Στο Άγιο Όρος και εν συνεχεία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Εορτή της Ινδίκτου
συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε το σχετικό κείμενο

Κατόπιν κανονικής αδείας και ευλογίας της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, Κανονικού Επισκόπου του Αγιωνύμου Όρους και τη ευγενή προσκλήσει και φιλοξενία του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας Προδρόμου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος επεσκέφθη κατά το διάστημα 25-28 Αυγούστου το Περιβόλι της Παναγίας και τον Πάνσεπτο Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, όπου προέστη της Πανηγύρεως της μεγάλης Θεομητορικής Εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Την Παρασκευή 26 Αυγούστου ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος παρευρέθη στην θερμότατη υποδοχή που επεφύλαξαν οι Αγιορείτες Πατέρες στον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Ευγένιο Β΄, κατά την άφιξή του στην Ιερά Μονή Ιβήρων. Τη επαύριον ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος συνόδευσε τον Σεβασμ. Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο κατά την επίσκεψή του στην Ιερά Επιστασία, στο κτήριο της Ιεράς Κοινότητος στις Καρυές, όπου έγινε δεκτός από τον Πρωτεπιστάτη της Αθωνικής Πολιτείας Γέροντα Χριστοφόρο Ιβηρίτη και τους Επιστάτες Γέροντες Θεόφιλο Παντοκρατορινό, Νικηφόρο Φιλοθεΐτη και  Ιερώνυμο Σιμωνοπετρίτη.

Το εσπέρας του Σαββάτου 27 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην ολονύκτιο Ιερά Αγρυπνία που τελέσθηκε στον παλαίφατο και ιστορικό Ιερό Ναό Πρωτάτου στις Καρυές, όπου και φυλάσσεται η Σεβασμία Ιερά Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου «Το Άξιον Εστί». Οι Πανηγυρικές Ιερές Ακολουθίες επί τη Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ολοκληρώθηκαν το πρωί της Κυριακής 28 Αυγούστου.

Την ίδια ημέρα ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ανεχώρησε για την Κωνσταντινούπολη και το Φανάρι, όπου μετείχε ως Συνοδικός Πάρεδρος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στον πανηγυρικό εορτασμό της Αρχής της Ινδίκτου.

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου μετείχε της Ακολουθίας της τελετής υπογραφής των Πατριαρχικών και Συνοδικών Πράξεων εντάξεως τριών νέων Αγίων στο εορτολόγιο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, η οποία πραγματοποιήθηκε  στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, χοροστατούντος της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.

Ο Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Γρηγόριος, Αρχιγραμματέας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ανέγνωσε τις Πατριαρχικές και Συνοδικές Πράξεις Αγιοκατατάξεως των Αγίων Ευμενίου Σαριδάκη και Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου και του μαρτυρικώς τελειωθέντος Ανανίου, επισκόπου Λακεδαιμονίας.

Ακολούθως ο Παναγιώτατος και οι Συνοδικοί Αρχιερείς Σεβ. Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Κρήνης κ. Κύριλλος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, και Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, υπέγραψαν τις Πράξεις αυτές στον οικείο Κώδικα του Πατριαρχείου.

Στο Άγιο Όρος και εν συνεχεία στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την Εορτή της Ινδίκτου
ο μητροπολίτης Πέτρας κατά την υπογραφή

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος εξέφρασε τη χαρά της Μητρός Εκκλησίας από την παρουσία των Ιεραρχών, του κλήρου και όλων των προσκυνητών για την συγκεκριμένη Ακολουθία. Αναφέρθηκε δε, μεταξύ άλλων, στη σημασία που έχει η παρουσία των Αγίων στη ζωή της Εκκλησίας, λέγοντας: «Η Ορθόδοξος ευσέβεια αποδίδει εις τους Αγίους μέγαν σεβασμόν και τιμήν και προβάλλει την χριστοπρεπή ζωήν και τους θεοβραβεύτους άθλους των ως υπόδειγμα εκκλησιοστραφούς υπάρξεως. Οι πιστοί αγαπούν τα Συναξάρια και τους Βίους των Αγίων, θαυμάζουν τα κατορθώματα και τους αγώνας των υπέρ της αληθείας, τιμούν τα ιερά λείψανά των, προσκυνούν μετ’ ευλαβείας τας εικόνας των. Αι εορταί και αι πανηγύρεις των αποτελούν βιωματικόν άξονα της καθ’ ημέραν ζωής, πηγήν υπαρκτικού πλουτισμού και πνευματικής ανανεώσεως, ευκαιρίαν κοινωνίας της ζωής. Οι Άγιοι εμπνέουν, καθοδηγούν και αποκαλύπτουν τον αιώνιον εν Χριστώ προορισμόν μας, μεσιτεύουν προς Κύριον δι’ ημάς. Η ευλογημένη παρουσία των είναι ζώσα απάντησις εις τα αγωνιώδη ερωτήματά μας».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Πατριάρχης ανέφερε: «Με αφορμήν την εορτήν της Ινδίκτου και την ημέραν προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, επιθυμούμεν να τονίσωμεν ότι οι Άγιοι είναι συνοδίται και σύμμαχοι των πιστών εις τον καλόν αγώνα προστασίας της ακεραιότητος της δημιουργίας. Η ζωή των είναι έμπρακτος σεβασμός προς την κτίσιν, εν ευχαριστία και δοξολογία προς τον Δημιουργόν, «καύσις καρδίας υπέρ πάσης της κτίσεως … και υπέρ παντός κτίσματος» (Ισαάκ ο Σύρος). Οι Άγιοι επιβεβαιώνουν, ότι οφείλομεν να ζώμεν εν τω κόσμω ως οικονόμοι και ιερείς της δημιουργίας, ότι είναι αδιανόητον να ομολογώμεν πίστιν εις τον Δημιουργόν και να καταστρέφωμεν την κτίσιν».

Την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου, με ιδιαίτερη λαμπρότητα και συμφώνως προς την μακραίωνη εκκλησιαστική τάξη και παράδοση εορτάσθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η αρχή της Ινδίκτου –η εκκλησιαστική πρωτοχρονιά– και η Σύναξη προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου της Παμμακαρίστου, της οποίας η πανίερη εικόνα φυλάσσεται στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό. Η Μητέρα Εκκλησία έχει δε αφιερώσει την ημέρα αυτή, από το 1989, και στην προσευχή υπέρ της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος μετείχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας που τελέσθηκε στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος της Α.Θ.Π., του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου. Με τον Παναγιώτατο συγχοροστάτησαν επίσης οι Σεβασμ. Ιεράρχες Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, Ανέων κ. Μακάριος, Φιλαδελφείας κ. Μελίτων, Σεβαστείας κ. Σεραφείμ, Μυριοφύτου και Περιστάσεως κ. Ειρηναίος, Μύρων κ. Χρυσόστομος, Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Ικονίου κ. Θεόληπτος, Ειρηνουπόλεως κ. Νίκανδρος, Γουίνιπεγκ κ. Ιλαρίων, Λέρου, Καλύμνου και Αστυπαλαίας κ. Παΐσιος, Κρήτης κ. Ευγένιος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Ιταλίας κ. Πολύκαρπος, Κρήνης κ. Κύριλλος, Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος, Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρων, Φθιώτιδος κ. Συμεών, Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων, Σαράντα Εκκλησιών κ. Ανδρέας, και Προύσης κ. Ιωακείμ.

Στο Μήνυμά του ο Οικουμενικός Πατριάρχης τόνισε ότι ο σεβασμός προς την κτίση και η διαρκής μέριμνα για την προστασία της ανήκουν στον πυρήνα της Ορθοδόξου ταυτότητος, ως ένα από τα πολυτιμότερα στοιχεία της και υπενθύμισε τις πρωτοβουλίες της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, κατά τις τρεις προηγούμενες δεκαετίες, για την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη τελετή της Ινδίκτου, κατά την οποία ο Παναγιώτατος ανέγνωσε την νενομισμένη ευχή και Πράξη της νέας Α΄ Ινδικτιώνος. Στη συνέχεια ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος υπέγραψε το σχετικό κείμενο στον Κώδικα της Μεγάλης Εκκλησίας και ακολούθως υπέγραψαν κατά σειρά όλοι οι παριστάμενοι Μητροπολίτες και Αρχιεπίσκοποι του Θρόνου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos