Σχέση της δημοτικής μουσικής και των ριζίτικων τραγουδιών με την εκκλησιαστική μουσική
ο πρωτοπρεσβύτερος, Ευάγγελος Παχυγιαννάκης

Μία ιδιαίτερη βραδιά ζήσαμε τη Τετάρτη (3/11) στο κινηματοθέατρο REX, παρακολουθώντας τη “Σχέση της δημοτικής μουσικής και των ριζίτικων τραγουδιών με την εκκλησιαστική μουσική“, την οποία επιμελήθηκε ο πρωτοπρεσβύτερος Ευάγγελος Παχυγιαννάκης. Μια εμπεριστατωμένη προσπάθεια επεξήγησης της συνέχειας της μουσικής του τόπου, από την αρχαιότητα, μέχρι σήμερα.

Γνωρίζουμε βασικά ότι τα Ριζίτικα είναι ένα μικρό σύνολο, ιδιαίτερων τραγουδιών, τα περισσότερα αγνώστων δημιουργών που καταπιάνονται με θέματα, τοπικά ίσως, μιας και έχει να κάνει με τις ιδιαιτερότητες των περιοχών της Κρήτης. Είναι καθαρά ανδρική υπόθεση, τραγούδια χωρίς συνοδεία μουσικών οργάνων στη κανονική τους μορφή. Χωρίς σταθερό ρυθμικό σχήμα, κατανοεί κανείς με το πρώτο άκουσμα την διαφορά τους από όλες τις άλλες μουσικές εκφάνσεις της Κρήτης.

Σχέση της δημοτικής μουσικής και των ριζίτικων τραγουδιών με την εκκλησιαστική μουσική
από την εκδήλωση

Μάθαμε όμως πολλά περισσότερα: Για παράδειγμα, το “Πότε θα κάνει ξαστεριά”, που είναι γνωστό στο πανελλήνιο έχοντας επικρατήσει ως ύμνος στην ελευθερία, στη πραγματικότητα πρόκειται για μουσική εξιστόρηση μιας βεντέτας. Ανάμεσα στις οικογένειες των Σκορδίλων και των Μουσούρων.

Ο τρόπος απόδοσης, αν μη τι άλλο, δείχνει τη συνέχεια της Ελληνικής μουσικής. Το ισοκράτημα, αλλά και οι κλίμακες, δρόμοι, παραπέμπουν ευθέως στη Βυζαντινή μουσική, η οποία αποτελεί συνέχεια και εξέλιξη των αρχαίων εκφράσεων, με επιρροές βέβαια από την ανατολή.

Παρουσίασαν, ο πατήρ Παχυγιαννάκης ο οποίος και απέδωσε τμήμα Ριζίτικου, η Έρση Λασηθιωτάκη, ενώ τα Ριζίτικα τραγούδια απέδωσε χορωδία υπό τη διεύθυνση του πρωτοψάλτη Εμμ. Γιαννατζή. Μουσικά συνόδευσε το Κρητικό συγκρότημα του Γιάννη Λασθιωτάκη.

Η εκδήλωση κατεγράφη με εικόνα και ήχο και σύντομα θα υπάρχει στο διαδίκτυο για να τη δει ή να την ακούσει όποιος ήθελε.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos