Εικόνα από την ανασκαφή

Αζωργιάς, βόρεια πλευρά

Μια ιδιαίτερη εμπειρία έζησαν το απόγευμα της Δευτέρας, (7/8), όσοι ανηφόρησαν πάνω από το Καβούσι, στον αρχαιολογικό χώρο του Αζωργιά, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη, εδώ και χρόνια, ανασκαφική έρευνα της Αμερικανικής Σχολής.

Περί τα 200 άτομα από την Ιεράπετρα, τον Αγιο Νικόλαο, αλλά και τη ευρύτερη περιοχή, ανέβηκαν στη κορυφή του λόφου και άκουσαν όσα είχαν να τους πουν από τα ευρήματα της έρευνας, οι αρχαιολόγοι.

Το μεγαλύτερο μέρος της ξενάγησης έπεσε στους ώμους το Ελληνοαμερικανού Λευτέρη Χατζόπουλου, (Donald Haggis, καθηγητής φιλολογίας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα), επικεφαλής της ανασκαφής, ο οποίος αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής ευρήματα, στις χρήσεις της περιοχής, των κτιρίων, αλλά και σε πολλά άλλα ααπάντητα μέχρι σήμερα ερωτήματα για τις ανάγκες των κατοίκων του συγκεκριμένου σημείου. Αρκετά βοήθησε στη ξενάγηση και η αρχαιολόγος Μαρία Κυριακάκη.
 
Μάθημα αρχαιολογίας

Λευτέρης Χατζόπουλος, ξεγανών

Πρόκειται για μια περιοχή πάνω από το Καβούσι, η οποία κατοικείται σε ιάφορα σημεία από την προ Μινωική εποχή. Η παρουσία των ανθρώπων είναι συνεχής, σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου αφού η θέα της περιοχής είναι εξαιρετική, με αποτέλεσμα τον έλεγχο όσων έρχονταν από τη θάλασσα. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Χατζόπουλος, ο οικισμός καταστράφηκε μάλον από σεισμό, ο οποίος προκάλεσε πυρκαγιά.

 
Η ανασκαφή έκλεισε φέτος το πέμπτο έτος της αδείας που είχε παραχωρήσει το Υπουργείο Πολιτισμού για το σημείο και ουσιαστικά τελείωσε, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.
 
Τα ευρήματα μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Μελέτης Προϊστορίας Αιγαίου, Ανατολικής Κρήτης, στη Παχεία Αμμο, όπου εξετάζονται από ομάδα ειδικών.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos