Πρωτοθυγατέρες η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης, παρουσίαση Ιεράπετρα
Πρωτοθυγατέρες η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου και ώρα 18.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ιεράπετρας, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με τη Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας

και το τμήμα των Σαμαρειτών  Ιεράπετρας παρουσιάζει το νέο βιβλίο του Γιώργη Μαρκάκη «Πρωτοθυγατέρες – η μαντινάδα στη ζωή της Κρήτης» (έκδοση Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ»).

Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου σύντομη αναφορά θα κάνει ο ίδιος ο συγγραφέας του βιβλίου, οφθαλμίατρος και ιδρυτής του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», Γιώργης Μαρκάκης.

Επίσης, αποσπάσματα από το βιβλίο θα διαβάσει το μέλος της Μορφωτικής Στέγης Ιεράπετρας κα Γεωργία Λουτσέτη Μπούκουρα, φιλόλογος.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο διευθυντής του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ», Γιάννης Μαρκάκης.

Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ «Λυχνοστάτης, ένα χειροποίητο μουσείο».

Το βιβλίο έχει επίκεντρο τη μαντινάδα ως αναπόσπαστο στοιχείο του άυλου πολιτισμού της Κρήτης καθώς και ως ιδιαίτερο κοινωνικό φαινόμενο.  Χωρίζεται σε τρεις διακριτές ενότητες: γενικό μέρος, ειδικό μέρος και παράρτημα. Αρχικά, στο βιβλίο αναλύεται η μαντινάδα ως λογοτεχνικό είδος με τα ιδιαίτερα γραμματολογικά, γλωσσολογικά και δομικά στοιχεία της (γενικό μέρος), ακολουθούν υπό μορφή διηγημάτων σαράντα αληθινές ιστορίες με μαντινάδες (ειδικό μέρος) και τέλος παρατίθενται ως ανθολογία εκατόν πενήντα από τις καλύτερες κρητικές μαντινάδες –επιλεγμένες από κριτική επιτροπή που συστήθηκε για τις ανάγκες του βιβλίου- σε συνδυασμό με επιλογές γνωστών λαϊκών ποιητών και φιλολόγων (παράρτημα).

Τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες από κοινού στη Μορφωτική Στέγη Ιεράπετρας και του τμήματος των Σαμαρειτών Ιεράπετρας.

Για περισσότερες πληροφορίες: 28420-28076

Είσοδος ελεύθερη.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos