Οι Κρήτες της Αυστραλίας τίμησαν τον Κώστα Μουντάκη
από τις εκδηλώσεις ….

ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ

Η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας & Νέα Ζηλανδίας σε συνεργασία με τα Κρητικά Σωματεία της Μελβούρνης (Κρητική Αδελφότητα Μελβούρνης και Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης) διοργανώσαν συναυλία και τιμητικό αφιέρωμα προς τιμή του μεγάλου Κρητικού Καλλιτέχνη Κώστα Μουντάκη το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου στο φιλόξενο Κρητικό Σπίτι της Μελβούρνης.

Η εκδήλωση αυτή των Κρητικών σωματείων της Μελβούρνης τελούσε υπό την αιγίδα της « Επιτροπής Βικτώριας 2021 »  και του επίσημου προγράμματος των εκδηλώσεων και του Εθνικού προγράμματος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

Με αφορμή την συμπλήρωση των 50 Χρόνων από την άφιξη του Κώστα Μουντάκη στην Αυστραλία το 1971 ως του πρώτου κρητικού καλλιτέχνη που ήρθε στην Ωκεανία και επίσης τα 30 Χρόνια από  τον  θάνατο  του  το  1991 στάθηκαν αφορμή να γίνει ένα μουσικό αφιέρωμα.

Επίσης  αξίζει να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία  της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νεα Ζηλανδίας παρουσίασαν  το πλούσιο μουσικό ρεπερτόριο οι τέσσερεις Αυστραλό Γεννημένοι Λυράρηδες για πρώτη φορά  μαζί, συγκεκριμένα  οι Σήφης Τσουρδαλακης και Γιάννης Πολλάκης από την Μελβούρνη και οι Αντώνης Πετραντωνάκης και Μιχάλης Πλατύρραχος από το Σύδνεϋ. Τους συνόδευσαν οι Αντώνης Ηλίου στην κιθάρα, Patrick Montgomery στο Λαγούτο, ο Γιώργος Ρεράκης στο Λαγούτο, ο Ζώης Τζίκας στα Κρουστά και ο Νίκος Τσιτσιβάκος στο Μπάσο.

Εκτός το πλήθος των Κρητών, την βραδιά τίμησαν με την παρουσία τους αρκετά επίσημα πρόσωπα. Στον σύντομο αλλα πολύ μεστό του λόγο ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Περιφερείας Νόρθ Κουτ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, π. Ευμένιος Βασιλόπουλος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι , « Ο Κώστας Μουντάκης ήταν επιβλητικός μουσικός της Κρητικής Μουσικής με  μεγάλη κληρονομιά στον τομέα της Κρητικής Μουσικής στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στον τομέα μάθησης της τέχνης της λύρας με σχολές στην Κρήτη και στην Αθήνα, ενώ εξέφρασε και τις ευχές και τα χαιρετίσματα του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. ΜΑΚΑΡΙΟΥ.

Επίσης ο νέος Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελακης στον πολύ ενθουσιώδη λόγο αναφέρθηκε σε αρκετά σημαντικά στοιχεία για την μορφή του Κώστα Μουντάκη τα οποια αρκετοί Κρήτες δεν γνώριζαν. Στάθηκε επίσης στην σημαντική του συμβολή στην προβολή της Λύρας , ειδικα σε μια περιοχή της Κισσάμου οπου επικρατούσε το βιολί.

Ο δε Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νεα Ζηλανδίας κ Αντώνης Τσουρδαλακης αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που τίμησε την εκδήλωση με την παρουσία τους, αναφέρθηκε στο ιστορικό των  επισκέψεων του Κώστα Μουντάκη στην Αυστραλία, ενώ ευχαρίστησε όλους του καλλιτέχνες όπου δούλεψαν εντατικά και επαγελματικα να στεφθεί το πρόγραμμα με επιτυχία.

Καλωσόρισμα απηύθυνε η Αντιπρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Μελβουρνης ως οικοδέσποινα της βραδιάς κα. Εύα Γκότση – Γαγάνη εκδηλώνοντας την χαρά της ότι μετα από δεκάδες μήνες το κρητικό σπίτι ξανά άνοιξε για να γλεντήσουμε όλοι παρέα, και τι πιο όμορφο με τόσους καλλιτέχνες. Χρέη τελετάρχη ανέλαβε η σύμβουλος της Κρητικής Αδελφότητας δ. Στεφανία Χουδαλάκη ενώ το βιογραφικό του αείμνηστου Κώστα Μουντάκη παρουσίασε η Πρόεδρος της Νεολαίας της Παγκρήτιας Ενωσης Μελβουρνης  δ. Ειρήνη Κυριακάκη.

Στο κλείσιμο της συναυλίας ο Σήφης Τσουρδαλάκης πήρε τον λόγο εκ μέρους όλων των καλλιτεχνών και ευχαρίστησε τον κόσμο που παραβρέθηκε, ενώ φανερά συγκινημένος ανάφερε ότι ηταν μεγάλη τιμή και πολύ μεγάλο το χρέος που είχαν αναλάβει να παρουσιάσουν τα μουσικά κομμάτια του γίγαντα της Κρητικής Μουσικής Κώστα Μουντάκη.  Στο τέλος της εκδήλωσης ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στην Μελβούρνη κ. Εμμανουήλ Κακαβελακης παρέδωσε Τιμητικά διπλώματα  συμμετοχής σε όλους τους καλλιτέχνες. Η συναυλία έκλεισε με ένα δίωρο γλέντι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι Κρήτες της Αυστραλίας τίμησαν τον Κώστα Μουντάκη
από τις εκδηλώσεις

ΣΥΔΝΕΥ

Την Πέμπτη 4 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε  η ίδια εκδήλωση στο Σύδνεϋ στο Hurstville Marana Auditorium οπου πλήθος κόσμου παραβρέθηκαν για να τιμήσουν το μεγάλο δάσκαλο της Κρητικής Μουσικής.

Τους τέσσερεις Λυράρηδες της Αυστραλίας συνόδεψαν οι Άγγελος Γκούτσιος στο Λαγούτο, Ο Γιωργος Γιαννακάς στο Μπάσο, ο Θέμης Ιωακειμίδης στην Κιθάρα και ο Φώτης Λάμπης στα κρουστά.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκαν σπάνιες φωτογραφίες από τα ταξίδια  του Κώστα Μουντάκη στην Αυστραλία το 1971, το 1972 και το 1989 σε μια τεράστια γιγαντοοθόνη, ενώ παρουσιάστηκε ένα σύντομο βιογραφικό του με την δισκογραφία  του. Αξίζει να αναφέρουμε ότι την εκδήλωση τίμησε με ένα ηχογραφημένο μυνημα σε βίντεο ο γιος του Κώστα Μουντάκη κ. Μάνος Μουντάκης.

Την εκδήλωση του Σύδνεϋ τίμησαν με την παρουσία τους ο Κωνσταντίνος Γιαννακόδημος, Συντονιστής Τύπου του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Σύδνεϋ κ. Χάρης Δανάλης, ο Πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας & Νεα Ζηλανδίας κ. Αντώνης Τσουρδαλακης, η Πρόεδρος του Ελληνικού Φεστιβάλ του Σύδνεϋ κ. Νια Καρτέρη, οι αντιπρόσωποι της Τράπεζας Delphi Bank ως χορηγοί Τομ Χριστόπουλος και Νίκος Καλικάγαρος και αρκετά μέσα ενημέρωσης. Την εκδήλωση άνοιξε με ένα μεστό καλωσόρισμα ο Πρόεδρος της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ κ. Ελευθέριος Σαβιολάκης ενώ ακολούθησαν με χαιρετισμούς όλοι οι προαναφερόμενοι.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι μια ωραία έκπληξη της βραδιάς ηταν η παρουσίαση του Χορευτικού Συγκροτήματος της Κρητικής Αδελφότητας Σύδνεϋ οπου παιδιά τρίτης γενιάς παρουσίασαν χορούς της Κρήτης με ενθουσιασμό και πάθος κάτω από την επίβλεψη του χοροδιδασκάλου κ. Παύλου Σπανουδάκη.

Τιμητικά διπλώματα παρέδωσε στους καλλιτέχνες ο κ. Κωνσταντίνος Γιαννακοδημος εκ μέρους του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Σύδνεϋ ενώ ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας παρέδωσε μια αναμνηστική καρφίτσα των 200 Χρόνων της Εθνικής επανάστασης Μετα το περας της Συναυλίας όλα τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου επέστρεψαν στο Κρητικό Σπίτι για ένα μεζέ ενώ ακολουθήσε ένα πανέμορφο γλέντι μέχρι αργά τις πρώτες πρωινές ώρες

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos