Ο Ιερός Γάμος και η κλεψά της Ευρώπης του Ρουσσέτου
Ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου με τον Ρουσσέτο

Η Κρήτη, η ιστορία, η μυθολογία της πάντα με ενέπνεε…. Είχα την τάση από πολύ μικρός στο Ηράκλειο, στην Κνωσσό, να ξωμένουμε εκεί περιμένοντας τον Μινώταυρο να βγει!

Μεγαλώνοντας προσπαθώ να μπω μέσα στον κάθε μύθο και να τον απομυθοποιήσω. Δηλαδή να βγάλω τις πραγματικές αλήθειες που υπάρχουν μέσα σ΄αυτόν, όσο βέβαια μπορώ να το κάνω αυτό.

Τα έργα μου, είναι σύγχρονα σ΄ότι αφορά την ιδέα και κάποια απ΄ αυτά ακαδημαϊκά, ιδιαίτερα όταν χρειάζεται να δώσω με χρώματα τις φορεσιές, τα ενδυματολογικά ή αρχιτεκτονικά στοιχεία.  Όμως κάποια έργα, όπως ο “Ιερός Γάμος”, και η “κλεψά της Ευρώπης”, το οποίο στο εξής θα κοσμεί το γραφείο του δημάρχου Αγίου Νικολάου, είναι αρκετά σύγχρονο, και χρειάζεται ξύπνιους ανθρώπους για να το εκτιμήσουν….“.

Ο Ιερός Γάμος και η κλεψά της Ευρώπης του Ρουσσέτου
ο Ρουσσέτος και η υπογραφή του στον πίνακα

Στην δήλωση αυτή προχώρησε, ο Κρητικός ζωγράφος Ρουσσέτος Παναγιωτάκης, με αφορμή την παράδοση του έργου του, στον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου, μετά από σχετική απόφαση του Δ.Σ –  ένα έργο που αν μη τι άλλο μέσω της κρητικής έκφρασης και αντίληψης που εκφράζει ο καλλιτέχνης, ιστορεί, εμπνέει και μεταφέρει μηνύματα, που δημιουργούν και προσφέρουν πνευματική, πολιτιστική και ασφαλώς καλλιτεχνική ανάταση!

Ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός, αναφερόμενος στην έκθεση του καλλιτέχνη, που έγινε (24/3-7/4/17) στην πόλη,  καθώς και στην δωρεά που πραγματοποίησε ο ίδιος στον Δήμο, ανέφερε ότι με αφορμή τα έργα του κ. Παναγιωτάκη με θέμα την Ευρώπη – δεδομένου ότι ο δήμος πρσπαθεί ν΄αναδείξει το μύθο αυτό ώς ενότητα της τουριστικής του προβολής – ζήτησε από τον καλλιτέχνη να φιλοτεχνήσει το συγκεκριμένο έργο.

Ο. κ. Ζερβός υπενθύμισε, ότι ο  δήμος Αγίου Νικολάου, ήδη προ ετών προσέφερε ώς δώρο το “Γλυπτό της Ευρώπης” στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο, σε μία προσπάθεια διαρκούς υπενθύμισης του μύθου αλλά και του ρόλου της Ευρώπης διαχρονικά.

Μάλιστα αφού ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη, σημείωσε ότι το συγκεκριμένο έργο τέχνης, θα χρησιμοποιηθεί στην τέλεση πολιτικών γάμων, ενώ σε κάποια άλλη μορφή (έντυπο), σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη, πιθανότατα θα δίδεται στο εξής, ως αναμνηστικό δώρο στους πολίτες του κόσμου που επιλέγουν τον Άγιο Νικόλαο, για την τέλεση των πολιτικών γάμων τους ή ως επαναλαμβανόμενο προορισμό.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos