Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας Ξυλογλυπτικής Μητροπόλεως Πέτρας

Σας γνωρίζουμε ότι, παρά τις λειτουργικές δυσκολίες και τις ιδιαίτερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί, με σκοπό την προστασία των χώρων συναθροίσεως κοινού στο σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας για την αποφυγή επεκτάσεως του κορωνοιού, θα λειτουργήσουν και εφέτος, συν Θεώ Αγίω, οι Σχολές Βυζαντινής Μουσικής, Αγιογραφίας και Ξυλογλυπτικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, τηρουμένων των απαραιτήτων μέτρων υγειονομικής προστασίας, που προβλέπονται από τις Αποφάσεις της Πολιτείας.

Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας είναι αναγνωρισμένη από το Υπουργείο Πολιτισμού (αριθμ. ΦΕΚ 1275, τ. 2, 71996/1879) και διευθύνεται από τον Άρχοντα Υμνωδό της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκ¬κλησίας κ. Αντώνιο Πλαίτη, πλαισιούμενο από εκλεκτούς συνεργάτες στη Νεάπολη, τον Άγιο Νικόλαο, τα Μάλια, την Χερσόνησο και το Τζερμιάδο.

Η φοίτηση στη Σχολή Βυζαντινής Μουσικής είναι πενταετής. Στο τέλος κάθε διδακτικού έτους διεξάγονται προαγωγικές, πτυχιακές και διπλωματικές εξετάσεις από επιτροπή που ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού.

Οι σπουδαστές και οι σπουδάστριες της Σχολής, μετά την αποφοίτησή τους, έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πτυχίο ή δίπλωμα, με το οποίο μπο¬ρούν να διδάξουν ως καθηγητές σε μουσικά σχολεία ή ακόμα να αποκατα¬στα¬θούν σε άλλους εκπαιδευτικούς οργανισμούς του ιδιωτικού τομέα ή να στελεχώσουν τα αναλόγια των Ιερών Ναών.

Είναι καθήκον επιβεβλημένο, ευθύνη όλων μας, να στηρίξουμε το έργο της Σχολής αυτής, γιατί όπως διαπιστώνετε πολλές Ενορίες δεν έχουν ψάλτη με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ή να ευτελίζεται η θεία λατρεία, που αποτελεί το κέντρο της εκκλησιαστικής και πνευματικής ζωής της Ενορίας. Εάν δεν συστρατευθούμε καλύπτοντας άμεσα την έλλειψη αυτή, θα οδηγηθούμε μελλοντικά στο κλείσιμο των Ενοριών.

Ο Αγιασμός της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής θα τελεσθεί την Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020, στις 6.00 μ.μ., στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος.
Η Σχολή Αγιογραφίας στεγάζεται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι και της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Στη Σχολή διδάσκεται η τέχνη της Αγιογραφίας της Κρητικής Σχολής. Υπεύθυνος και διδάσκαλος της Σχολής είναι ο π. Θεμιστοκλής Ματθαιάκης. Ο Αγιασμός της Σχολής Αγιογραφίας θα τελεσθεί την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020, στις 6.00 μ.μ., στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού.

Η Σχολή Ξυλογλυπτικής στεγάζεται στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού. Υπεύθυνος είναι ο κύριος Νικόλαος Μάνεσης. Η Ιερά Μητρόπολίς μας, διά της Σχολής αυτής, συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη των νιταδώρων που γέννησε ο τόπος μας, των οποίων τα περίτεχνα διάτρητα τέμπλα στολίζουν τους Ιερούς Ναούς μας.

Εφέτος η Σχολή Ξυλογλυπτικής θα λειτουργήσει με περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Οι εγγραφές θα είναι περιορισμένες, επειδή τα τμήματα που θα συγκροτηθούν θα είναι εξαμελή, λόγω της πανδημίας. Ο Αγιασμός της Σχολής θα τελεσθεί το Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2020, στις 6.00 μ.μ., στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Χριστού, πόλεως Αγίου Νικολάου.

Σας προσκαλούμε να προσέλθετε να φοιτήσετε στις Σχολές αυτές, προτρέποντες ανθρώπους κάθε ηλικίας, κυρίως όμως νέους και νέες να παρακολουθήσουν τα μαθήματα των Ιερών αυτών Τεχνών και να αναδειχθούν συνεχιστές της άφθιτης εκκλησιαστικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos