Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου στο REX
το πρόγραμμα

Η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης Δήμου Ηρακλείου  –  Σ.Ο.Ν.Δ.Η.,  Αποτελείται από επιλεγμένα παιδιά από: Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιο Νικόλαο και μαζί με τους καθηγητές τους

(διακεκριμένους μουσικούς απ’ όλη την Ελλάδα) σχηματίζουν μια 55 μελή συμφωνική ορχήστρα αξιώσεων.

Την  Κυριακή 18/12/16 στο κινηματοθέατρο ΡΕΞ  θα παρουσιάσουν εκτός από το χριστουγεννιάτικο ρεπερτόριο τους, θα παρουσιάσουν έργα απαιτητικά συνθετών   όπως  Gluck, Bach, Mussorgsky, Grieg, Stravinsky και  Skalkota.

Όμως είναι βέβαιο ότι θα μας αποζημιώσουν, γιατί, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, δουλεύουν ασταμάτητα και αγόγγυστα, με πάθος και απεριόριστη αγάπη γι’ αυτό που κάνουν. Δουλεύουν σκληρά σαν επαγγελματίες. Μελετούν πολύ, κάνουν πολύωρες πρόβες, θυσιάζουν ελεύθερο χρόνο, ξεκούραση και ανεμελιά και τελικά ανταμείβονται απ’ τις γεμάτες αίθουσες και το θερμό χειροκρότημα.

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Δήμου Ηρακλείου (ΣΟΝΔΗ) που αποτελείται από νέους μουσικούς, παιδιά  από όλη την Κρήτη,  που επιλέχθηκαν μετά από ακρόαση από τον καταξιωμένο μαέστρο   Μίλτο Λογιάδη, καλλιτεχνικό διευθυντή του Μεγάρου Μουσικής  Αθηνών και Μαέστρο της Ορχήστρας των Χρωμάτων.

Τα παιδιά  που συμμετέχουν στην ΣΟΝΔΗ  καθ’ όλη τη διάρκεια  του σχολικού έτους  αφιερώνουν  προσωπικό χρόνο κάθε Σάββατο και  Κυριακή για πρόβες κάτω από την καθοδήγηση   έμπειρων δασκάλων . Η τελική επιμέλεια του όλου εγχειρήματος  ανήκει στον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη.

Ιδιαίτερα  το φετινό καλοκαίρι χρειάστηκε  μέσα στις δύο τελευταίες εβδομάδες  του Αυγούστου  να αφιερώσουν 60 ώρες για να προετοιμαστούν άρτια για τη συμμετοχή τους  στο επετειακό κονσέρτο που έγινε στις  10 Σεπτεμβρίου  στο Αρκάδι  με αφορμή μια σειρά εκδηλώσεων για τα 150 χρόνια από την Αρκαδική Εθελοθυσία.  Για πρώτη φορά,  με ειδική άδεια από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διατέθηκε  ο  προαύλιος   χώρος  της Μονής Αρκαδίου.

Μια θυσία πριν από 150 χρόνια, μια προσευχή από τους νέους μουσικούς της Κρήτης και τους δασκάλους τους.

 Έντονα συναισθήματα για όλους  όσους  παρευρέθηκαν στη συναυλία εκείνη, πόσο μάλλον για τους μικρούς μουσικούς που απέδωσαν έργα σημαντικών μουσικών όπως Mussorgsky: Νύχτα στο φαλακρό βουνό, Gluck:  χορός από τον Ορφέα και την Ευρυδίκη ,   Νίκου  Σκαλκώτα:  Κρητικός Χορός ( από τους τριάντα έξι χορούς)   Γιώργου  Κυριακάκη: Αντηχήσεις: Ρίμα Χ ( σε πρώτη παγκόσμια  εκτέλεση),  Νίκου Πλατύραχου: Το δάκρυ του Ψηλορείτη και αποσπάσματα  από τον Καπετάν Μιχάλη των  Μάνου Χατζιδάκι και Νίκου Καζαντζάκη  με τη συμμετοχή της Νεανικής Χορωδίας του Δήμου Ηρακλείου και του διευθυντή της Γιάννη Ιδομενέως.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos