Το μουσικό σύνολο

Από τη συναυλία

Κρητική μουσική του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ου, ακούστηκε το βράδυ της Παρασκευής (24/10), στο χώρο του κινηματοθέατρου REX στον Άγιο Νικόλαο. Ο Δημήτρης Σγουρός παρουσίασε κάποια από τα τραγούδια από τη νέα του δουλειά βασισμένη σε καταγραφές του πατέρα της Κρητικής λαογραφίας Παύλου Βλαστού. Ορισμένα από τα τραγούδια δεν είναι όπως τα γνωρίζαμε, ή δεν ήταν καν αυτά που γνωρίζαμε. Ο Δημήτρης Σγουρός επέλεξε 47 από τα καταγεγραμμένα τραγούδια από τα αρχεία του Παύλου Βλαστού και τα ηχογράφησε με σεβασμό στη καταγραφή.

Έτσι έχει προκύψει υλικό για να γεμίσει 4 CD, αλλά και η ανάγκη η όλη έκδοση να λειτουργήσει διαφορετικά απ’ τη συνήθη Κρητική δισκογραφία γιατί δεν είναι κάτι εύκολα καταναλώσιμο όπως οι κατά μέσο όρο 50 δισκογραφικές δουλειές που παράγονται κάθε χρόνο για εσωτερική κατανάλωση στη Κρήτη. Για τον λόγο αυτό γίνονται επαφές για την έκδοση του έργου, με φορείς που συνήθως ασχολούνται σοβαρά με τη Κρητική μουσική.

ο Δημήτρης Σγουρός εξηγώντας για τον Παύλο Βλαστό και το έργο του

Από τη συναυλία

Το άκουσμα αυτών των τραγουδιών: λίγο διαφορετικό απ’ ότι περιμέναμε. Διαφορετικές καταλήξεις και θέσεις, δυσκολότερο στη κατανόηση το άκουσμα, ας μη ξεχνάμε άλλωστε ότι πρόκειται για το διάστημα από το 1860 έως το 1910, με πολέμους και επαναστάσεις, αλλά κυρίως πριν από το κύμα των προσφύγων του 1922 που επηρέασε πολύ ακόμα και τη Κρητική μουσική.
Οι μουσικοί που συνόδευσαν τον Δημήτρη Σγουρό, Δημήτρης Σιδερής, Στέλιος Συκάκης και Γιάννης Παπατζανής, πολύ καλοί.

Ο Δημήτρης Σγουρός, κατάγεται από το Κριτσά και είναι δάσκαλος στον Άγιο Νικόλαο. Κυκλοφορούν δύο δισκογραφικές του δουλειές. Το "Τα σα εκ των σων" και το "Αρά και που".

Ήταν μια από τις τελευταίες εκδηλώσεις ΛΑΤΩ 2008 για τη θερινή περίοδο.
Συνδιοργανωτές, ο Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Αγίου Νικολάου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κριτσάς.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos