό το ποίημα αυτό από τη μοναδική συνεργασία Σαββόπουλου, Σαμίου με τον ποιητή.

Δεν χαριζόταν σε κανέναν, αν παρακολουθήσει κανείς συνεντεύξεις του προς διάφορα, τηλεοπτικά μέσα, ειδικά, δεν άφηνε τίποτα να πέσει κάτω.

Το ρεμπέτικο είναι η πολιτιστική αξία του ελληνισμού. Σ’ ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν υπάρχει σύγχρονο λαϊκό τραγούδι.. Μόνο στην Πορτογαλία τα φάντος και στην Ελλάδα το ρεμπέτικο είναι οι τελευταίες εστίες του…

«Καημένε Μακρυγιάννη να ’ξερες»

Καημένε Μακρυγιάννη να ’ξερες
γιατί το τζάκισες το χέρι σου
το τζάκισες για να χορεύουν σέικ
τα κωλόπαιδα.

Ήταν αυτό που έδειχνε, ήταν αυτό που ήταν, έλεγε και έγραφε αυτό που ήθελε να πει: ειλικρινής. Ειδικά το τελευταίο βιβλίο Τα εσώψυχα του Ντίνου Χριστιανόπουλου της Σωτηρίας Σταυρακοπούλου …..

Ο Ντίνος Χριστιανόπουλος, φυσική παρουσία δεν είναι πλέον μαζί μας, όμως όλη του η προσπάθεια είναι πίσω, κληρονομιά όλων μας. Κι αυτό είναι τεράστιο, μοναδικό δώρο.

διαβάστε τον ….

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos