Ένας ροφόςΤουλάχιστον εντυπωσιακά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όσα είδαμε την Πέμπτη (15/12) κατά την πρώτη παρουσίαση στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Κρήτης του Ενυδρείου Κρήτης CretAquarium, ενός έργου του ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης.
Ένα από τα μεγαλύτερα ενυδρεία στην Ευρώπη, το οποίο θα είναι και από την Κυριακή (18/12) επισκέψιμο από όλο τον κόσμο, αλλά ταυτόχρονα ένα ερευνητικό εργαστήριο, ανοίγει τις πύλες του στο κοινό.
Πρόκειται για κάτι μοναδικό αυτού του μεγέθους εγχείρημα στον Ελληνικό χώρο, κάτι που όμως μας είπαν στη συνέντευξη οι κύριοι, Χρόνης, Παπαδάκης και Divanach, αποτέλεσε όνειρο χρόνων μιας ομάδας ανθρώπων η οποία το υλοποίησε και το εξελίσσει.
Παπαδάκης, Χρόνης, Divanach Το Ενυδρείο καταλαμβάνει έκταση 5.000τμ περίπου και είναι τμήμα του ερύτερου κτιριακού συγκροτήματος του Θαλασσόκοσμου (ΕΛΚΕΘΕ Κρήτης), συνολικής έκτασης 60.000τμ που περιλαμβάνει το κεντρικό κτίριο έρευνας & διοίκησης (~5.500τμ) και τις εγκαταστάσεις ιχθυοκαλλιεργειών AquaLabs (~3.500τμ).
Ο Θαλασσόκοσμος, ως κτιριακό σύμπλεγμα που φιλοξενεί δραστηριόττες έρευνας, τεχνολογίας, εκπαίδευσης και αναψυχής τόσο ως προς το μέγεθος όσο και ως προς τον πρότυπο σχεδιασμό του είναι ο μεγαλύτερος χώρος της Μεσογείου στο είδος του. Η θέση του Θαλασσόκοσμου είναι επίσης προνομιακή, αφού αναπτύχθηκε στο παραλιακό τμήμα της πρώην Αμερικανιής Βάσης Γουρνών, 15 χιλιόμετρα από την πόλη του Ηρακλείου και πολύ κοντά στην πλέον τουριστική περιοχή της Κρήτης που εκτείνεται από τις Γούρνες Ηρακλείου, προς τη Χερσόνησο και τον Αγ. Νικόλαο.
Το συνολικό μέγεθος του ενυδρείου σχετίζεται με την εγκατάσταση πολλών δεξαμενών-ενυδρείων διαφόρων μεγεθών, μερικά από τα οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακά σε όγκο (60.000 λίτρων).
Το κτίριοΈτσι, έγινε δυνατό να φιλοξενηθούν οργανισμοί μεγάλου μεγέθους (πχ. καρχαρίες, σελάχια, τοννοειδή κλπ), να υπάρχει ο αναγκαίος ζωτικός χώρος για τα φιλοξενούμενα είδη όπως επίης να γίνει εφικτή η αναπαράσταση των φυσικών βιοτόπων των ειδών μέσα στα ενυδρεία τους. Το αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού συμβάλλει στην αύξηση τόσο του εντυπωσιασμού όσο και στην πληροφόρηση και γνώση που επιθυμούμε να προσλαμβάνει ο επισκέπτης.

Το Ενυδρείο ανοίγει τις όρτες του στο κοινό την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2005, προσφέροντας στους επισκέπτες του την πρωτόγνωρη εμπειρία ενός ταξιδιού στον μυστηριακό κόσμο της θάλασσας και των θαλάσσιων οργανισμών της Μεσογείου.

Μια μέδουσα Το Ενυδρείο απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους, οικογένειε και κυρίως παιδιά, σχολεία, συλλόγους, στα ερευνητικά πνεύματα, στους ρομαντικούς, στους φυσιολάτρες, στους ειδικούς και σε όλους όσους θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα το θαλάσσιο περιβάλλον της Μεσογείου, να χαλαρώσουν σε ένα ευχάριστο περιβάλλον και να περάσουν μια ξεχωριστή μέα.

Παρά το σημαντικό κόστος λειτουργίας οι δημιουργοί του εκτιμούν ότι το Ενυδρείο θα είναι βιώσιμο προσελκύοντας όλους τους Κρητικούς, τους εκατομμύρια ξένους και έλληνες τουρίστες του νησιού, τους χιλιάδες μαθητές της Κρήτης (πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), όλα τα σχολεία της Ελλάδας καθώς και τους φοιτητές θαλασσίων ερευνών και σχετικών κατευθύνσεων.
Θαλασσόκοσμος Ένα σημαντικό κόστος που υπάρχει για κάθε ενυδρείο είναι η απόκτηση τεχνογνωσίας σχετικά με τη διαχείριση των ειδών, την παρακολούθηση των φυσικοχημικών παραμέτρων της διαίωσής τους, τον σχεδιασμό ειδικών προγραμμάτων, την ανάδειξη νέων ειδών και οτιδήποτε άλλο που άπτεται των επιστημονικών ερωτημάτων από το πεδίο της θαλάσσιας βιολογίας.

Στο ενυδρείο Κρήτης η συνιστώσα αυτή καλύπτεται και υποστηρίζεται από το εξειδικευμένο ερευνητικό προωπικό του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) στο οποίο ανήκει και το ενυδρείο.

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα – Κυριακή 10.00 έως 17.30

Τηλέφωνο επικοινωνίας 2810 337788, 2810 337706
Επισκεφτείτε επίσης:

ΕΛΚΕΘΕ

Print Friendly, PDF & Email

Από manos