Ο Φοίβος Δεληβοριάς άνοιξε το μικρό φεστιβάλ
Φοίβος Δεληβοριάς

Κάπου στα 1989, ένας “θρασύς” νεαρός 15 ετών, πηγαίνει στον Μάνο Χατζηδάκι, του συστήνεται ως “συνάδελφος συνθέτης” και του δίδει μια κασέτα με τα τραγούδια του.

Θα περάσουν κάποιοι μήνες ο Χατζηδάκις τον καλεί και του δίδει μερικά βιβλία να διαβάσει, μέχρι την επόμενη συνάντηση τους. Ο Χατζηδάκις, με τον Σείριο του κυκλοφορεί τον πρώτο του δίσκο “η Παρέλαση”.

Το νέο, τότε, του σήμερα Φοίβο Δεληβοριά, έναν από τους κορυφαίους σύγχρονους Έλληνες τραγουδοποιούς, απολαύσαμε το βράδυ του Σαββάτου (14/1) στον χώρο του REX στον Άγιο Νικόλαο, προσκεκλημένο του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού του Δήμου Αγίου Νικολάου και του Ωδείου Τέχνης Κρήτης, στα πλαίσια του, καθιερωμένου πλέον, Μικρού Φεστιβάλ.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, με τη νέα ηθοποιό ερμηνεύτρια Χριστίνα Μαξούρη και τον Σπύρο Μάνεση στο πιάνο, ευχαρίστησαν, διασκέδασαν, προβλημάτισαν κοντά δυόμισι ώρες το κοινό που παρακολούθησε με προσοχή και σε κάποιες περιπτώσεις συμμετείχε. Η βραδιά είχε πολλά, ακόμα και Σαρλώ στην οθόνη του REX.

Ακούστηκαν τραγούδια από τη Παρέλαση μέχρι τον τελευταίο δίσκο “Καλλιθέα” καθώς και τραγούδια, άλλων συνθετών που έχει ερμηνεύσει.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς άνοιξε το μικρό φεστιβάλ
Φοίβος Δεληβοριάς, Χριστίνα Μαξούρη

Όπως μας είπε, ο ίδιος διδάσκει και σε ωδείο των Αθηνών, τη τέχνη της τραγουδοποιΐας, μαζί με τις ζωντανές του εμφανίσεις και ηχογραφήσεις.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι εκτός το αμιγώς συνθετικό του έργο, ο Μάνος Χατζηδάκις, έψαχνε και νέους ανθρώπους και δεν είναι τυχαίο ότι μέσα από τους Αγώνες ελληνικού τραγουδιού Κέρκυρας στα 1981 και 1982, προέκυψε όλη η ελληνική μουσική σκηνή του σήμερα !!! Λίγα χρόνια μετά ο Μάνος Χατζηδάκις παίρνει από το χεράκι τον Φοίβο Δεληβοριά και μας στον συστήνει, όπως επίσης είχε κάνει νωρίτερα με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων.

Τα τραγούδια του Φοίβου Δεληβοριά προκύπτουν από ιστορίες, εικόνες, ερεθίσματα διάφορα, βουτιές στο παρελθόν, εντυπώσεις, τυχαία γεγονότα και άλλα πολλά. Όπως και το ανέκδοτο τραγούδι που ακολουθεί, το μοναδικό του τραγούδι “στα Ισπανικά”. Ακούστε και θα καταλάβετε …..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos