σαν τον Αφορδακό το Μανωλιό του Φραγκιού με προσπέρασε
από τον ημιμαραθώνιο του 2015

Το διαφημιστικό σποτ του ημιμαραθωνίου Κρήτης κατάφερε μέσα σε λίγες ημέρες να κάνει τον γύρο της Ελλάδας, με περισσότερες από 300.000 προβολές στις δεκάδες αναρτήσεις στα διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο διάλογος που λαμβάνει χώρα σε παραδοσιακό καφενείο μεταξύ τριών νεαρών Κρητικών, γίνεται με έντονη προφορά, σε τοπική κρητική διάλεκτο, με αποτέλεσμα την απόφαση των διοργανωτών να ενσωματώσουν  ελληνικούς υπότιτλους, ώστε να καταστήσουν την συζήτηση κατανοητή και εκτός των συνόρων της μεγαλονήσου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον  ωστόσο, παρουσιάζει  η αναφορά της λέξης “Αφορδακος”, η οποία συνειδητά δεν μεταφράστηκε.  Οι δρομείς  μεγάλων αποστάσεων ήταν ίσως  οι μόνοι που κατάλαβαν τι εννοούσε πραγματικά ο Γιώργης, όταν έλεγε “ήρθε από πίσω μου σα τον Αφορδακό το Μανωλιό του Φραγκιού και με προσπέρασε”

Κι αυτό, γιατί στην Κρήτη, αφορδακός δεν λέγεται μόνο ο βάτραχος. Όπως λίγοι ίσως  γνωρίζουν, Αφορδακός είναι το επώνυμο γνωστής οικογενείας αθλητών μεγάλων αποστάσεων.

σαν τον Αφορδακό το Μανωλιό του Φραγκιού με προσπέρασε
ο Γιώργος Αφορδακός

Αφορδακός Γιώργος: Είναι ο καλύτερος Κρητικός μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών, με καλύτερο χρόνο σε Μαραθώνιο 2.17.08  το έτος 1988.

Γεννήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου το 1958 και είναι πτυχιούχος της Γυμναστικής Ακαδημίας του Πανεπιστημίου Αθήνας. Μέλος επί σειρά ετών της ελληνικής εθνικής ομάδας στίβου και της εθνικής ομάδας ενόπλων δυνάμεων εκπροσωπώντας την ελληνική αστυνομία.

Αφορδακός Μιχάλης: Γεννήθηκε στην Ιεράπετρα , είναι πρώην αθλητής μεγάλων αποστάσεων , με πολλές διακρίσεις και καλύτερο  χρόνο στο Μαραθώνιο  2.38.10 Προπονητής και επικεφαλής της ομάδας Afordakos Team. Προπονεί αθλητές μεγάλων αποστάσεων  όπως ο Σηφάκης Μανώλης, Αχλάτη Μαρίνα και Μαστοράκη Γιώργο.

Οπότε όταν τρέχετε και κάποιος σας αποκαλέσει  “Αφορδακό “, να ξέρετε ότι είναι φιλοφρόνηση.

Ο Ημιμαραθώνιος Κρήτης θα διεξαχθεί στις 02 Οκτωβρίου 2016 με εκκίνηση και τερματισμό το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου.

περισσότερες πληροφορίες στο www.cretehalfmarathon.com

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos