Ξεκίνησαν σήμερα οι εργασίες του ΙΓ΄ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου
από το ξεκίνημα των εργασιών

Ξεκίνησαν σήμερα (5/10) οι εργασίες του ΙΓ’ Διεθνούς Κρητολογικού Συνεδρίου, το οποίο πραγματοποιείται στον Άγιο Νικόλαο (5 – 9/10/2022) , με την οργανωτική ευθύνη της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών και του Δήμου Αγίου Νικολάου.

Κατά την εναρκτήρια συνεδρία, στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, ανέφερε :

“ Η μεγάλη συμμετοχή στο ΙΓ’ Κρητολογικό συνέδριο αποδεικνύει περίτρανα την σημασία και την σπουδαιότητα του ως σημαντικού επιστημονικού γεγονότος στην Κρήτη με παγκόσμια απήχηση αφού εκτός από τις ελληνικές συμμετοχές υπάρχουν και συμμετοχές επιστημόνων από 20 χώρες.

Τα κρητολογικά συνέδρια , από την πρώτη διοργάνωση πριν 61 χρόνια , αποτελούν ιεθνή forum όπου συναντώνται επιστημονικοί κλάδοι που ασχολούνται με την έρευνα όλων των περιόδων της κρητικής Ιστορίας.

Η Κρήτη , στο κέντρο της Ανατολικής Μεσογείου όπου αναπτύχθηκαν οι πρώτοι πολιτισμοί, προφανώς αποτελεί τόπο ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος αφού εκτός από σταυροδρόμι πολιτισμών αποτελεί και σταυροδρόμι ανθρώπινων μετακινήσεων μέχρι και σήμερα. Κατά συνέπεια, η ώσμωση πολιτισμών μεταξύ των κατοίκων της και των διερχομένων κατακτητών ή όχι  παρουσιάζει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον που αποδεικνύεται από τον μεγάλο αριθμό των πρωτότυπων παρουσιάσεων όλα αυτά τα χρόνια (πάνω από 3.500 χιλιάδες).

Όπως είχε προγραμματιστεί, το συνέδριο αυτό προβλεπόταν να οργανωθεί το 2021. Αλλά όσα ζει η παγκόσμια κοινότητα τα τελευταία χρόνια, επέβαλαν την αναβολή  για εξομάλυνση των συνθηκών πραγματοποίησής του ώστε να υπάρξει δυνατότητα περισσότερων συμμετοχών.

Το γεγονός αυτό μας οδήγησε και στην υβριδική διοργάνωσή του , και με φυσική παρουσία και τηλεδιασκεπτικώς για όσους δυσκολεύονται να μετακινηθούν ή τους απασχολεί το θέμα της πανδημίας.

To προηγούμενο Κρητολογικό συνέδριο που διοργανώθηκε στον Δήμο Αγίου Νικολάου – το 9 ο κατά σειρά- (Οκτώβρης  2001) έγινε στην Ελούντα ενώ το πρώτο που έγινε στον Άγιο Νικόλαο (5ο)  φιλοξενήθηκε  στο ίδιο ξενοδοχείο.

 Σημαντική καινοτομία σε αυτό το συνέδριο, αποτελεί η απ’ ευθείας μετάδοση του συνόλου των εργασιών με livestreaming μέσω της ιστοσελίδας του συνεδρίου (www.13-iccs.gr)

.Θέλω να ευχαριστήσω λοιπόν την ΕΚΙΜ γιατί εκτός από το εξαιρετικό έργο που επιτελεί για την Κρήτη ως επιστημονική εταιρεία, αποδεικνύεται ότι εφαρμόζει τον συγκρητισμό στην πράξη, διοργανώνοντας τα κρητολογικά συνέδρια στην Ανατολική Κρήτη με απόλυτη συνέπεια,  με την εναλλαγή των περιφερειακών ενοτήτων Ηρακλείου, Λασιθίου.

Την ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη της στον Δήμο Αγίου Νικολάου, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την διοργάνωση του σημερινού συνεδρίου.

Με την διοργάνωση των συνεδρίων , κάθε πέντε χρόνια, σε μία από τις 4 πρωτεύουσες δίνεται η δυνατότητα αυτά τα σπουδαία επιστημονικά γεγονότα να μην μένουν μόνο στο πληθυσμιακό και οικονομικό κέντρο της Κρήτης αλλά να απλώνονται σε όλο το νησί, δίνοντας την δυνατότητα στην περιφέρεια να τα παρακολουθήσει από κοντά.

Ασήμαντη λεπτομέρεια – αλλά σημαντική για μένα προσωπικά το γεγονός- το ότι και στην προηγούμενη επιτυχημένη διοργάνωση – του 2001 – ήμουν ξανά δήμαρχος  του Καποδιστριακού Δήμου Αγίου Νικολάου.

Εύχομαι λοιπόν καλή επιτυχία στο συνέδριο  και καλή διαμονή στους συμμετέχοντες.

Να σημειώσουμε ότι οι  εργασίες του Συνεδρίου φιλοξενούνται στο συνεδριακό κέντρο του Ξενοδοχείου Wyndham Grand Crete Mirabello Bay, και θα μεταδίδονται στο σύνολό τους, από τον ιστότοπο 13-iccs.gr

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos