Στην Αγκαλιά του Φιδιού, από την Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου
Στην Αγκαλιά του Φιδιού, από την Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου

Με την βραβευμένη στις Κάννες και υποψήφια για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας, “Στην Αγκαλιά του Φιδιού – Εl Abrazo de la Serpiente”, συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 19 Μαρτίου στις 21:30 στο κινηματοθέατρο RΕΧ, με γενική είσοδο 5€, προβάλλεται η πολυβραβευμένη ταινία, παραγωγής Κολομβίας 2015, διάρκειας 125′, σε σκηνοθεσία Σίρο Γκέρα με τους: Γιαν Μπέιβουτ, Νιμπίλιο Τόρες, Αντόνιο Μπολιβάρ.

Μια ταινία-κινηματογραφική εμπειρία, που ξεδιπλώνει την ιστορία της σχέσης του σαμάνου Καραματάκε, τελευταίου απογόνου μιας φυλής ινδιάνων του Αμαζονίου, και δύο Βορειοευρωπαίων επιστημόνων, που  αναζητούν ένα σπάνιο φυτό στην τροπική ζούγκλα.

Βασισμένη σε απομνημονεύματα εξερευνητών, η ταινία ακολουθεί τα βήματα ενός Γερμανού εθνολόγου, που στην αρχή του περασμένου αιώνα, αναζητά το σπάνιο λουλούδι με τις μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες. Μερικές δεκαετίες αργότερα, το 1940, ένας Αμερικανός βιολόγος περιπλανιέται στη ζούγκλα αναζητώντας και πάλι το μαγικό φυτό.

Ο πρώτος είναι άρρωστος και το χρειάζεται για να ζήσει, ο δεύτερος θέλει να το μελετήσει με πιο αμφίβολα κίνητρα. Οδηγός τους ο τραχύς, αφοπλιστικός σαμάνος, ο μόνος επιζών μιας φυλής που εξαφανίστηκε κατά την επέλαση των δυτικών.

Στα χρόνια της νιότης του, ο σαμάνος ακολουθεί τον επιστήμονα με την μάταιη ελπίδα να ανακαλύψει επιζώντες της φυλής του, ενώ στην δεύτερη εξόρμηση συμμετέχει απλά για να ζωντανέψει τις χαμένες του αναμνήσεις…

Τη φόρμα του ταξιδιού, (κυριολεκτικού, υπαρξιακού, φιλοσοφικού), επιλέγει ο Κολομβιανός Σίρο Γκέρα για να παρουσιάσει ποιητικά στην οθόνη, την σύγκρουση δύο πολιτισμών:

της Δύσης με τον ορθολογισμό και επεκτατισμό που τον χαρακτηρίσει και τους αρχέγονους πολιτισμούς, με τη φυσιολατρική, γεμάτη σεβασμό στ’ ανθρώπινα, κοσμοθεωρία τους.

Πεδίο του η ζούγκλα του Αμαζονίου, όχημά του μια βάρκα και εύρημά του δυο διαδοχικά ραντεβού με την Ιστορία.

Μιλάει για τη φρίκη και το θαύμα με τρόπο επώδυνα τραχύ όσο και γαλήνια υπνωτιστικό, με διακυμάνσεις από το λεπτό, ειρωνικό χιούμορ μέχρι τον τρόμο και δημιουργεί ένα κινηματογραφικό επίτευγμα που δοξάζει όχι μόνο τη σοφία της φύσης, αλλά κυρίως τη μαγικές ιδιότητες του σινεμά.            

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, συνεντεύξεις, στοιχεία συντελεστών, πρόγραμμα προβολών στην ιστοσελίδα μας: http://kileagn.com/

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos