Στον Άγιο Παντελεήμονα τον Καλοχωριανό
πιστοί έξω από την εκκλησία (φωτογραφίες Μαρία Κασωτάκη)

Είναι χώρος αναφοράς, προσκύνημα, κάθε χρόνο, μιας από τις γνωστές στη περιοχή εκκλησίες, ο Άγιος Παντελεήμονας στο Καλό Χωριό, όπως αντίστοιχα ο Άγιος Παντελεήμονας στη Σπιναλόγκα, στον Μαύρο Κόλυμπο και αλλού.

Σημείο αναφοράς, Καλοχωριανών, αλλά και καταγόμενων από το χωριό όσο και επισκεπτών από διάφορα σημεία του τόπου και του κόσμου.

Στον Άγιο Παντελεήμονα τον Καλοχωριανό
ευλογώντας τους άρτους (φωτογραφίες Μαρία Κασωτάκη)

Η παλαιά μικρή εκκλησία που ζήτημα είναι αν χωρά 25 άτομα στο εσωτερικό της έχει ανεγερθεί πάνω σε χώρο όπου στην αρχαιότητα υπήρχε Μινωικό λιμάνι, δέχεται συχνά επισκέπτες μιας και έχει ονοματίσει τη δεύτερη πλέον διάσημη παραλία του Καλού Χωριού. Η πρώτη είναι το Βούλισμα.

Μαρτυρία της αρχαίας παρουσίας και το γλυπτό μάρμαρο που υπήρχε εκεί μισοθαμμένο και πριν μερικά χρόνια ανασκάφηκε και τοποθετήθηκε ως έχει σήμερα.

Στον Άγιο Παντελεήμονα τον Καλοχωριανό
ο Σταυρός καταδύεται, (φωτογραφίες Μαρία Κασωτάκη)

Στον Άγιο Παντελεήμονα, παλαιότερα στον περιβάλλοντα χώρο είχαν ταφεί Καλοχωριανοί, μέχρις ότου μεταφέρθηκαν τα οστά τους στο κοιμητήριο του Καλού Χωριού.

Το τυπικό και πάλι τηρήθηκε, μέχρις και ο σταυρός που καταδύθηκε στη θάλασσα. Βέβαια ανήμερα της εορτής ο κόσμος είναι λιγότερος σε σχέση με τον εσπερινό, αλλά και πάλι…..

Χρόνια πολλά στους εορτάζοντες Παντελεήμονες.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos