Ο κονφορμίστας, το κλασικό αριστούργημα, από τη λέσχη Κινηματογράφου

Με τη σημαντικότερη ταινία του Μπερνάρντο Μπερτολούτσι, συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν..

Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, προβάλλεται  σε επανέκδοση μια από τις κορυφαίες δημιουργίες του μεταπολεμικού σινεμά «Ο Κονφορμίστας –  Il Conformista», Ιταλικής παραγωγής 1970, διάρκειας 106′ και πρωταγωνιστές τους: Ζαν Λουί Τρεντινιάν, Στεφανία Σαντρέλι, Γκαστόνε Μοσίν.

Η ιστορία διαδραματίζεται στη Ρώμη, δύο χρόνια πριν το ξέσπασμα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαρσέλο ζει μια απόλυτα συμβατική ζωή. Δουλεύει για το φασιστικό καθεστώς του Μουσολίνι και παντρεύεται μία μικροαστή αλλά κοινωνικά αποδεκτή γυναίκα. Σύντομα όμως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τις συνέπειες των πράξεών του, όταν θα του ζητήσει το αφεντικό του να σκοτώσει έναν πρώην καθηγητή του. Σταδιακά αντιλαμβάνεται πως δεν πρόκειται μόνο για μια πολιτική επιλογή, αλλά για συμμετοχή σε πράξεις βίας, καταπίεσης και κοινού εγκλήματος…

Μέσα από μια ψυχαναλυτική ματιά, ο σκηνοθέτης μας ταξιδεύει στο σκοτεινό φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας. Εναποθέτει πάνω στον ήρωα του την οξεία και ηχηρή αποδοκιμασία του για τη στάση της ιταλικής κοινωνίας απέναντι στον φασισμό, καυτηριάζοντας τον κομφορμισμό.

Κινηματογράφος υψηλής αισθητικής, παγκόσμια εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία, που επηρέασε βαθύτατα πολλούς νεώτερους σκηνοθέτες, «Ο κονφορμίστας» είναι και θα παραμείνει ένα αξεπέραστο, πολυεπίπεδο καλλιτεχνικό επίτευγμα.

 Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, αφίσες, φωτογραφίες, trailer, συνεντεύξεις, πληροφορίες για τον σκηνοθέτη στην ιστοσελίδα μας

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos